Gabriel Resources, actionarul majoritar al Rosia Montana Gold Corporation cere o consultare pentru demararea unui proiect aurifer

Gabriel Resources, actionarul majoritar al Rosia Montana Gold Corporation, a trimis o notificare oficiala presedintelui si premierului in care le cere sa intre in proces de consultare pentru demararea proiectului aurifer, potrivit unui comunicat al companiei. Comunicatul arata ca RMGC vrea acest dialog „pentru ca autorizarea proiectului minier de la Rosia Montana sa progreseze” si arata ca firma-mama vrea sa evite o actiune de arbitraj international si nu a initiat niciun demers in instantele internationale de arbitraj. In schimb, compania arata in comunicat ca „in caz contrar, daca grupul Gabriel nu va putea obtine o solutie satisfacatoare … este pregatit sa-si prezinte pretentiile in cadrul arbitrajului international”.
In comunicatul citat, Gabriel Resources arata ca a emis notificarea catre autoritatile romane deoarece „considera ca tratamentul aplicat de catre autoritatile romane nu a fost in conformitate cu tratatele internationale de protectie a investitiilor semnate de catre Romania. Prin urmare, avand in vedere pierderile substantiale pe care Grupul Gabriel le va suferi daca Proiectul nu va fi autorizat sa se dezvolte in concordanta cu toate legile aplicabile, Gabriel nu are alta solutie decat de a recurge la aceasta notificare prin care solicita statului roman sa se angajeze oficial intr-un proces de consultare, conform Tratatelor”.

Dupa ce arata ca „isi mentine disponibilitatea de a se angaja in consultari cu autoritatile romane”, oficialii Gabriel Resources arata in comunicatul de presa ca „in caz contrar, daca grupul Gabriel nu va putea obtine o solutie satisfacatoare pentru un parcurs clar si solid de progres in autorizarea si constructia Proiectului, sau daca Romania nu ia masuri concrete pentru a ajunge la o astfel de intelegere amiabila, Grupul Gabriel este pregatit sa-si prezinte pretentiile in cadrul arbitrajului international, pentru a obtine compensari integrale pentru drepturile sale de a dezvolta proiectul, care au fost refuzate prin incalcari ale tratatelor din catre Romania. De asemenea, Grupul Gabriel isi rezerva dreptul de a urma alte cai de remediere disponibile.

Jonathan Henry, presedinte si CEO al Gabriel, spune – citat de comunicatul companiei, ca „speram ca se va putea gasi o rezolvare amiabila fara nevoiea de a escalada aceasta disputa intr-un arbitraj. Credem cu tarie ca modul in care ne-am comportat pana acum a demonstrat faptul ca principala dorinta a Grupului este de a evita orice dispute prelungite si de a fi partenerul Romaniei”.

 

 

sursa: hotnews.ro

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Atentie angajatori. Noi modificari aduse codului muncii

URMĂTORUL ARTICOL

Repartitoarele ar putea fi interzise

Ultimele știri de la Social

Scandal la UAIC Iasi

Conducerea celei mai prestigioase institutii de invatamant superior din Iasi a luat o decizie radicala in