Maracuja, numit si fructul pasiunii, este un aliment care provine din America de Sud, cultivat in numeroase tari tropicale, fiind recunoscut pentru beneficiile sale asupra sanatatii.
Numele de fructul pasiunii vine de la cuvantul indian „marau-ya” care inseamna „fructe consumate intr-o singura inghititura”. Maracuja are numeroase beneficii, insa unul din cele mai importante este cel de bun calmant. Astfel, fructul pasiunii ajuta in cazul insomniei si al tulburarilor nervoase, reusind sa contribuie la destinderea corpului in momentele de anxietate, cel mai indicat fiind sa fie folosite infuzii cu floarea pasiunii.
O afectiune pe care maracuja o trateaza este astmul, un numar considerabil de studii demonstrand ca prin continutul de flavonoizi reuseste sa amelioreze starea celor care sufera de afectiunea amintita. Fructul pasiunii are efecte benefice si in ceea ce priveste protectia sistemului digestiv: protejeaza stomacul si previne bolile cum ar gastrita sau ulcerul. Maracuja poate fi considerat o sursa importanta de vitamina C, Vitamina A si fier.
Prima vitamina mentionata ajuta la repararea tesuturilor, prevenirea bolilor de inima, precum si a cancerului, potrivit unor studii, in timp ce vitamina A este buna mai ales pentru sanatatea pielii, eliminand radicalii liberi ce provoaca leziuni. De asemenea, semintele acestui fruct au un continut bogat de fibre. Pe langa vitaminele si mineralele mentionate, fructul pasiunii contine si acid ascorbic, riboflavina, piridoxina, potasiu si fosfor.
Maracuja poate fi consumat in mai moduri. Astfel, fructul poate fi taiat si consumat direct sau pus continutul sau intr-un blender si amestecat intr-o compozitie cu fructe mai dulci, dat fiind gustul sau acrisor.