Iata ce s-a intamplat pe 11 februarie in istorie

 

 

 

Ce s-a intamplat astazi, 11 februarie, in istorie!

 

1809: Inginerul american Robert Fulton a inventat vaporul cu aburi

 

1866: Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Romaniei, este silit sa abdice, ca urmare a conjuratiei pregatite de coalitia dintre conservatori si liberal–radicali („monstruoasa coalitie”)

 

1873: Regele Amadeo al Spaniei abdica.

 

1880: Grecia transforma consulatul in legatie, recunoscand in acest fel independenta Romaniei.

 

1929: Se inregistreaza cea mai scazuta temperatura din Romania: -38,5 °C la Bod in Depresiunea Brasovului.

 

1929: Ia fiinta statul Vatican prin acordurile italo-papale de la Lateran. Papa exercita puterea legislativa si executiva, prin intermediul unui corp de cardinali. Papa Pius al XI-lea semneaza cu Mussolini Tratatul de pace de la Lateran prin care statul italian acorda Vaticanului proprietatea exclusiva si jurisdictia suverana asupra unui cartier din N-V Romei, in schimbul recunoasterii de catre papa a guvernului fascist.

 

1941: Relatiile diplomatice dintre Romania si Belgia au fost intrerupte oficial, la cererea Germaniei. Legatia romana de la Bruxelles a fost transformata in Consulat general.

 

1942: Intalnirea maresalului Ion Antonescu cu Hitler la Cartierul general al acestuia din Prusia orientala. Conducatorului roman i s–au dat asigurari ca Germania nu va permite Ungariei si Bulgariei sa atace Romania si i s–a cerut sporirea contributiei de razboi

 

1945: Discursul primului ministru Nicolae Radescu de la cinematograful „Aro”, in care el precizeaza pozitia sa si a guvernului fata de actiunile PCR din tara de preluare prin forta a prefecturilor si primariilor.

 

1970: Japonia a devenit cel de-al patrulea stat din lume care a lansat un satelit pe orbita Pamantului

 

1971: A fost semnat Tratatul cu privire la interzicerea amplasarii armelor nucleare si a altor arme de distrugere in masa pe fundul marilor si al oceanelor si in subsolul acestora.

 

1979: Victoria revolutiei islamice in Republica Islamica Iran. Ziua nationala.

 

1990: Liderul sud-african Nelson Mandela, a fost eliberat din inchisoare, dupa 27 de ani petrecuti in arest

 

1991: Infiintarea, la Haga, a Organizatiei Natiunilor si Popoarelor Nereprezentate (UNPO) – un fel de „Natiuni Unite alternative”, cu scopul de a ajuta popoarele si natiunile nereprezentate in cadrul ONU sa-si faca auzita vocea in organizatiile internationale.

 

 Incepe vizita presedintelui RSS Moldoveneasca, Mircea Snegur, in Romania, desfasurata in perioada 11 februarie -16 februarie 1991.

 

1998: Licitatia manuscrisului melodiei „Candle in the wind”, rescrisa special de Elton John si de textierul sau, Bernie Taupin, pentru funeraliile printesei Diana.

 

2011: Hosni Mubarak, fostul presedinte egiptean, demisioneaza in urma a doua saptamani de proteste ale populatiei.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Vezi beneficiile consumului de ficat de pui

URMĂTORUL ARTICOL

Un incendiu puternic a izbucnit, marti dimineata (11.02.2014), la un restaurant din centrul istoric al Capitalei

Ultimele știri de la Cultura