Ieseni, atentie la tigara electronica!

 

 

 

Medicii de specialitate au observat ca majoritatea iesenilor care au ales sa fumeze din tigara electronica revin la cea clasica, dupa o perioada scurta de timp. Motivul invocat de acestia este acela ca doza de nicotina din tigara electronica nu ii multumeste. 

 

Extrem de putine persoane au renuntat la fumat dupa ce au incercat si tigara electronica. Numarul iesenilor care apeleaza la medic pentru a renunta la fumat este din ce in ce mai mic. Efectele secundare ale tigarilor electronice nu au intarziat sa apara. Pana in prezent, doua iesence au cerut ajutorul medicilor, dupa ce au observat ca vocea li se modifica si laringele este inflamat. Cele doua femei au fumat din tigara electronica cateva luni de zile si erau multumite ca astfel evitau substantele cancerigene pe care le contin tigarile clasice. Insa pentru ca au ragusit fara un motiv anume, s-au prezentat la medic speriate. Mai mult, in urma consultatiilor, pe langa disfonie, s-a descoperit ca femeile au si laringita (inflamatia laringelui). Aceste doua probleme de sanatate au aparut in urma fumatului zilnic din tigara electronica, ca efecte secundare. 

 

„Deocamdata nu am mai avut si alti pacienti, care sa aiba efecte secundare cauzate de fumatul din tigara electronica. Este greu sa precizam daca mai sunt si alte efecte secundare, pentru ca nu s-au facut studii amanuntite. Pentru ca tigara electronica le-a provocat probleme de sanatate, ambele paciente au decis sa renunte definitiv la fumat. S-au speriat foarte tare. Pacientele au varsta medie. Adresabilitatea populatiei catre clinica in vederea obtinerii sprijinului de specialitate pentru a renunta la fumat a scazut foarte mult. Nu stim unde merg persoanele care intampina probleme de sanatate din cauza fumatului”, a declarat conf. dr. Paraschiva Postolache, sefa Sectiei Clinice Recuperare Medicala Respiratorie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iasi. 

 

Tigara electronica ar putea contine si substante nementionate pe eticheta

 

Medicii de specialitate spun ca teoretic, fumatul indelungat din tigara electronica nu ar trebui sa duca la aparitia cancerului. „Producatorii afirma ca acea substanta utilizata pentru tigara electronica contine numai nicotina. Ori, nicotina creeaza dependenta. Teoretic, fumatul din tigara electronica nu ar trebui sa fie o cauza care sa determine aparitia cancerului pulmonar. Pe de alta parte, este posibil ca acea substanta sa contina si alte ingrediente pe langa nicotina, dar care sa nu fie mentionate pe eticheta, si atunci este foarte grav. Efectele fumatului din tigara electronica nu sunt cunoscute in totalitate”, a precizat conf. dr. Paraschiva Postolache. Nici la Spitalul de Pneumoftiziologie, iesenii nu se mai prezinta la medic pentru a fi ajutati sa renunte la fumat, pentru ca trebuie sa plateasca o taxa. In urma cu mai bine de doi ani, consultatiile se faceau in cadrul unui program al Ministerului Sanatatii si erau gratuite. Taxa a fost introdusa dupa ce programul nu a mai primit finantarea de la minister. 

 

bzi.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Ampla actiune derulata de Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi, prin Directia Servicii Studentesti si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, in campusul studentesc Tudor Vladimirescu. Vezi detalii

URMĂTORUL ARTICOL

Consilierii ieseni au aprobat un proiect prin care toate locurile de parcare de pe domeniul public vor fi taxate

Ultimele știri de la Sanatate