Harta poluării din Europa! Iașul este cel mai poluat oraș din România
Harta poluării din Europa! Iașul este cel mai poluat oraș din România

Harta poluării din Europa! Iașul este cel mai poluat oraș din România – FOTO

Politicile de reducere a poluării aerului au dus la îmbunătățirea calității aerului în Europa în ultimele trei decenii. Cu toate acestea, în unele orașe europene, poluarea aerului încă prezintă riscuri pentru sănătate. Conform datelor colectate de Agenția Europeană de Mediu, calitatea aerului din Iași lasă de dorit. Acesta a primit calificativul ”poor” adică precar. Culorile pornesc de la albastru închis ce înseamnă aer calitativ, și ajung până la roșu ce înseamnă foarte precar.

Pe lângă poluarea care este evidentă în Iași, harta zgomotului din municipiu nu ne dă nici ea motive de bucurie. Poluarea fonică este la fel de mare ca cea a aerului.

Iașul, cel mai poluat oraș din România

Iașul este cel mai poluat oraș din România și printre cele mai poluate din Europa. Orașele sunt clasate de la cel mai curat la cel mai poluat oraș, pe baza nivelurilor medii de particule fine, sau PM 2,5 , în ultimii doi ani calendaristici.

Particulele fine sunt poluantul aerului cu cel mai mare impact asupra sănătății în ceea ce privește moartea prematură și îmbolnăvirea. Acest instrument se concentrează pe calitatea aerului pe termen lung, deoarece expunerea pe termen lung la poluarea aerului provoacă cele mai grave efecte asupra sănătății.

 

În Europa, beneficiem de cea mai cuprinzătoare rețea de monitorizare a calității aerului din lume. Aici prezentăm nivelurile de particule fine în peste 340 de orașe din țările membre ale SEE . Datele provin de la măsurători la sol ale particulelor fine, luate de peste 400 de stații de monitorizare.

Așadar, cu un indice de poluare de 18.5, municipiul Iași este rușinea țării ocupând ultimul loc la nivel național și poziția 340 la nivel internațional. Poate primarul Mihai Chirica ar trebui să facă mai multe pentru a mai remedia acest lucru. Edilul s-a plâns de mai multe ori că statisticile sunt cel puţin trunchiate.

Care este cel mai nepoluant oraș din România. Surpriză

Surpriza din clasamentul întocmit de Agenția Europeană de Mediu vine de la Galați. În trecut, centru puternic al industriei de oțel din România, orașul Galați este cel mai puțin poluat oraș din țară. La nivel european, municipiul județului Galați ocupă un onorabil loc 21. Comparativ, următorul oraș romanesc din top este Oradea ce se regăsește abia pe poziția 146. Topul național este urmat de Sibiu care la nivel european ocupă poziția 157.

La nivel european, cel mai nepoluat oraș se află în Portugalia și este Faro. Topul este urmat de două orașe din Suedia, Umea și Uppsala. Top 10 al orașelor curate este dominat de 4 orașe din Suedia, 2 din Portugalia, și două din Estonia.

Așadar, orașul Iași este cel mai poluat din țară, iar acest lucru duce la apariția unor boli de plămâni extreme.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Experiența unui medic rezident din Iași la un spital din America: Fiecare rezident are biroul lui – VIDEO

URMĂTORUL ARTICOL

Centrele medico sociale din județul Iași vor fi modernizate! Investiții de peste 9 milioane de euro

Ultimele știri de la Deschideri