George Banu conferentiaza la Teatrul National Iasi duminica 1 iunie 2014

 

 

 

Duminică, 1 iunie, la ora 11.00, în Foaierul Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, teatrologul George Banu va susţine o conferinţă pornind de la volumele Monologurile neîmplinirii, cu desene de Helmut Stürmer şi Roxana Popescu, şi Iubire şi neiubire de teatru, traducere semnată de Ileana Littera, ambele apărute în colecţia „Ego-grafii” a Editurii Polirom. 

 

 

Vor lua cuvîntul: Simona Modreanu şi Cristian Hadji-Culea.

 

George Banu e autorul a numeroase cărţi de teatru consacrate scenei moderne şi maeştrilor săi, Brook, Chéreau, Mnouchkine, sau relaţiei teatrului cu pictura. Teoretician şi eseist, el are un rol de referinţă în teatrul european.

 

În Monologurile neîmplinirii, mărturia subiectivă se întîlneşte cu reflecţiile despre teatru. După o privire retrospectivă deloc comodă, George Banu îşi reconstituie parcursul profesional cu toate tentaţiile şi eşecurile lui, asumîndu-şi „neîmplinirile” ca actor, scriitor şi profesor. Fără frustrări şi resentimente, autorul reface drumul spre acceptarea de sine şi ajunge la o paradoxală formă de realizare prin „reciclarea” eşecurilor şi dialogul dintre toate aceste domenii şi experienţe profesionale. Confirmîndu-i încă o dată vocaţia de eseist, acest volum cu caracter autobiografic relevă că teatrul e „un dublu al vieţii”, locul unde neîmplinirile solitare se transformă într-o împlinire comună.

 

Iubire şi neiubire de teatru este o carte a interogaţiilor esenţiale, semnată de un autor care s-a luptat zilnic cu încrederea şi neîncrederea în teatru. Destin personal, destin al unei arte. O antologie concentrată de texte istorice îi permite cititorului să exploreze datele procesului intentat teatrului din Antichitate pînă azi.

Îi putem prefera pe Mozart lui Bach şi pe Dostoievski lui Tolstoi, dar nimeni nu va îndrăzni să respingă muzica sau literatura. În schimb, numeroşi sînt cei care, creatori sau spectatori, se afirmă ca fiind refractari la teatru sau, dimpotrivă, se prezintă ca partizani pasionaţi ai acestuia. Pornind de la texte, mărturii şi multiple experienţe scenice, George Banu confirmă sfîşierea insolubilă între iubirea şi neiubirea de teatru.

 

George Banu (n. 22 iunie 1943) este eseist şi profesor universitar de studii teatrale. Stabilit la Paris din 1973. A făcut parte din echipa de conducere a celebrei reviste Tra­vail théâtral şi a fost redactor‑şef al revistei Arta teatrului (1981‑1988), publicată de Théâtre National de Chaillot, condus pe atunci de Antoine Vitez. Director artistic al Aca­demiei Experimentale a Teatrelor în anii 1991‑2000. Ales de trei ori preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Critici­lor de Teatru, este în prezent preşedinte de onoare al aces­teia. Este, de asemenea, preşedintele Premiului Europa pentru teatru. A fost de două ori laureat al UNITER, iar în 2007 a primit Premiul Prometheus pentru întreaga activi­tate. Conduce revista Alternatives théâtrales şi coordonează colecţia „Le Temps du théâtre” la Editura Actes‑Sud. A pri­mit titlul de doctor honoris causa al mai multor universităţi româneşti şi europene. A predat în Statele Unite, Canada, China şi a animat evenimente teatrale în diverse capitale ale lumii. Este membru de onoare al Academiei Române.

Cărţile sale au fost traduse în numeroase limbi. În limba română a publicat lucrările : Teatrul memoriei, Roşu şi aur, Actorul pe calea fără de urmă, Livada de vişini, teatrul nostru, Trilogia îndepărtării (Odihna, Noaptea, Uitarea), Ultimul sfert de secol teatral, Shakespeare, lumea‑i un tea­tru, Reformele teatrului în secolul reînnoirii. De asemenea, în ultimii ani i‑au apărut trei cărţi dedicate relaţiei dintre teatru şi pictură: Spatele omului, Cortina sau fisura lumii şi Nocturne. De acelaşi autor, la Editura Polirom au apă­rut: Peter Brook. Spre teatrul formelor simple (2005), Scena supravegheată. De la Shakespeare la Genet (2007) şi Iubire şi neiubire de teatru (2013).

www.polirom.ro

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

La cererea publicului – Dineu cu prosti – luni 23 iunie 2014 la Teatrul National Iasi

URMĂTORUL ARTICOL

Iata continutul scrisorii deschise catre Mircea Diaconu din partea unei jurnaliste

Ultimele știri de la Eveniment