iro_iasi

Iata motivul pentru care Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iasi ar putea fi amendat cu 1,8 milioane de euro

Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iasi ar putea pierde 1,8 milioane de euro, daca pana la sfarsitul anului nu achizitioneaza si pune in functiune PET-CT-ul, un aparat care arata cu precizie modificarile celulare.

Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iasi ar putea pierde 1,8 milioane de euro, daca pana la sfarsitul anului nu achizitioneaza si pune in functiune PET-CT-ul, un aparat care arata cu precizie modificarile celulare.

Este vorba de un computer tomograf de ultima generatie, iar in tara mai sunt in functiune inca trei. In general, PET-CT-ul se recomanda pentru diagnosticarea bolilor oncologice, cum ar fi cancerul pulmonar, colorectal, mamar, de col uterin, limfoame si neuroblastomul. „Au fost depuse doua oferte, iar licitatia pentru achizitia PET-CT-ului este in desfasurare. Pana la sfarsitul anului, trebuie sa il avem si instalat, pentru ca pierdem finantarea de 1,8 milioane de euro si, bineinteles, aparatul. In 2014 nu stim daca vom mai primi bani. Achizitia acestui PET-CT este o investitie de inalta performanta. Medicul are posibilitatea sa depisteze cancerul in stadiu incipient. Noi speram sa finalizam absolut toate procedurile pana la sfarsitul anului”, a declarat ec. Mirela Grosu, manager la Institutul Regional de Oncologie Iasi.

Pacientul care necesita o explorare PET-CT va avea o recomandare din partea medicului curant si, dupa completarea unui formular special, dosarul va fi inaintat la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) pentru avizare. CNAS are un fond special pentru tomografia cu emisie de pozitroni, PET-CT. O investigatie de acest gen este decontata cu 1.000 de euro de Casa de Sanatate. „Aparatul iradiaza atat extern, cat si intern, deoarece in corpul pacientului se introduce o substanta radioactiva. Substanta radioactiva va trebui sa o aducem din Ungaria sau de la Bucuresti. Aceasta substanta nu se depoziteaza. Atunci cand dosarul pacientului este aprobat, se face comanda si pentru substanta si aceasta este adusa cu avionul pana la Iasi. Cand ajunge in Institut, se injecteaza imediat bolnavului. Noi am depus un proiect european pe cercetare si dorim sa achizitionam un ciclotron, un accelerator de particule cu ajutorul caruia sa producem aceasta substanta radioactiva. Pana sa ajungem sa producem aceasta substanta vor mai trece cativa ani”, a precizat managerul IRO Iasi. Daca pacientul programat pentru PET-CT nu doreste sa fie trecut pe lista de asteptare, va plati din propriul buzunar investigatia de 1.000 euro.

bzi.ro

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Soc! Datoria publica a Primariei Iasi a ajuns la 590 de milioane de lei, adica aproximativ 132 de milioane de euro. Vezi detalii

URMĂTORUL ARTICOL

Atentie! AJOFM Iasi organizeaza vineri, 27 septembrie 2013, bursa locurilor de munca pentru absolventi, la Casa de Cultura a Studentilor Iasi, si la Casa de Cultura „Mihail Sadoveanu” din municipiul Pascani

Ultimele știri de la Sanatate