Iata ce trebuie sa consumi pentru detoxifierea ficatului

 

 

 

Detoxifierea ficatului ajută la eliminarea toxinelor din organism şi la întărirea sistemului imunitar, reducand astfel riscul îmbolnăvirilor şi conferind o stare de sănătate foarte bună.

 

 

Imunitatea scăzută, apariţia infecţiilor şi a alergiilor, hipertensiunea, uscarea pielii sau căderea părului sunt semne că ficatul este slăbit din cauza consumului excesiv de alcool, cafeină, medicamente, zahăr sau îndulcitori artificiali.

 

„Ficatul se luptă în fiecare zi cu metabolizarea lipidelor în exces, cu diverse E-uri alimentare, cu multiplele feluri de chimicale ascunse în semipreparate sau chiar în alimente proaspete, dar supertratate, dar şi cu substanţele toxice din organism, cum ar fi medicamente sau alcool”, a explicat dr. Carmen Nonn, medic specialist în medicină complementară.

 

 

Analizele pot fi înşelătoare

 

Practic, ficatul este o adevărată „uzină vie” care realizează în acelaşi timp sute de procese, avand rol fundamental în detoxifierea organismului. Spre deosebire de alte organe, ficatul are o capacitate uimitoare de regenerare.

 

Cu toate acestea, leziunile repetate sau bolile cronice pot produce modificări ireversibile ce interferează cu funcţiile acestuia. De aceea, măcar o dată pe an ficatul are nevoie de o cură de detoxifiere.

 

„Chiar dacă analizele ies bine, iar ficatul pare a fi în regulă, nu trebuie să uităm că acesta se află în fiecare zi sub presiunea tuturor substanţelor chimice introduse în organism care afectează funcţiile hepatice. Aici este locul unde se filtrează substanţele ingerate, iau naştere imunoglobulinele cu rol în imunitate, se reglează sensibilitatea faţă de temperatură şi se secretă fierea, sau bila, care permite digestia grăsimilor”, a explicat dr. Carmen Nonn.

 

 

 O săptămană fără prăjeli

 

Dieta de detoxifiere a ficatului presupune eliminarea mancărurilor grase şi a prăjelilor din alimentaţie, creşterea consumului de alimente bogate în proteine şi acizi graşi Omega 3, evitarea alcoolului şi reducerea aportului de zahăr şi sare. 

 

Dintr-o dietă de detoxifiere a ficatului nu trebuie să lipsească sub nici o formă sucul proaspăt de fructe sau legume şi consumul de apă şi ceai. Ceaiurile sau pulberile din plante medicinale protejează funcţiile hepatice de amenin­ţările cotidiene, oferind organismului mai multă energie. Dintre acestea, cele mai bune sunt cele care au în compoziţie armurariu, frunze de măslin sau rădăcina de păpădie.

 

 

Plantele pot fi de ajutor

 

Armurariul are un conţinut bogat în silimarină, aminoacizi, lipide şi acid fumaric, fiind indicat în tratamentul afecţiunilor inflamatorii ale ficatului, hepatitelor acute sau cronice, etilismului, cirozei hepatice şi în diverse intoxicaţii care afectează celula hepatică.

 

 

 

Frunzele de măslin au în compoziţie oleuropeină, unul dintre cei mai puternici antioxidanţi naturali ce împiedică depunerea colesterolului rău pe artere şi îmbătranirea prematură a celulelor.

 

De asemenea, proprietăţile frunzelor de măslin au un efect important în împiedicarea procesului de oxidare a organismului, ajută şi stimulează digestia, regland totodată şi tensiunea arterială.

 

Rădăcina de păpădie conţine taraxacină şi inulină, substanţe care ajută la eliminarea toxinelor din organism, la intensificarea tranzitului intestinal şi la creşterea tonusului întregului organism. Ceaiul de păpădie are rezultate remarcabile în detoxifierea organismului, mai ales în perioadele de schimbare a anotimpului.

 

Romania, pe primul loc în UE la decese din cauza bolilor de ficat

 

Hepatita cronică şi ciroza hepatică sunt printre cele mai cunoscute boli ale ficatului. Din păcate, Romania este lider absolut în Uniunea Europeană la numărul persoanelor care mor anual din cauza bolilor cronice de ficat, cu o rată a mortalităţii de 53 de persoane la suta de mii de locuitori. 

 

Aceste boli pot fi prevenite printr-un stil de viaţă echilibrat, care presupune adoptarea unei alimentaţii sănătoase, respectarea programului de odihnă, diminuarea stresului şi a supărărilor şi evitarea efortului fizic exagerat.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Alerta la aluminiu! Iata efectele toxice pentru organism

URMĂTORUL ARTICOL

Un grav accident s-a produs in Ungaria, vineri seara (7.02.2014)! Autocarul care era inmatriculat in Romania a iesit de pe autostrada M6 in apropiere de Mohacs, in sudul Ungariei. 22 de persoane au fost grav ranite

Ultimele știri de la Sanatate