Osteoporoza afecteaza 40 % dintre femeile de peste 50 de ani. Mult inainte de aceasta varsta, oasele pierd in mod continuu din continutul lor si devin mai poroase. Vestea buna e ca anumite plante si tratamente naturale pot incetini acest proces.
Ceaiurile de plante sunt ieftine, la indemana si pot ajuta la intarirea sistemului osos. Ar trebui folosite in paralel cu o dieta sanatoasa care sa contina alimente bogate in calciu si vitamina D. Pe langa lactate, ovazul este si el o sursa exceptionala pentru a furniza mineralele necesare pentru cresterea celulelor osoase.
Sarea gema neiodata este bogata in oligoelemente de folos in procesul de asimilare a calciului. Nu uita nici de miscare. Oasele persoanelor care fac sport zilnic sunt mai putin fragile decat ale sedentarilor.
Beneficiile macului in osteoporoza
Stresul generat de evenimentele din prezent, dar si de cele din trecut peste care nu am reusit sa trecem si ne revin in minte, face corpul sa elibereze un hormon numit cortizol, care poate fi extrem de daunator oaselor. Ia o pauza si afla in continuare cum poti sa te tratezi. Florile de mac salbatic au efect de relaxare si calmeaza starile de nervozitate. Infuzia se prepara dintr-o lingurita de planta la o cana cu apa. Semintele de mac sunt un remediu impotriva osteoporozei, prin continutul ridicat de fosfor. Se pot consuma in preparate alimentare.
Ceaiuri bune pentru oase
Banala urzica este bogata in calciu, magneziu, sulf, proteine, vitaminele C, D si K. Acest „cockteil” o recomanda in tratamentele pentru prevenirea si tratarea osteoporozei. O cana de infuzie de urzica (o lingura de planta proaspata bine maruntita sau o lingurita de pulbere de planta uscata la o cana cu apa) are aproximativ 300-500 mg de calciu. Ceaiul din frunze de papadie (infuzie din doua lingurite la o cana cu apa) ajuta la cresterea densitatii oaselor.
Cura cu apa argiloasa pentru osteoporoza
Argila este si ea un bun remediu impotriva osteoporozei. In acest scop, se face o cura cu apa argiloasa timp de 21 de zile. Se pune o lingurita de argila intr-un pahar cu apa si se lasa aproximativ opt ore. Se beau un pahar dimineata pe stomacul gol si inca doua cu o jumatate de ora inainte de masa de pranz si, respectiv, de seara. Se consuma doar apa decantata si se arunca argila ramasa pe fundul paharului. Este important sa nu folosesti recipiente sau tacamuri de plastic sau metal, ci doar din sticla sau portelan. Daca este nevoie sa se reia cura, se face mai intai o pauza de doua saptamani.
Coada-calului, remediu din vechime pentru oase
„Remediile pe baza de coada-calului au fost folosite timp indelungat in medicina traditionala si prezita interes si pentru terapeutica moderna. Acestea au actiune diuretica si efecte favorabile asupra sistemului osos. Datorita acidului silicic si a silicatilor pe care ii contine planta, asigura asimilarea mai buna a calciului si incetinirea osteoporozei. Se consuma sub forma de decoct. Se fierb doua lingurite de planta la o cana cu apa si se beau doua-trei cani pe zi. Tinctura se prepara din 20 g planta uscata la 100 ml alcool de 60° prin macerare timp de opt zile. Se iau 25-30 de picaturi de trei ori pe zi in putina apa. Tratamentul cu coada-calului este contraindicat in caz de litiaza renala si in edeme cardio-renale.” Dr. Farmacist Ovidiu Bojor