vladimir_gaitan

Furati si umiliti! Artistii romani si-au exprimat nemultumirea fata de modul in care CREDIDAM le-a gestionat drepturile provenite din operele vandute, dar si fata de institutia ce reprezinta Guvernul – ORDA, pentru proasta gestionare

Actorul Vladimir Găitan a relatat, la emisiunea „Jocuri de Putere”, prin ce au trecut artiştii români în încercarea de a le fi gestionate corect drepturile. El a acuzat atât CREDIDAM cât şi ORDA de proastă gestionare a veniturilor ce se cuveneau artiştilor.

Actorul Vladimir Găitan a relatat, la emisiunea „Jocuri de Putere”, prin ce au trecut artiştii români în încercarea de a le fi gestionate corect drepturile. El a acuzat atât CREDIDAM cât şi ORDA de proastă gestionare a veniturilor ce se cuveneau artiştilor.

„Profitând de neştiinţa şi naivitatea noastră, ne-au propus asocierea CREDIDAM. Am acceptat, pentru că n-am crezut vreodată că munca noastră de o viaţă ar putea să nu însemne un venit la bătrâneţe. Am semnat ca primarul şi am intrat în această asociere, care trebuia să ne gestioneze aceste drepturi conexe. După foarte puţin timp, ne-am dat seama că lucrurile nu sunt foarte corecte: cei care împart sume foarte nefericite, nu fac o impărţire corectă. A urmat un ‘divorţ’ şi am hotărât, cu o mare parte din actori să constituim acest UNART, care să ne reprezinte, în speranţa că drepturile ne vor fi gestionate cinstit. Din păcate, a apărut această ORDA, care este reprezentanta Guvernului, şi care nu reuşeşte de foarte mult timp… După ce ne-am luptat ani de zile cu umilinţe, audieri in Parlament, a fost acceptată într-un final naşterea noastră, căruia in dispreţ, i-au fost repartizate din această căciulă imensă, un procent absolut ruşinos, vorbim de 0, 00 nu ştiu cât la sută. Şi atunci ne-am revoltat şi am spus: Vrem ca Guvernul să facă un control asupra gestionării acestor bani şi un aribtraj asupra cum se impart, a valorilor. Unde am sesizat ca e incorect: imediat cum am provocat un scandal, sumele brusc creşteau”, a explicat Găitan.

La rândul său, actriţa Florina Cercel a subliniat că artiştii s-au organizat în UNART pentru că nu erau mulţumiţi de CREDIDAM. „Nu am găsit nicio posibilitate de a ne înţelege cu dumnealor, ba chiar am fost trataţi de sus, cu dispreţ”, a spus ea.

Florin Zamfirescu a punctat şi el că artiştii români fac bani. „Nu numai că produc opere de artă, ci şi bani. Nu ştiţi cât produce un serial de la o televiziune, care e dat în 7 ţări în afară….se produc bani. Problema este, trebuie să înţelegeţi că există din 1996 o organizaţie care adună toate drepturile de autor ale tuturor artiştilor”, a arătat el.

Senator PNL: Vom schimba legea drepturilor de autor. Artiştii au fost jefuiţi

Senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu a precizat că e în plan schimbarea legii privind drepturile de autor. „Răul vine din felul cum a fost concepută legea. Vrem s-o schimbăm cât putem de repede, ţinând totuşi cont de parcursul dezbaterilor. Avem de-a face cu un grup infracţional. Dvs artiştii aţi fost jefuiţi. Acest jaf nu mai poate continua. Dincolo de schimbarea legislaţiei, trebuie să vedem cine a făcut asta, de ce, cu concursul cui. Va fi necesară declanşarea unei investigaţii, vom cere acest lucru”, a anunţat Stănescu.

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

ANOFM va derula, in luna octombrie, 162 de programe de formare profesionala pentru 3.229 de persoane, care beneficiaza, conform legii, de servicii de formare profesionala gratuite. Iasul se afla printre judetele care vor organiza cele mai multe cursuri

URMĂTORUL ARTICOL

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Iasi a primit, din partea ARACIS, certificatul care atesta obtinerea calificativului „Grad de Incredere Ridicat”

Ultimele știri de la Cultura