Galeria de arta DANA din Iasi gazduieste, pe simezele din str. Prof. Cujba nr.17, expozitia de arta vizuala O COLECTIE A AFINITATILOR ELECTIVE | Colectia familiei Ilisei.
Vernisajul va avea loc astazi, 20 noiembrie, orele 18.00, iar in cadrul aceluiasi eveniment vor fi lansate cartile semnate de catre scriitorul Grigore Ilisei: „Privelistile lumii in zugravituri de cuvinte”, „De la Vest tot la Vest”, „in gradinile jocului cu iluziile”. De asemenea va fi prezentat albumul „O colectie a afinitatilor elective, colectia familiei Ilisei” precum si volumul omagial „Divanul cu prieteni-Grigore Ilisei 70”. in deschiderea evenimentului vor vorbi criticii si istoricii literari Constantin Dram, Ioan Holban si artistii plastici Liviu Suhar, Constantin Tofan, Dragos Patrascu.
„Colectia aceasta, cum se mentioneaza in prefata albumului, e una a afinitatilor elective, ne lumineaza zi de zi viata. Ne trezim si adormim cu minunatia lor iscata din jocul cu iluziile, sacra indeletnicire a mesterilor ce-au dat-o la iveala. si peste zi simtim, privind lucrarile, ca vietuim intr-o imparatie a frumusetii. Ne mangaie si ne indeparteaza de uratenia existentei. Ne incredintam, cand le vedem sau ne gandim, de adevarul zicerii lui Dostoievski ca frumusetea va salva omenirea.
Totodata, asa cum s-au strans in cei peste 40 de ani, piesele din colectia Ilisei reprezinta si un testimoniu al miscarii plastice postbelice, mai cu seama a celei iesene. De asta am dorit sa le aratam publicul si sa le reproducem in acest album-catalog. Sunt multumit ca acest fapt are loc cand rotunjim 70 de ani de viata. Una dintre ratiunile noastre a fost slujirea frumosului. Colectia aceasta este, poate, una dintre dovezile umilelor noastre stradanii si reusite.” (Grigore Ilisei)
Nascut 20 noiembrie 1943, in satul Valeni, comuna Malini, fostul judet Baia (in prezent Suceava). Fiul preotului Ilie Ilisei si al invatatoarei Georgeta Zaharescu (Ilisei). Absolvent al Liceului „Nicu Gane” Falticeni (1961) si al Facultatii de Filologie (Sectia romana) a Universitatii „Al. I. Cuza”, Iasi (1966). La finalizarea studiilor universitare a inceput o cariera in audiovizualul romanesc, fiind rand pe rand redactor la Radio Iasi si Radio Bucuresti, redactor sef adjunct la Programul III al Radioului National si la Radio Iasi. S-a aflat in fruntea echipei care a redeschis Radio Iasi in decembrie 1989, fiind ales atunci director al acestuia. in 3 noiembrie 1991 a inaugurat TVR Iasi, contribuind in calitatea sa de director la impunerea acestuia pe plan national si international. Din 1997 si-a continuat parcursul profesional in televiziune ca realizator, semnand numeroase emisiuni, mai ales culturale, difuzate de programele nationale si regionale. S-a manifestat activ si in presa scrisa, colaborand la principalele ziare si reviste romanesti. intre 1983 si 1989 a fost redactor de rubrica la revista „Convorbiri literare”. in anii 2004, 2005 a lucrat in diplomatie.
Jurnalistul a fost dublat de un prolific literat. A debutat in literatura in 1972 cu volumul de proza scurta „Navod pentru scrumbii albastre”, Editura „Junimea”. si-a asezat semnatura pe sapte carti de beletristica, intre care cinci romane. Scrierile romanesti „Ceasul oprit” (1980) si „Pasaj de rate salbatice”(1996) au fost incununate cu Premiul de proza al Asociatiei Scriitorilor din Iasi, respectiv cel al revistei „Ateneu”. Totodata, prozatorul a fost o prezenta notabila si in publicistica prin cele peste 25 de volume de reportaje, insemnari de calatorie, interviuri, eseuri, cronici plastice, tiparite de edituri din Bucuresti si Iasi, unele dintre acestea distinse cu premii prestigioase. in publicistica sa un loc aparte il au artele frumoase. A editat sase albume de arta, „Calin Alupi”, in colaborare cu Aurel Istrati, (1996), „Iulia Halaucescu” (1999, 2005), „Victor Mihailescu Craiu” (2008), „Eugen stefan Bousca” (2011), „Iftimie Barleanu” (2013). A comentat vreme de aproape 40 de ani fenomenul plastic in emisiuni de radio,televiziune si in articole aparute in presa scrisa. Membru din 1975 al Uniunii Scriitorilor, a condus intre 2001 si 2004 Filiala din Iasi a U.S. Activitatea sa de jurnalist si scriitor a fost recunoscuta si pretuita si prin inalte distinctii ale statului roman si comunitatilor locale. Este decorat cu Ordinul „Meritul Cultural”, clasa a III-a (1979) si „Ordinul National pentru Merit” in Grad de Cavaler (2002), Crucea Patriarhala (2003). A fost desemnat cetatean de onoare al municipiilor Iasi si Falticeni (2003) si al comunei Radaseni, judetul Suceava (2003).
bzi.ro