aparat_tensiune

Iata un ghid util despre masurarea tensiunii arteriale acasa

In prezent, ne putem masura tensiunea acasa, cu ajutorul unor tensiometre digitale sau chiar si cu cele clasice.

In prezent, ne putem masura tensiunea acasa, cu ajutorul unor tensiometre digitale sau chiar si cu cele clasice.

Monitorizarea tensiunii arteriale este esentiala pentru persoanele care sunt predispuse problemelor cardiace. Cu ajutorul tensiometrului se pot preveni probleme serioase, cum sunt accidentele cardiovasculare. Tensiometrul, clasic sau digital, indica atat tensiunea sistolica (valoarea mare – atunci cand inima impinge sangele prin artere), cat si pe cea diastolica (valoarea mica – cand inima se relaxeaza, iar presiunea scade). Cu ajutorul tensiometrului poti monitoriza  mai usor „de acasa” valoarea tensiunii arteriale.

In functie de preferinte poti opta pentru modelul clasic, fie unul digital. Cand vine vorba de alegerea tipului de tensiometru poti cere sfatul medicului de familie, fie poti alege unul in functie de recomandari. Nu uita ca tensiometrul arata valoarea reala a tensiunii arteriale atata timp cat este folosit corect.

Inainte de a incepe masurarea tensiunii arteriale, nu uita ca acuratetea rezultatelor poate fi modificata de miscarile corpului. Incearca sa stai intr-o pozitie confortabila si sa te relaxezi cu 5 minute inainte de a incepe.

Cum se foloseste tensiometrul clasic?

Daca ai un tensiometru clasic, trebuie sa urmezi cativa pasi simpli pentru a putea monitoriza tensiunea arteriala. Asaza bratul stang pe masa, cu palma in sus, astfel incat manseta tensiometrului sa se afle la aceeasi inaltime cu inima. Infasoara manseta in jurul antebratului astfel incat tuburile de cauciuc sa fie indreptate in fata, dupa care pune stetoscopul cu 1-2 cm mai jos de manseta.

Pompeaza aer pana cand presiunea din manseta ajunge la un nivel mare (se vede si pe ecran – acul manometrului arata 30 mmHg), iar pulsul nu se mai simte. Desfa apoi incet valva pentru a permite iesirea lenta a aerului din manseta si scaderea presiunii.

La prima bataie a pulsului auzita in stetoscop se citeste valoarea sistolica, iar dupa un minut, cand nu mai auzi nimic in stetoscop (adica dupa ultima bataie), poti citi si valoarea diastolica.

Dar cel digital?

Spre deosebire de aparetele clasice, cu stetoscop si cu manometru, cele digitale, prevazute cu un ecran pe care sunt afisate valorile tensiunii, sunt mai usor de utilizat. Deosebirea fata de tensiometrul clasic este ca cel digital nu „asculta” zgomotele produse de sangele care circula prin artere, ci detecteaza oscilatiile transmise de peretii vaselor de sange. In cazul aparatelor digitale, oscilatiile sunt transformate in semnale electrice, care sunt apoi interpretate de aparat si afisate pe ecranul tensiometrului.

In cazul unui tensiometru digital regulile pentru masurarea tensiunii arteriale sunt similare cu cele ale unui tensiometru clasic. Pune mana stanga pe masa, cu palma in sus, dupa care pune tensiometrul la o distanta de aproximativ 2-3 cm de palma. Strange bine manseta si porneste tensiometru. Asteapta pana cand aparatul scoate un sunet asemanator cu un bip, dupa care citeste rezultatele afisate pe ecran.

Spre deosebire de metoda clasica, aparatele digitale pot memora ultimele 10-20 de valori ale tensiunii arteriale, fiind indicata ziua si ora la care a avut loc masurarea.      

Intre 120/80 si 140/90, inceput de hipertensiune

In cazul unei persoane fara probleme de sanatate, valorile normale ale tensiunii arteriale ar trebui fie: sistolica ¬intre 100 si 120 mmHg, iar cea diastolica intre 65 si 80 mmHg. Daca se obtin valori mai mici sau mai mari se poate pune problema de hiper- sau hipotensiune.

Monitorizarea tensiunii arteriale este indicata persoanelor care au un risc ridicat de afectiuni cardiovasculare, in cazul celor care sufera de prehipertensiune (intre 120/80 mmHg si 140/90 mmHg ), dar si a celor care urmeaza un tratament pentru hiper/hipotensiune.

Daca urmezi tratament medicamentos, tensiunea arteriala trebuie masurata de doua ori pe zi (la interval de cateva minute) la debutul bolii, pana la stabilizarea valorilor. Apoi, masurarea tensiunii se poate face mai rar.

Stiai ca…

… un hipertensiv sub tratament, a carui tensiune este tinuta sub control, este suficient sa-si masoare tensiunea arteriala acasa o data pe saptamana?

…in cazul diabetului zaharat, valorile tensiunii arteriale nu ar tebui sa depaseasca 130/80 mmHg (mai exact 13 cu 8) pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare?

… presiunea sistolica creste odata cu varsta, iar cea diastolica scade, deoarece vasele de sange isi pierd din elasticitate?

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Papa Francisc a mobilizat catolicii din lumea intreaga pentru o zi de post impotriva oricarei solutii militare in Siria, extinzandu-si apelul la toate confesiunile si la cei necredinciosi

URMĂTORUL ARTICOL

Iata cateva mituri la care nu trebuie sa pleci niciodata urechea cand vine vorba de greutatea corpului tau

Ultimele știri de la Sanatate