Primăria Municipiului Iași, împreună cu asociațiile belgiene Actie Dörpen Roemenie (ADR) și Operation Villages Roumains (OVR), cu sprijinul Ambasadei României din Regatul Belgiei, al Ambasadei Belgiei din România și al Agenției pentru Dezvoltare Regiunea Nord-Est (ADR Nord-Est), organizează cea de-a cincea ediție a Forumului Cooperării Descentralizate România-Belgia, în perioada 5-7 noiembrie 2015, la Centrul de Conferințe Palas din Iași.
Evenimentul va reuni circa 150 de participanți, reprezentanți ai autorităților centrale și locale din cele două țări, dar și ai organizațiilor non-guvernamentale, asociațiilor profesionale, institutelor de cercetare și companiilor implicate în cooperarea descentralizată dintre Belgia și România.
La 25 de ani de la inițierea primelor contacte între România și organizațiile non-guvernamentale belgiene, Forumul de la Iași își propune o evaluare a stadiului actual al cooperării descentralizate bilaterale, precum și lansarea de noi piste de dezvoltare a relațiilor de parteneriat la nivelul autorităților locale și regionale dintre cele două țări.
Discuțiile din cadrul celor două sesiuni plenare de vineri, 6 noiembrie, vor explora obiectivele europene de dezvoltare regională incluse în Strategia 2020 a Comisiei Europene, precum și rolul autorităților în utilizarea instrumentelor europene în beneficiul comunităților locale.
Cele cinci ateliere de lucru tematice vor permite participanților la Forum să aibă discuții aplicate în cele cinci domenii prioritare ale cooperării descentralizate pentru următorii ani: sănătate și servicii medicale, societate civilă, dezvoltare rurală/managementul apei, economie socială/investiții sociale și servicii de intervenție în situații de urgență.
Programul evenimentului din acest an va include, ca și în cazul Forumului anterior de la Leuven, din anul 2013, o secțiune dedicată afacerilor. La Iași, accentul va fi pus pe Regiunea de Nord-Est, ca regiune de interes emergent pentru investiții și comerț, cooperare între clustere și diverse proiecte economice comune româno-belgiene, cu implicarea sectorului public și al celui privat.
Forumul va fi deschis joi, 5 noiembrie, în cursul serii, printr-un concert organizat de Primăria Municipiului Iași, în contextul candidaturii orașului pentru Capitala Culturală Europeană 2021.
Informații de background
Cooperarea descentralizată între România și Belgia este un proces care a debutat acum aproape 10 ani, în contextul aderării României la Uniunea Europeană. Acesta s-a bazat pe numeroasele relații de cooperare stabilite între satele și orașele din Belgia și România după anul 1989. Cooperarea descentralizată a avut rolul de a orienta cooperarea bilaterală spre o serie de domenii prioritare, de maximă relevanță la nivel local și regional. Cooperarea descentralizată nu trebuie confundată însă cu procesul de descentralizare. Obiectivele cooperării descentralizate sunt realizate în contextul cadrului legislativ național existent în Belgia și în România.
Forumul din Iași va continua abordarea ediției anterioare a Forumului, din anul 2013, la Louvain/Leuven. Unul dintre obiectivele Mesei Rotunde pe teme economice organizate cu acest prilej va fi acela de a face cunoscut potențialul orașului Iași și al Regiunii Nord-Est a României, ca ținte importante pentru viitoare investiții. Belgia și investițiile străine pot sprijini procesul de descentralizare.
Cu prilejul uneia dintre sesiunile plenare ale Forumului, vor fi explorate politicile europene și programele de dezvoltare care pot sprijini Cooperarea Descentralizată. O altă sesiune plenară va oferi prilejul asociațiilor locale din Belgia și România de a explora posibilitățile de consolidare a capacității administrative a autorităților locale, schimbul de bune practici și metodele de eficientizare a parteneriatelor locale actuale și viitoare. La acest moment, există aproximativ 200 de înfrățiri/twinnings între România și Belgia.
Forumul va face o trecere în revistă a acțiunilor recente desfășurate sub egida Cooperării Descentralizate, în cinci domenii cheie de cooperare: sănătate publică, dezvoltare rurală/ managementul apei, societate civilă, servicii speciale în situații de urgență, investiții sociale și economie socială. Cu acest prilej, vor fi stabilite detalii ale etapelor următoare ale cooperării descentralizate până în anul 2017.
Pentru mai multe informații, vă rugăm să accesați site-urile www.fobero.eu, www.adrvlaanderen.be, www.ovr.ro