Iata cum iti poate imbolnavi ficatul alimentatia necorespunzatoare!

 

 

 

Ficatul este un fel de laborator la purtator al fiecaruia dintre noi. Functioneaza normal atat timp cat nu-i ingreunam misiunile pe care i le-a dat natura. Insa cand ii dam de lucru peste program, s-ar putea sa ne traga la raspundere.

 

 

Sa recunoastem cinstit: urmeaza o perioada grea pentru ficatul nostru. Motivele sunt lesne de inteles: odata e faptul ca e deja frig si suntem tentati sa mancam mai mult si mai gras. Apoi, recoltele bogate, petrecerile si aniversarile care culmineaza cu sarbatorile de iarna ne cam imbie la un paharel si chiar mai multe.

 

Ce sa mai spunem de zilele cand abia ne dam jos din pat ca sa mergem la serviciu? In astfel de perioade, abonamentul de la sala devine o amintire, uneori expirata de mult timp. In aceste conditii, organismul nostru are de tras din greu cu meniurile momentelor de slabiciune, dar si cu sedentarismul nostru.

 

Toate organele se simt torturate daca se simt “hranite” doar cu grasimi animale combinate cu multi cartofi inecati in uleiuri, cu gustari care gem de tot felul de aditivi si conservanti sau de dulciuri consumate pe nerasuflate la orice ora din zi si din noapte. Insa ficatul are cel mai mult de tras pentru noi si pentru pacatele noastre culinare.

 

Pe aici trec grasimile

 

La fiecare exces de carne grasa, prajeala in ulei, desert cu multa crema sau alcool peste limita paharului de vin rosu din dieta mediteraneana, ar trebui sa ne gandim ca ficatul nostru lucreaza peste program. Un timp va face fata joburilor sale multiple: procesarea grasimilor, detoxifierea organismului, transformarea glucozei in glicogen si constituirea rezervelor de energie, producerea bilei, reglarea coagularii sangelui, procesarea hemoglobinei pentru utilizarea fierului si combaterea infectiilor prin sinteza unor componente ale sistemului imunitar.

 

Daca insa il bombardam cu stres, mancare grasa si nu ne miscam cu zilele de pe scaun, s-ar putea sa intre putin in greva, iar forma de protest cel mai des intalnita este steatoza hepatica, adica acumularea de grasimi. Nu intrati in panica, lucrurile nu se petrec cat ai bate din palme.

 

In plus, persoanele supraponderale, cele cu diabet si boli cardiovasculare sunt cele mai afectate, alaturi de marii amatori de alcool. Insa nu strica nimanui un pic de atentie, mai ales cand acul cantarului este demult peste greutatea optima.

 

Testele utile

 

Bilirubina, albumina, enzime hepatice, timpul de coagulare. Daca nu ati auzit de ele pana acum, ar trebui sa le treceti pe lista elementelor de interes, pentru ca sunt indicatori utili in privinta functionarii corecte a ficatului. Nu va strica nici testele pentru hepatite, mai ales daca oboseala va da batai mari de cap.

 

Exista evident, o serie de multe alte teste pe care le puteti face, precum fibroelastografia care poate da indicatii pretioase cu privire la gradul de fibroza al ficatului, care insoteste diverse afectiuni, in diverse stadii. Totul e sa va faceti curaj si sa mergeti la medic, pentru ca de multe ori, afectiunile ficatului sunt silentioase.

 

Nu-i dati ficatului cate poate duce!

 

La ora actuala, 70% dintre persoanele diagnosticate cu diabet si obezitate se confrunta si cu o incarcare cu grasimi a ficatului, in termeni medicali steatoza hepatica non alcoolica.

 

Lor dar si persoanelor sanatoase, un grup de cercetatori din Singapore le recomanda cafeaua, cu masura, dar si cu multe componente care ar stimula eliminarea grasimilor in exces din ficat. Si tot lor le sunt semnalate pericolele pe care le atrage dupa sine un consum excesiv de produse cu fructoza adaugata.

 

E adevarat ca multe dintre cercetari nu au depasit stadiul de laborator si pe cel de teste pe animale, insa diagnosticul de steatoza hepatica nu este unul de neglijat in aceste conditii. Daca preventia nu vi se pare un moft, specialistii americani au si alte sugestii in privinta alimentatiei.

 

Pe langa adoptarea unei diete echilibrate care sa contina cat mai putine grasimi animale, ei au intocmit si un top al celor mai bune vegetale care pot ajuta ficatul sa curete cu brio organismul de toxine. Fructele de padure, ardeiul iute, varza, broccoli si portocalele, daca se poate de provenienta bio, ar atarna cu succes balanta spre starea de sanatate optima.

 

Nu trebuie uitate nici usturoiul, grepfrutul, ceaiul verde, avocado, nucile si turmericul atunci cand faceti un shopping inspirat pentru a mentine sanatatea ficatului. Si daca sanatatea nu e un argument inca forte, luati in calul faptul ca un ficat in forma inseamna un metabolism bun, deci o silueta perfecta. Deci, doamnelor si domnilor, frumusetea trece si prin ficat.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Decizie radicala dupa accidentul din zona Rapa Galbena! „Toti vatmanii trebuie sa fie supusi unor controale si teste riguroase, nu doar in teoretic si nu doar in depou”

URMĂTORUL ARTICOL

In ultimul meci din grupa E a Ligii Campionilor, Steaua a pierdut la limita la Londra, in fata lui Chelsea, scor 0-1. Vezi cele mai importante faze ale meciului

Ultimele știri de la Sanatate