Iesenii au mancat si au baut pana au ajuns la spital

Zeci de ieseni si-au petrecut prima zi de Craciun la spital. Dupa ce au baut pana ce nu au mai putut, acestia au luat drumul spitalului, la urgente. Doctorul Tudor Ciuhodaru a declarat ca, anul acesta, numarul pacientilor care au ajuns la urgente din cauza alcoolului l-a depasit pe cel al iesenilor care au avut probleme digestive dupa perioada lunga de post. „Pentru prima dată patologia etilico-traumtatică şi toxică e echilibrat si chiar depăşit ca număr şi gravitate patologia digestivă. Nu au lipsit colicile biliare, gastritele, ulcerele criza, pancreatitele si hemoragiile digestive ce au necesitat urgent evaluare clinica, imagistica si biologica si necesita terapie in urgenta. O parte dintre acestia pot fi rezolvati doar chirurgical iar cazurile grave sunt internate la terapie intensiva. Cei mai multi pacienti preferă însă tratamentul ambulator şi continuarea petrecerii la domiciliu. Excesul de alcool rămăne o constantă a sezonului, valorile alcoolemie depaşind adesea 200, 300 sau chiar 500mg%. Intoxicatiile recreaţionale cu droguri de sinteză, supranumite etnobotanice, au mers de la agitatie psihomatorie până la comă. Lor li s–au adaugat cei cu patologie traumatica. Neatentia, graba pregatirilor precum si asocierea consumului de alcool a facut ca pacienti din Iasi dar si din Barlad, Vaslui, Suceava, Botoşanisa ajunga cu plagi, arsuri si fracturi deschise iar agresiunile, batutii si ănjungheaţii, nu au lipsit nici macar de aceasta data.”, a explicat dr. Tudor Ciuhodaru.

 Dr. Ciuhodaru reaminteste celor cu afectiuni cronice digestive (ulcere, gastrite, pacreatite, ciroze, colecistopatii), cardiace (hipertensiune, cardiopatii ischemice, insuficienta cardiaca) sau metabolice (diabet, guta) ca respectarea regimului igienodietetice este necesara si in aceasta perioada iar eventualele abateri se vor face dupa consultul medicului de familie. În niciun caz nu se va întrerupe tratamentul in cazul afectiunilor cronice doar pentru a putea manca si bea.

 „Excesul de alcool nu este benefic iar comele etilice sau tulburarile de ritm cardiac pot fi letale. Recomandam celor ce au consumat in exces carne si grasimi sa nu uite si salatele din fructe si legume proaspete pentru a asigura un regim echilibrat precum si plimbarile in aer liber pentru a compensa macar putin din excesul caloric pe care vor fi nevoiti sa-l contrabalanseze in zilele urmatoare”, a completat doctorul. 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Campania „Dăruiește o jucărie pentru un zâmbet de copil!” s-a incheiat cu succes

URMĂTORUL ARTICOL

Elicopterul SMURD Iasi poate zbura din nou. Cel cazut la Siutghiol nu a avut defectiuni tehnice

Ultimele știri de la Social

Scandal la UAIC Iasi

Conducerea celei mai prestigioase institutii de invatamant superior din Iasi a luat o decizie radicala in