procurorul_emilian_eva_iasi_dna_2013

Exclusiv agendadeiasi.ro! Procurorul Emilian Eva, devenit spaima coruptilor din Iasi, a scapat basma curata din cel mai periculos joc in care a intrat!

Procurorul Emilian Eva, din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie Iasi (DNA) a fost la un pas sa-si piarda postul pe motiv ca ar fi exertictat cu rea-credinta profesia de magistrat.

Procurorul Emilian Eva, din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie Iasi (DNA) a fost la un pas sa-si piarda postul pe motiv ca ar fi exertictat cu rea-credinta profesia de magistrat. Cel putin asa au sustinut membrii inspectiei judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care au deschis o actiune disciplinara impotriva acestuia. Ei bine, in cursul saptamanii trecute, Sectia de Procurori din Cadrul CSM a respins aceasta actiune disciplinara, considerand ca Emilian Eva n-ar fi savarsit nici o abatere.

Totul a plecat de la un dosar in care Emilian Eva si-a cercetat un coleg, respectiv Vasilii Pretula, pe atunci adjunct la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi. Emilian Eva il suspecta de coruptie pe Vasilii Pretula.

 El a fost suspectat ca a intervenit pe langa o colega procuror ca sa instrumenteze mai repede un dosar de alcoolemie la volan, in care era urmarita o ruda a unui grefier de la Tribunal. De asemenea, ar fi ceva in neregula cu repartizarea unui dosar de braconaj si cu relatia prea apropiata cu Petria Caruceru, administratorul societatii Incom SRL. In timpul cercetarilor, timp de patru luni i-ar fi fost ascultat pe nedrept telefonul fiicei lui Vasili Pretula. Emilian Eva avea informatii ca acel telefon este folosit si de colegul sau, nu doar de fiica acestuia.

Pentru ca nu a reiesit comiterea vreunei infractiuni, Emilian Eva nu l-a mai trimis in judecata pe Pretula, insa a sesizat Inspectia Judiciara din cadrul cu propunerea ca Vasile Pretula sa fie exclus din magistratura. Mai concret, Eve considera ca Pretula n-a savarsit infractiuni, dar a savarsiti abateri administrative pentru care ar trebui dat afara din magistratura.

Inspectorii CSM au venit in teritoriu si au constatat ca situatia era cu totul alta. Au intors dosarul impotriva lui Emilian Eva, considerand ca acesta nu si-a facut meseria asa cum trebuie. Se punea in discutie problema ca dosarul lui Vasile Pretula nu avea ce cauta la DNA, pentru ca ar fi fost de competanta Parchetului Curtii de Apel.

In tot acest razboi, Eva putea fi considerat de asemenea o victima pentru ca in toamna anului 2012 a inceput urmarirea penala impotriva lui Ciprian Vasiliu, nimeni altul decat fiul sefei inspectiei judiciare din cadrul CSM.

Emilian Eva este cunoscut ca un procuror care se baga acolo unde colegii sai nu pot scoate nimic din ancheta si a avut cele mai grele dosarele ale DNA Iasi din ultimul deceniu.

El a mai fost cercetat disciplinar de CSM si in anul 2009, insa si atunci s-a dovedit a fi nevinovat. La vremea aceea era acuzat ca a incercat sa intervina in activitatea unui coleg de-al sau de la structura centrala a DNA pentru a-l ajuta pe primarul Mihai Sabaiduc, de la Dumesti, Iasi, care era cercetat pentru inselaciuniu cu terenuri.

Sursa: agendadeiasi.ro

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Senatorul iesean din fruntea Ministerului Economiei, Varujan Vosganian, face declaratii surprinzatoare: Guvernele creeaza ministere pentru oameni, in loc sa numească persoane competente pentru fiecare minister

URMĂTORUL ARTICOL

Iata ce te asteapta in weekend-ul 9-10 februarie 2013 la Palas Mall

Ultimele știri de la Actualitate