Iata ce boli poate provoca laptele netratat termic

 

 

 

Laptele este principala sursa de calciu, insa trebuie tratat termic inainte de a fi consumat, pentru ca poate transmite boli grave in situatia in care nu este pasteurizat.

 

 

„Atentie la ambalajele de plastic pe care le utilizeaza producatorii care nu au puncte de desfacere in magazine, pentru ca acestea pot fi folosite in mod necorespunzator”, avertizeaza nutritionistul Corina Zugravu.

 

Pentru copii este important consumul de lapte, si nu doar cel de vaca, ci si laptele de capra sau de bivolita.

 

Pe langa vitamine, laptele mai contine proteine de calitate superioara, fosfor, toate vitaminele (mai putin vitamina C), elemente care asigura buna functionare a organismului.

 

De exemplu, vitamina A e buna pentru sanatatea pielii, iar vitamina D are efect antiosteoporotic si anticancerigen. Cel mai gras lapte este cel de bivolita si de capra, indicat copiilor pentru ca ajuta la crestere, urmat de cel de oaie si vaca. 

 

Copiii mici ar trebui sa consume lapte integral pentru a-si asigura aportul de grasimi si nutrienti care sa-i ajute sa se dezvolte, iar adultii si batranii sunt sfatuiti sa consume doar lapte partial sau total degresat pentru a evita problemele legate de colesterol. „Laptele nu are contraindicatii. Toata lumea trebuie sa bea lapte pentru a-i asigura organismului cantitatea necesara de calciu si proteine, substante importante pentru dezvoltarea oaselor la copii sau reparea sistemului osos la adulti”, explica medicul nutritionist Corina Zugravu. Specialistii mai spun ca o doza rezonabila de lapte este de 300 de mililitri pe zi.

 

Atentie insa ca laptele nu contine fier si, din aceasta cauza, un copil poate ajunge foarte usor la anemie. Pentru a evita astfel de probleme trebuie sa introduceti in alimentatie si suficiente oua, carne si legume. Laptele nu are nici vitamina C si de aceea copiii mai au nevoie si de legume si fructe pentru a-si consolida imunitatea. In plus, laptele contine sodiu, care poate crea probleme celor care au diete speciale (probleme cu inima, rinichii).            

 

Boli provocate de laptele netratat termic

 

Indiferent de calitatile lui, laptele poate provoca si boli daca nu e tratat termic (pasteurizat, sterilizat).

 

„Tuberculoza poate fi produsa de un agent patogen existent in laptele crud care ataca plamanul”, explica specialistul in nutritie.

 

Listerioza este o boala raspandita prin branzeturi fabricate din lapte nepasteurizat. „Afecteaza in primul rand copiii si batranii, iar femeile gravide pot pierde chiar sarcina”, atentioneaza specialistul.

 

Febra tifoida poate fi, de asemenea, cauzata de lapte. Netratata poate cauza chiar moarte. Printre simptome se numara senzatia de greata, voma, temperatura, diaree.

 

Stafilococoza este o intoxicatie alimentara care apare la doua ore de la ingerarea laptelui. Se manifesta prin voma, crampe abdominale si uneori diaree si cefalee.

 

Salmoneloza este tot o toxiinfectie provocata de un microb, ale carei simtome apar in 24 de ore. Se manifesta prin diaree, crampe, febra, dureri de cap, voma. „Exista si cazuri in care bacteria poate ataca inima, creierul sau pancreasul”, avertizeaza Corina Zugravu.

 

doctorulzilei.ro

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Atentie ieseni! Municipalitatea ieseana a eliberat in luna februarie 85 de autorizatii de construire

URMĂTORUL ARTICOL

Intalnire pe tema Managementul Crizelor Internationale la American Corner Iasi, vineri, 7 martie 2014

Ultimele știri de la Sanatate