Gala extraordinara de arii celebre si muzica fado – OPERFADO – la Opera Nationala Romana din Iasi

 

 

 

Opera Naţională Română Iaşi anunță, miercuri, 23 aprilie 2014, premiera mondială OPERFADO, concert ce va avea loc în Sala Mare a Teatrului Național Iași, începând cu ora 18.30, sub bagheta maestrului Gabriel Bebeșelea.

Spectacolul va aduce împreună arii de operă şi de musical, precum şi cântece fado.  Invitați speciali vor fi soprana Elena Moșuc, belcantistă renumită pe marile scene internaționale, Gonçalo Salgueiro (Lisabona, Portugalia), alături de orchestra și corul Operei Naționale Române Iași, dar și chitariștii Guilherme Banza (chitară portugheză), Rogerio Ferreira (chitară clasică) și Frederico Gato (chitară bas).

 

Astfel, vă invităm joi, 17 aprilie 2014, de la ora 12.00, în foaierul Teatrului Național Iași (intrarea principală, etajul I) la conferința de presă susținută de managerul Operei ieșene, Beatrice Rancea, împreună cu invitații menționați anterior.

 

Biletele pentru acest spectacol s-au epuizat, dar se pun la dispoziție 30 de bilete fără loc la prețul de 40 de lei biletul.

Concertul se va transmite online pe www.operaiasi.ro. Anul acesta, Opera ieșeană a fost prima operă națională care a transmis pe Internet, gratuit, o parte dintre cele mai importante reprezentații.

 

„Aştept cu nerăbdare ca, pe o scenă românească (mai ales în oraşul meu natal), să cânt fado (în premieră), dar şi arii de operă şi musical împreună cu Gonçalo Salgueiro, un tânăr artist liric portughez de mare valoare şi de o mare sensibilitate. Fado si musical-uli-au adus foarte mari succese naționale și internaționale, iar dăruirea și profunzimea cântului său au cucerit fanii din întreaga lume. Vom fi extrem de fericiți să împărtășim cu publicul ieșean o experienţă solistică inedită, aptă să contribuie semnificativ la îmbogăţirea noastră sufletească şi la continua perfecţionare ca oameni şi artiști.”(Elena Moșuc)

 

 Aclamat pentru versatilitatea talentului său, pentru eleganţa prezenţei lui scenice şi pentru vibraţia emoţională a cântului său pasionat, Gonçalo Salgueiro a devenit un star fado în Portugalia şi a realizat trei albume muzicale de gen: No Tempo das Cerejas / În anotimpul cireşelor (CD, 2002); Segue a Minha Voz / Urmează-mi glasul (2006; CD reeditat în 2012); Gonçalo Salgueiro (CD şi DVD, 2009/2010). Pentru cântecele pe care le-a înregistrat, Gonçalo Salgueiro a reluat teme mai vechi de fado, a creat altele noi, pentru care a scris şi versuri emoţionante, remarcându-se ca un veritabil deschizător de drumuri în muzică şi ca un poet rasat, sensibil.

 

Fado este o muzică descrisă ca fiind „cântecul popular urban al Portugaliei”. Exprimă singurătatea, melancolia, dorul, chiar și o viziune fatalistă asupra sorții. Gen muzical interpretativ si melodic, fado se presupune ca a apărut in Lisabona la începutului secolului al XIX-lea. Astăzi este o marca a limbii și culturii portugheze, adaugată în 2011 la Patrimoniul Cultural UNESCO.

 

De asemenea, în seara spectacolului vor putea fi achiziționate, din foaierul teatrului, CD-urile artiștilor cu autografe.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Atentie ieseni! In mai multe zone din Iasi vor aparea noi reguli de circulatie

URMĂTORUL ARTICOL

Intalnire Bibliozen – ateliere de initiere in spiritualitatea contemporana la Biblioteca Judeteană Iasi, sambata 26 aprilie 2014

Ultimele știri de la Eveniment