Fostul sef al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Suceava, Ioan-Nicusor Todirut, a fost trimis in judecata de procurorii DNA, alaturi de alti patru inculpati, acesta fiind acuzat de doua infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, din care una in forma continuata.
Alaturi de acesta au mai fost trimisi in judecata Alexa-Dumitru Teodorovici, care la data faptelor ocupa functia de sef al Serviciului Logistic din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Suceava, avand grad profesional de comisar sef, in sarcina caruia s-au retinut doua infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, Nicolai Vranau, administrator, asociat si director general la SC GEOMOLD S.A. in sarcina caruia s-a retinut complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, Gheorghe Licurici, expert evaluator autorizat ANEVAR, in sarcina caruia s-a retinut complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, dar si Emilia Bedrule, registrator sef la OCPI Suceava, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de fals intelectual. De precizat ca fostul sef IPJ Suceava si Alexa-Dumitru Teodorovici au fost mai trimisi in judecata intr-un alt dosar, pentru fapte similare, privind achizitionarea, in conditii neegale a unui imobil destinat a fi sediul Politiei municipiului Suceava.
Potrivit datelor din rechizitoriu, in luna februarie a anului 2006, Todirut Ioan Nicusor, in calitatea sa de inspector-sef al IPJ Suceava, a dispus si a initiat activitati privind achizitia Sediului Politiei municipiului Campulung Moldovenesc, in conditiile in care aceasta achizitie nu era inclusa in programul anual de achizitii al IPJ Suceava si nici in lista obiectivelor de investitii. De asemenea, nu exista vreun acord sau vreo promisiune din partea M.A.I. si I.G.P.R., de alocare a unor sume de bani pentru aceasta achizitie.
Imobilul, care se afla intr-o stare de depreciere de 45% si era proprietatea SC GEOMOLD SA, a fost achizitionat intr-o modalitate prin care Todirut Ioan Nicusor a incalcat atat legislatia privind achizitiile publice, neexistand o procedura cu reguli de urmat si cerinte minime de calificare, cat si atributiile de serviciu, in procesul de achizitie, de negociere a pretului, angajare bugetara, ordonantare la plata si administrare dupa achizitie. Pentru obtinerea finantarii achizitiei imobilului, fost sef IPJ a semnat o nota de fundamentare conform careia a identificat un imobil care corespunde activitatii muncii de politie, fara sa mentioneze ca acesta nu este functional, ca necesita reparatii capitale, insa a consemnat dotari inexistente (centrala termica proprie cu combustibil solid) si caracteristici tehnice nereale. Fara ca la acel moment sa existe o evaluare facuta de experti ANEVAR, o estimare tehnica sau o oferta din partea SC GEOMOLD SA, a solicitat ordonatorului principal de credite din M.A.I o suma de 2.000.000 lei, majorata ulterior.
Practic, pretul pe care IPJ Suceava l-a platit, respectiv de 2.499.000 lei, a fost stabilit in baza unei intelegeri dintre Todirut Ioan Nicusor si Vranau Nicolai, reprezentantul SC GEOMOLD S.A . Mai mult, Todirut Ioan Nicusor a aprobat propunerea de angajare a cheltuielii si ordonantarea de plata, fara ca imobilul in cauza sa fie receptionat faptic la data efectuarii platii. Ulterior, Todirut Ioan Nicusor nu a dispus masuri de conservare a cladirii, fapt ce a accentuat starea de degradare a acesteia, ajungand sa necesite reparatii capitale cu o valoare mai mare decat pretul de achizitie. Predarea/primirea imobilului s-a realizat dupa aproximativ 38 de luni de la data la care acesta a intrat in proprietatea statului, perioada in care Todirut Ioan Nicusor a acceptat ca in imobil sa functioneze SC GEOMOLD SA, fara sa fie perceputa chirie si fara sa fie incheiat un contract de inchiriere. In aceasta perioada, I.P.J. Suceava era indreptatit sa incaseze de la SC GEOMOLD SA, cu titlu de chirie, suma totala de 328.904 lei, ceea ce nu s-a intimplat.
In calitate de sef al Serviciului Logistic din cadrul I.P.J. Suceava si de presedinte al comisiei de negociere al pretului de vanzare-cumparare, Teodorovici Alexa-Dumitru si-a incalcat atributiile de serviciu in procesul de achizitie al imobilului, de negociere a pretului, angajare bugetara, ordonantare la plata si administrare dupa achizitie. Vranau Nicolai, in calitate de administrator, asociat si director general la SC GEOMOLD SA, i-a ajutat pe Todirut Ioan Nicusor si Teodorovici Alexa-Dumitru sa-si incalce atributiile de serviciu in contextul cumpararii imobilului, obtinand un avantaj patrimonial in valoare de 784.675 lei, diferenta dintre suma incasata de la IPJ Suceava de 2.499.000 lei si valoarea reala a imobilului de 1.440.609 lei, dar si suma de 328.904 lei, chiria neplatita de SC GEOMOLD SA, dupa ce imobilul a devenit proprietatea statului. Licurici Gheorghe, in calitate de expert evaluator autorizat ANEVAR, a intocmit, la solicitarea Inspectoratului de Politie Judetean Suceava, un raport de evaluare prin care a supraevaluat imobilul din Campulung Moldovenesc, de la valoarea reala a activului de 1.440.609 lei la valoarea de 2.085.900 lei.
Bedrule Emilia, in calitate de registrator-sef la OCPI Suceava, a dispus intabularea dreptului de proprietate asupra suprafetei de 477 mp in favoarea SC GEOMOLD SA, in conditiile in care existau piedici legale pentru admiterea cererii si, in acest fel, a creat bazele intocmirii contractului de vanzare-cumparare. Ca urmare a faptelor descrise, Todirut Ioan Nicusor si Teodorovici Alexa-Dumitru, ajutati de Vranau Nicolai si Licurici Gheorghe au contribuit la producerea unui prejudiciu constand in:
– suma de 2.499.000 lei, in dauna bugetului de stat (alocat MAI), reprezentand valoarea achitata de I.P.J. Suceava firmei SC GEOMOLD SA pentru un imobil nefunctional, neutilizat nici pana in prezent ca sediu al Politiei din Campulung Moldovenesc si ale carui reparatii si amenajari estimate la 3.105.000 lei depasesc pretul achitat vanzatorului. – suma de 328.904 lei, in dauna bugetului Ministerului Administratiei si Internelor (aferent veniturilor extrabugetare) reprezentand chiria neincasata de la SC GEOMOLD SA, dupa ce imobilul a devenit proprietatea statului. Dosarul a fost inaintat spre judecare, Curtii de Apel Suceava.
In ceea ce priveste rechizitoriul intocmit de procurorii DNA in 2013, in perioada iulie-octombrie 2006, in contextul desfasurarii procedurii de achizitie a unui imobil in care urma a fi stabilit sediul Politiei municipiului Suceava, Todirut Ioan Nicusor, in calitatea sa de inspector sef al I.P.J. Suceava si de ordonator tertiar de credite a semnat un contract prin care a dispus, din bani publici, plata unei sume cu 5.865.152 lei mai mari decat valoarea de piata a imobilului. Imobilul a fost achizitionat de la SC Servicii Comerciale SRL Suceava reprezentata de Bujorean Constantin printr-o procedura in care Todirut Ioan Nicusor si-a incalcat atat atributiile de serviciu, cat si anumite prevederi ale legislatiei achizitiilor publice.
Suma de 5.865.152 lei, ce a fost achitata nejustificat din bugetul Ministerului Administratiei si Internelor, constituie prejudiciu provocat in dauna acestuia si, in acelasi timp, un folos necuvenit pentru SC Servicii Comerciale SRL reprezentata de Bujorean Constantin.
In calitate de sef al Serviciului Logistic din cadrul I.P.J. Suceava, Teodorovici Alexa-Dumitru a creat premisele incheierii contractului fara parcurgerea etapelor legale, in sensul ca a dispus intocmirea unor acte, dintre care unele retroactiv, menite sa confere o nota de legalitate procedurii de achizitie a imobilului. In calitate de presedinte al comisiei de negociere, Teodorovici Alexa-Dumitru a condus impreuna cu Todirut Ioan-Nicusor sedinta de negociere a pretului de vanzare-cumparare, fara a stabili un plafon maximal de negociere a pretului, astfel incat achizitia imobilului sa se incadreze in limita creditului bugetar aprobat, respectiv 1.500.000 lei. In calitate de asociat – imputernicit al SC Servicii Comerciale SRL Suceava, inculpatul Bujorean Constantin l-a ajutat pe Teodorovici Alexa-Dumitru pe parcursul procedurii achizitie a imobilului sus mentionat. In acest sens, el pus la dispozitie un raport de evaluare intocmit, la cererea sa, de inculpatul Muntean Mihai-Sorin, raport care a stabilit o valoare de piata a imobilului supraevaluata, pe baza careia, ca urmare a negocierii formale desfasurate, a fost acceptat un pret de cumparare injust, de 11.900.000 lei. Raportul de evaluare a consemnat date fictive, dotari inexistente, inadvertente si calcule eronate.
In perioada aprilie-octombrie 2006, in calitate de asociat si imputernicit al SC Servicii Comerciale SRL, inculpatul Bujorean Constantin a dispus inregistrarea in evidenta contabila a firmei, a unor cheltuieli fictive cu investitii si constructii la imobilul in cauza, respectiv un numar de 136 facturi fiscale in valoare de 2.157.224,63 lei, reprezentand materiale lucrari de constructii care in realitate nu s-au efectuat. Aceste inregistrari fictive care au generat prejudicierea bugetului de stat cu suma totala de 741.082 lei.
La solicitarea Inspectoratului de Politie Judetean Suceava, inculpatul Licurici Gheorghe, in calitate de expert evaluator autorizat ANEVAR, a intocmit un alt raport de evaluare in care, ?i de aceasta data, imobilul a fost supraevaluat la suma de 9.010.000 lei. Acest raport a fost prezentat in sedinta de negociere a pretului, facand posibila stabilirea pret injust de 11.900.000 lei.
Prejudiciul creat bugetului de stat se ridica la suma totala de 6.606.234 lei din care 5.865.152 lei, reprezentand diferenta dintre valoarea achitata de IPJ Suceava firmei SC Servicii Comerciale SRL si valoarea de piata reala a imobilului de la data tranzactiei si 741.082 lei, reprezentand taxe si impozite neplatite de SC Servicii Comerciale SRL prin dispunerea de inregistrari fictive in contabilitatea SC Servicii Comerciale SRL.
Ministerului Administratiei si Internelor s-a constituit parte civila in cauza. In vederea recuperarii prejudiciului, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor apartinand inculpatilor Teodorovici Alexa Dumitru, Bujorean Constantin, Licurici Gheorghe si SC PRODEVAL SRL (asociat si administrator Muntean Mihai-Sorin). Din verificarile efectuate a reiesit ca, in prezent, Todirut Ioan-Nicusor nu detine in proprietate bunuri mobile sau imobile.
bzi.ro