Fostul premier Adrian Năstase, despre greva din învățământ

Fostul premier Adrian Năstase spune că soluția pentru a stopa greva profesorilor e destul de simplă. România își poate recalibra prioritățile și poate lua din banii de tehnică militară pentru a asigura majorările salariale cerute de profesori.

Năstase vine și cu un exemplu concret:

„Eu mă întreb de ce nu am putea să renunțăm la unul dintre submarinele pe care vrem să le luăm și să rezolvăm problemele din Educație? Nu sunt specialist militar, dar eu nu cred că doar cu două submarine vei putea să controlezi Marea Neagră. Și atunci mă întreb de ce nu solicităm partenerului strategic, sau Franței, să pună sub steagul României un submarin în Marea Neagră?”, a spus Adrian Năstase, în emisiunea „Marius Tucă Show”.

Greva din învățământ se suspendă

Greva se suspendă. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, anunță că au luat decizia suspendării grevei generale.

Sindicaliștii condiţionează suspendarea protestului de instituirea, în ordonanţa de urgenţă ce urmează a fi aprobată în şedinţa de Guvern de luni, prin articol distinct:

– principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut şi care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public;

– acordării primei tranşe de majorare salarială (50% din creşterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024.

– principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public;

– acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024, anunță liderii de sindicat.

Aceștia avertizează că, în situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată.

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Silvio Berlusconi a murit din cauza leucemiei

URMĂTORUL ARTICOL

Rețeta îmbogățirii din contracte cu statul! Iubita fiului de senator, pont de 1,3 milioane de euro în 2023 din consultanță

Ultimele știri de la National