In perioada 1-30 mai 2014 are loc cea de-a V-a editie a campaniei „Adevarata Basarabie” la Iasi. Vezi detalii

 

 

 

Campania “Adevărata Basarabie” este un proiect implementat de către Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor în colaborare cu Consulatul General al Republicii Moldova la Iași și susținut de către Consiliul Județean Iași, aflat la a V-a ediție.

Acesta se va desfăşura timp de câteva săptămâni (1 – 30 mai 2014) manifestându-se printr-o serie de activităţi care au tendinţa să cuprindă toate domeniile tangenţiale cu tinerii din Iași.

 

Campania “Adevărata Basarabie” îşi propune să le comunice tinerilor ieșeni despre situaţia şi aspectele socio-culturale din Basarabia. Rezolvarea acestei probleme va genera o suită de avantaje pentru toţi tinerii români. Aceasta condiţionând crearea de noi colaborări în diferite domenii de activitate cum ar fi: educație, socio-culturale și economice. Tinerii români din Iaşi vor descoperi adevărata putere a tinerilor basarabeni şi ceea ce au făcut ei până acum pentru dăinuirea românismului.

 

Campania ”Adevărata Basarabie” va avea un program complex alcătuit din mai multe activități, dintre care enumerăm:

 

Deschiderea campaniei “Adevărata Basarabie”: 6 mai 2014, ora 17:00, Hotel Moldova;

Seara de spectacol împreună cu Teatrul Satiricus: ”Cerere în căsătorie”, 7 mai 2014, ora 19:00, Casa de Cultură a Studenților.

Proiecție de film basarabean: ”Nuntă în Basarabia”, 11 mai 2014, ora 21:00, grădina publică Palas.

Excursia ”Cunoaște Basarabia” în perioada 16-18 mai 2014;

Gala de închidere a campaniei “Adevărata Basarabie”: 22 mai 2014, hotel Bellaria.

Spectacolul „Cerere în căsătorie” are la bază două dintre piesele marelui dramaturg rus Anton P. Cehov: „Ursul” şi „Cerere în căsătorie”. Regizorul Sandu Grecu a structurat această lucrare scenică de o asemenea manieră încât cele două piese formează un tot întreg, converg spre aceeaşi idee artistică, se completează şi se îmbogăţesc reciproc.

 

Piesa este un studiu dramatic despre oamenii singuri care nu şi-au găsit jumătatea, oameni care sunt confuzi, care nu-şi mai găsesc locul şi echilibrul. Singura lor dorinţă este de a-şi trăi viaţa alături de cineva, de a se implica serios emoţional într-o relaţie. Dar piedica în calea fericirii lor este însăşi natura lor, felul lor de-a fi. Pentru harnica Natalia Stepanovna şi pretendentul său Lomov, cel care se află deja la vârsta critică, este dificil să-şi ţină în frâu temperamentul impulsiv şi agitat. În loc ca legătura dintre ei să se dezvolte într-o dragoste armonioasă, între cei doi creşte o tensiune care culminează cu un adevărat scandal datorită faptului că ei sunt mereu pe poziţii contradictorii, iar atunci când vor să-şi demonstreze dragostea, pe care o au unul faţă de altul o fac printr-o triadă de insulte.

 

Jocul actoricesc este dezinvolt, spumos, un pic şarjat, cu multe efecte umoristice care provoacă adeseori râsul degajat al publicului.

 

 

 

Filmul „Nuntă în Basarabia” este o comedie romantică, coproducție cinematografică moldo-româno-luxemburgheză, în regia lui Nap Toader. Filmul prezintă conflictele reieșite în urma interacțiunii între nuntașii din România și cei din Republica Moldova la o nuntă ce are loc în Chișinău.

 

Un tânăr dirijor din Bucureşti şi o pianistă din Chişinău s-au căsătorit recent în România. Cei doi sunt nevoiţi să mai facă o nuntă, de data asta în Basarabia, pentru ca din darul de la rudele miresei să adune banii de avans pentru un apartament. Cea de-a doua nuntă devine prilej de competiție între rudele tinerilor însurăței, iar situația e tensionată în plus de diferențele de obiceiuri și tradiții în astfel de ocazii. Deși în spatele discuțiilor despre ritualuri se ascund animozități care le sunt străine, cu rădăcini de ordin istoric și politic, mirele și mireasa sunt prinși în mijlocul acestei lupte de orgolii, care seamănă cu un meci româno-moldovenesc și scoate în evidență deosebirile de educație, cultură și convingeri politice dintre ei.

 

Filmul a primit premiul special al juriului la Tallinn Black Nights Film Festival și a fost primit cu aplauze la premierele din capitalele celor două țări.

 

 

 

Iar pentru a atașa românii de pe ambele maluri ale Prutului, va fi organizată o excursie în Republica Moldova, denumită „Cunoaște Basarabia” sau “Nuntă în Basarabia”, pentru studenții din Iași, în perioada 16-18 mai, anul curent. Studenții vor vizita o serie de locuri pitorești și obiective turistice din Basarabia, precum: Rezervația Științifică „Pădurea Domnească”,Rezervația Naturală „Suta de Movile”, orașul Edineț, Mănăstirea Curchi, Orheiul Vechi, Cricova și “oraşul din piatră albă” – Chișinău, capitala Republicii Moldova.

 

Scopul acestei campanii este de a arăta tinerilor situația reală din Republica Moldova, de a înfățișa adevăratele aspecte ale vieții socio-culturale, de a crea noi colaborări în diferite domenii de activitate, de a prezenta cultura românească specifică Basarabiei, de a arăta adevăratele talente, locuri pitorești din țară și de a cunoaște identitatea națională.

 

360.uaic.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Ritmuri de jazz cu „Ditzner Twintett” din Germania, marti 29 aprilie, in club RS

URMĂTORUL ARTICOL

Atentie! S-a deschis competitia Fullbright Student Award pentru anul academic 2015-2016

Ultimele știri de la Eveniment