Capsunele reprezinta o buna sursa de vitamina B5, B6, C, K, mangan, potasiu, fibre alimentare acid folic, fitonutrienti si antioxidanti, care ajuta impotriva radicalilor liberi.
1 Regleaza nivelul glicemiei
Capsunile sunt formate din 90% apa si din 5% zahar. Aceasta cantitate mica de zahar se elibereaza lent in sange si nu duce la o crestere semnificativa a glicemiei, capsunile incadrandu-se in categoria alimentelor cu indice glicemic scazut. Din acest motiv, fructele sunt recomandate si persoanelor care sufera de diabet zaharat. Mai mult, potrivit studiilor, o singura ceasca de capsuni proaspete regleaza nivelul glucozei din sange, astfel ca zaharul consumat la o masa la care se mananca si capsuni va duce la o crestere mai mica a glicemiei decat in absenta acestor fructe.
2 Au efect antiinflamator
100 de grame de capsuni proaspete aduc organismului doar 32 de calorii si circa 98% din doza zilnica recomandata de vitamina C. Prin comparatie, 100 de grame de portocale aduc 75% din necesarul zilnic de vitamina C. Aceasta vitamina, dar si polifenolii din compozitia capsunilor au un puternic efect antiinflamator si antioxidant. Unul dintre polifenoli este antocianina, pigmentul care confera fructului culoarea rosie. Datorita polifenolilor, consumul a cel putin trei portii de capsuni saptamanal reduce inflamatia cronica, fiind indicat persoanelor care sufera de boli precum artrita, astmul, dar si ateroscleroza, boala a vaselor de sange care se asociaza cu inflamatie. Studiile realizate la Universitatea „Harvard” confirma faptul ca aceste fructe tin la distanta bolile cardiovasculare.
3 Ne mentin tineri mai mult timp
Tot polifenolii ajuta organismul sa contracareze efectul toxinelor si radicalilor liberi produsi in urma proceselor metabolice. In acest fel, capsunile ne mentin tineri mai mult timp si previn aparitia unor boli degenerative si chiar a cancerului. De asemenea, capsunile sunt o sursa importanta de mangan (19% din doza zilnica recomandata). Mineralul este implicat in buna functionare a superoxid dismutazei, enzima cu rol-cheiein procesul de lupta impotriva stresului oxidativ si a radicalilor liberi. Enzima previne degradarea ADN-ului si este esentiala, printre altele, in mentinerea tineretii pielii. De aceea, capsunile sunt eficiente in combaterea ridurilor, atat consumate intern, cat si aplicate sub forma de masti.
4 Previn aparitia tumorilor
Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea de Stat din Ohio a demonstrat ca aceste fructe stopeaza evolutia leziunilor canceroase la nivelul esofagului. Dupa ce au obtinut rezultate bune in studiile pe animale, cercetatorii au administrat zilnic 60 de grame de capsuni unui grup de 36 de persoane ce prezentau leziuni precanceroase la nivelul esofagului. Dupa sase luni, aceste leziuni au regresat in stadii inferioare, cu risc diminuat de malignizare.
5 Imbunatatesc memoria
Studiile americane realizate in 2010 la Centrul pentru Cercetari privind Imbatranirea din Boston au aratat ca persoanele care consuma frecvent fructe de padure au un risc mai mic de a se imbolnavi de Alzheimer. Astfel, alaturi de afine si de fragi, capsunile imbunatatesc memoria si procesul de invatare. Aceasta pentru ca polifenolii stimuleaza functionarea neuronilor si ajuta creierul sa se detoxifieze. Mai exact, ei ajuta anumite structuri cerebrale sa „curete” reziduurile care se acumuleaza la acest nivel odata cu inaintarea in varsta.
6. Sunt usor perisabile
Capsunile proaspete isi pastreaza la maximum nivelul nutrientilor timp de 48 de ore de la recoltare. Din pacate, ele se deterioreaza repede chiar si in frigider. Din acest motiv, este recomandat sa le mentinem la o temperatura cat mai scazuta, de circa 2 grade, pe raftul cel mai apropiat de congelator, intr-un recipient inchis.