La inceputul lunii octombrie, Guvernul avizase pozitiv initiativa legislativa din Parlament privind insolventa persoanelor fizice. Avizul pozitiv a fost acordat in ciuda faptului ca in ultimii doi ani, Guvernul s-a angajat constant fata de FMI, in scrisorile de intentie, sa faca toate eforturile pentru a evita adoptarea unor astfel de initiative. Ponta spunea atunci, potrivit Mediafax, ca Executivul mai face si lucruri pe care nu le-a convenit cu FMI si se va „descurca” daca va fi certat de Fond.
Insa, acum, dupa criza francului elvetian, Misiunea Fondului Monetar International va discuta cu autoritatile romane despre o eventuala adoptare a legii insolventei persoanelor fizice si alte masuri privind criza creditelor in franci elvetieni, la urmatoarea vizita a echipei de evaluare a FMI la Bucuresti, care va incepe in 27 ianuarie.
Premierul Victor Ponta afirma, pe contul sau de Twitter, ca sustine demersul PNL care a cerut sesiune de urgenta a Parlamentului pentru adoptarea legii insolventei persoanelor fizice. „Ma bucur ca PNL vine cu o pozitie rationala (dupa aberatiile populiste gen Predoiu)! Voi sustine demersul”, a spus Ponta.
Precizam ca Alina Gorghiu, co-presedinte al PNL, cere convocarea in sesiune de urgenta a Parlamentului pentru adoptarea proiectului legii insolventei persoanelor fizice. „Legea insolventei persoanei fizice ofera clientului, care nu mai poate achita ratele, o solutie de reesalonare a ratelor si pozitia corecta de negociere cu banca, pe baza veniturilor pe care le obtine”, arata Alina Gorgiu intr-un comunicat de presa.