In sezonul rece, varza murata ocupa un loc de cinste la masa. Pe langa gustul de care parca nu te mai saturi, are si o multime de beneficii pentru sanatate.
Mod de preparare
Pentru a fi sigura ca ai un rezultat de nota 10, alege verze de dimensiuni medii, curata-le de primele frunze, spala-le si cresteaza-le sau scobeste-le in dreptul cotorului. Inainte de a aseza verzele, pune pe fundul butoiului niste bete de marar uscat, iar printre acestea hrean, 2-3 foi de dafin, o mana de boabe de porumb si cateva felii de gutuie pentru a-i oferi savoare si a-i grabi fermentarea, potrivit evz.ro.
Dupa ce le-ai asezat, pregatese saramura (la fiecare litru de apa la temperatura camerei se pune 1 lingura de sare grunjoasa) si ai grija ca aceasta sa acopere varza (sa depaseasca nivelul verzei cu 5-10 cm). Deasupra se pune un gratar din lemn peste care se aseaza o piatra de rau. Apoi, din 3 in trei zile, timp de 2 saptamani, se pitroceste pentru a nu deveni cleioasa si pentru a nu capata un gust si un miros neplacut. Depoziteaz-o la temperatura camerei.
Beneficii
– Contine fibre alementare, minerale, vitaminele A (protejeaza pielea si mucoasele), B12 (protejeaza sistemul nervos si te mentine tanara si in forma ), C (cu efect antioxidant) si E (efect antioxidant), zinc, potasiu, acid lactic (care contribuie la intarirea sistemului imunitar) are efect hepatoprotector si lupta impotriva cancerului.
– Ajuta la imbunatatirea digetiei si detoxifiaza intestinele datorita fibrelor si mineralelor pe care le contine. In plus, combate constipatia.
– Anumiti compusi scad nivelul colesterolului rau, prevenind astfel aparitia bolilor cardiovasculare si a aterosclerozei.
– Efectele sale revitalizante si remineralizante cresc rezistenta organismului la infectii.
– Are un continut scazut in calorii si, de aceea, este ideala in cura de slabire.
– Daca este consumata aproape zilnic, varza murata creste apetitul sexual si prelungeste erectia.
– Poate alunga febra (pune-o pe talpi si acoper-o cu sosete timp de 25-30 de minute) si durerile de cap (pune putina varza intr-un tifon si aplic-o pe locul dureros).