obezitate

Iata cat de grava este obezitatea!

Bolile cardiovasculare fac anual peste 150 000 de victime numai la noi în ţară şi reprezintă principala cauză de deces în lume, în condiţiile în care morţile produse de aceste probleme grave ar putea evitate, conform unui studiu făcut de specialiştii de la Center for Disease Control and Prevention.

Bolile cardiovasculare fac anual peste 150 000 de victime numai la noi în ţară şi reprezintă principala cauză de deces în lume, în condiţiile în care morţile produse de aceste probleme grave ar putea evitate, conform unui studiu făcut de specialiştii de la Center for Disease Control and Prevention.

În acest context, Ziua Mondială a Inimii este sărbătorita anual pe 29 septembrie încă din 2000, iar luna septembrie a fost declarată oficial „Luna Inimii”, cu scopul de a informa populaţia cu privire la cât de importantă este prevenirea bolilor cardiovasculare.

Printre principalele cauze ce ar putea fi controlate se afla fumatul, colesterolul crescut şi, nu în ultimul rând, obezitatea, un factor de risc major în dezvoltarea  bolilor de inimă. Studiile arată că oamenii care suferă de obezitate sunt mai predispuşi la un atac de cord înainte de 45 de ani. La fel, adolescenţii supraponderali sunt mai predispuşi la un atac de cord înainte de 35 de ani, faţă de cei care au o greutate normală.

„Cele mai întâlnite boli de inimă – atacul de cord, insuficienta cardiacă congestiva, hipertensiunea, moartea subită cardiacă, angina pectorală și ritmul cardiac anormal, sunt afecţiuni care apar mai des la cei care au o greutate peste limita normală, faţă de cei care menţin un indice de masă corporală sănătos. Obezitatea măreşte de multe ori riscul de boli de inimă din cauza nivelului de lipide din sânge, care crește la pacienţii obezi și apoi, la rândul său, crește nivelul trigliceridelor şi reduce lipoproteinele de mare densitate, cunoscut sub numele de HDL sau « colesterol bun ».

În acelaşi timp, persoanele cu o cantitate excesivă de grăsime corporală au niveluri mai ridicate de trigliceride și lipoproteine cu densitate mică, cunoscute sub numele de LDL sau « colesterol rău », precum şi un nivel mai scăzut de « colesterol bun » în sânge. Această reţetă creează condiţii optime pentru dezvoltarea bolilor de inimă”, a declarat Dr. Bogdan Moldovan, medic primar chirurgie generală, şef de secţie în cadrul Spitalului Sf. Constantin din Braşov, Centru de excelenţă în chirurgia obezităţii.

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Steaua va debuta in Champions League (editia 2013-2014) impotriva celor de la Schalke, intr-o partida care se va disputa miercuri (18.09.2013) pe Veltins Arena de la ora 21:45. Meciul va fi transmis in direct de Digi1, Dolce1 si TVR1

URMĂTORUL ARTICOL

Chiar daca toata viata si-au dedicat-o culturii, literaturii si ludicului, cei mai importanti scriitori contemporani ai Iasului nu se pot lauda cu averi fabuloase. Vezi cat castiga si ce avere au cei mai importanti scriitori ieseni contemporani

Ultimele știri de la Sanatate