Comisia care ancheteaza cazul a folosit un alt vagon decat cel implicat in accident, dar de acelasi model, ST 10. Tehnicienii numiti de Primaria Iasi au incercat astfel sa testeze sistemul de franare al tramvaiului ST10 in aceeasi situatie care a precedat impactul violent.
In timp ce se afla in varf de panta, vagonul a fost decuplat de la electricitate, iar sistemele de franare au functionat corespunzator. Oficialii RATP nu au oferit prea multe detalii despre reconstituire, precizand ca acest model de vagon poate fi controlat si fara electricitate.
Oficialii Primariei Iasi recunosc faptul ca impactul dintre cele doua vagoane se putea termina mult mai rau. „Putea fi un dezastru. Este nevoie de o interventie mai activa în monitorizarea calitatii umane a celor care sunt vatmani si a celor care fac revizia tehnica a vagoanelor care ies la strada. Ma refer la o monitorizare activa a modului in care se comporta vatmanul pe strada si nu la partea teoretica în depou”, a spus viceprimarul Mihai Chirica.
Comisia Primariei Iasi va merge in paralel cu cea a politiei si va fi condusa de directorul tehnic adjunct Laurentiu Ivan, comisie din care mai fac parte profesorul Radu Drosescu (de la Universitatea Tehnica Gh. Asachi) si Valentin Mocanu (inginer mecanic în cadrul Directiei Tehnice a Primariei).
La cateva ore dupa accidentul de saptamana trecuta, in care au fost raniti noua ieseni, primarul Gheorghe Nichita a sugerat ca vatmanul Petru Coca nu ar fi actionat corect celelalte sisteme de franare in caz de urgenta. Angajatul RATP a participat si el la reconstituire, desi a fost trimis in concediu medical de catre doctorii din cadrul regiei de transport.
bzi.ro
COMENTARII (SCRIE PRIMUL COMENTARIU)