2. Dieta sa contina o varietate mare de alimente. Motivul pentru acest lucru este faptul ca nutritionistii cred ca organismul are nevoie de mai multe substante ce se gasesc in alimente diferite pentru a lupta impotriva cancerului. Se recomanda consumarea a cel putin cinci portii de fructe si legume in fiecare zi.
3. Evitarea supraponderabilitatii prin combinarea unei diete sanatoase cu activitatea fizica regulata. Reducerea grasimilor din dieta prin consumul de peste, carne de pui fara piele si alt tip de carne slaba, reducerea consumului de alimente prajite, gustari grase, carnati, mezeluri, placinte si alte produse de patiserie. Consumarea de gustari nesanatoase cum ar fi chips din cartofi, biscuiti, prajituri, dulciuri cu multe grasimi sa se faca in momente speciale – nu ca gustare zilnica.
4. Controlul aportului de grasimi. Exista evidente care arata ca dieta bogata in grasimi poate creste riscul de aparitie al cancerului de colon, san, prostata si uter. Dieta saraca in grasimi reduce acest risc si in acelasi timp ajuta la controlul greutatii si la reducerea riscului de infarct miocardic si accident vascular cerebral.
5. Folosirea grasimilor mono si polinesaturate in alimentatie (provenite din uleiul de masline, canola, floarea-soarelui, arahide).
6. Folosirea produselor lactate semidegresate sau degresate pentru adulti si copii incepand de la varsta scolara. Copiii prescolari pot consuma lapte si iaurt cu continut normal de grasimi.
7. Reducerea consumului de alimente bogate in sare cum ar fi muraturile si afumaturile – exista evidente ca ar fi factori de risc pentru unele tipuri de cancer.
8. Consumul moderat de alcool (nu mai mult de patru bauturi standard pe zi pentru barbati si nu mai mult de doua pentru femei si cel putin doua zile pe saptamana fara alcool). Alcoolul poate creste riscul de cancer bucal, de trahee, laringe si hepatic. Fumatul si consumul de alcool impreuna pot creste riscul de aparitie al cancerului.
9. Carnea ofera proteinele necesare, vitamine si minerale, in special fier si zinc. Acesti nutrienti sunt componente importante pentru o dieta echilibrata care asigura starea de sanatate. Se recomanda consumul de carne de pasare, in special pui de gaina si curcan, la care se indeparteaza pielea si zonele de grasime vizibile inainte de a fi gatite. De asemeni, mai pot fi consumate pestele proaspat si scoici, peste congelat fara sosuri adaugate, conserve de peste in apa, care sunt de preferat celor in ulei. De asemeni e mai bine sa se consume mai frecvent leguminoase ca fasolea si mazarea, si mai rar nuci si seminte. Gustarea ideala este formata din fructe si legume proaspete sau congelate si mai rar produse de patiserie si alimente prajite.
10. Vitaminele si anumite legume crucifere. Dieta bogata in vitamina A, vitamina C si precursorul vitaminei A numit beta-caroten pot reduce riscul de aparitie a anumitor tipuri de cancer. Dieta saraca in vitamina A poate creste riscul de aparitie al cancerului. Vegetalele din familia verzei (numite crucifere) pot, de asemeni, reduce riscul de cancer. De asemeni reprezinta o sursa importanta de fibre, vitamine si minerale. Cruciferele sunt: broccoli, varza de Bruxelles, varza alba, varza rosie, conopida, gulia.
11. Daca legumele sunt preparate termic prin fierbere, coacere in cuptor sau pe gratar se recomanda protejarea acestora de contactul cu fumul, flacara sau temperaturile foarte mari. Temperaturile mari pot determina aparitia unor produsi cancerigeni. Pentru protejarea alimentelor se recomanda plasarea grill-ului la distanta de caldura, gatirea la temperaturi mai mici si invelirea alimentelor in folie de aluminiu.
Urmarea acestor sfaturi nu este o garantie a protectiei impotriva cancerului, dar pot imbunatati sansele de a ramane sanatos. De asemeni, urmarea sfaturilor de mai sus poate preveni aparitia altor boli cum sunt cele cardiovasculare si diabetul zaharat.