Europa este sub atacul Rusiei. Ucraina are nevoie de până la 50 de miliarde de dolari

Europa trebuie să recunoască că se află sub atacul Rusiei şi să ajute Ucraina, care ar putea avea nevoie de până la 50 de miliarde de dolari, a avertizat joi investitorul George Soros, care consideră că criza ucraineană reprezintă un pericol mai mare decât Grecia.

„Europa trebuie să se trezească şi să recunoască faptul că este atacată de Rusia. Liderii europeni nu tratează corect situaţia şi dacă nu vor acorda un program de sprijin impresionant în schimbul unui plan de reforme agresive, Ucraina probabil se va prăbuşi”, a afirmat Soros într-un articol publicat în publicaţia New York Review of Books, transmite Bloomberg.

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, aflat în Germania pentru a solicita suplimentarea programului internaţional de salvare condus de FMI, în valoare de 17 miliarde de dolari, a spus că conflictul separatist este o ameninţare pentru Europa şi că populaţia din estul ţării este „ostatică teroriştilor ruşi”.

Cancelarul german Angela Merkel a apreciat eforturile noului guvern de la Kiev de continuare a măsurilor de reformare a economiei, într-o conferinţă de presă comună cu Iaţeniuk.

Economia Ucrainei s-a contractat anul trecut cu 7,5%, potrivit băncii centrale, conflictul din estul ţării decimând industria concentrată în regiune, iar guvernul vrea suplimentarea programului de ajutor cu 15 miliarde de dolari.

Comisia Europeană a propus deja acordarea Ucrainei a unor împrumuturi suplimentare de 1,8 miliarde de euro, în acest an şi în 2016. Furnizarea ajutorului, care necesită acordul Parlamentului European şi al Consiliului European, va depinde de respectarea de către Ucraina a condiţiilor programului cu FMI, care prevăd măsuri precum consolidarea fiscală, schimbări în industria energiei şi cea bancară.

Vizita lui Iaţeniuk în Germania coincide cu sosirea la Kiev a unei delegaţii a FMI. Autorităţile ucrainene vor să obţină deblocarea a trei tranşe din programul cu FMI cel mai devreme în această lună, din care două au fost amânate anul trecut din cauza duratei negocierilor de formare a guvernului, în urma alegerilor anticipate.

„Ne aflăm într-o situaţie financiară critică. Timpul este esenţial”, a spus miercuri ministrul de Finanţe Natalie Jaresko.

Suplimentarea ajutorului nu va necesita restructurarea datoriilor în valută, a spus Jaresko, adăugând că guvernul răspunde îngrijorării creditorilor prin tratarea unor probleme vechi, precum corupţia, evaziunea fiscală şi întârzierile apărute în vânzarea unor active de stat.

 

 

sursa: mediafax.ro

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Concert al Filarmonicii si Teatru de papusi, in acest week-end, la Palas

URMĂTORUL ARTICOL

Criză la Uzina Dacia din Mioveni. Angajații ameninţă cu proteste

Ultimele știri de la Economic