Pana pe 14 decembrie 2013, la Muzeul Unirii din Iasi va fi prezentata expozitia „Securitatea – instrument al dictaturii”

 

 

 

In intervalul 14 noiembrie – 14 decembrie, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) si Complexul Muzeal National „Moldova” (CNM) Iasi organizeaza, la Muzeul Unirii de pe strada Lapusneanu, expozitia „Securitatea – instrument al dictaturii”.

Invitatii evenimentului sunt prof. univ. dr. Alexandru Florin Platon, dr. Lacramioara Stratulat, directorul CNM, dr. Andi Mihalache, de la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol”, Adrian Cioflanca, membru in Colegiul CNSAS si Cristina Anisescu de la CNSAS.

 

Acest proiect isi propune sa prezinte publicului, intr-o forma accesibila si sintetica, istoria de peste patru decenii a Securitatii, in multiplele ei ipostaze institutionale, sprijinind in acest mod o mai buna intelegere a dimensiunii fenomenului totalitar. Spatiul expozitional este structurat pe doua nivele de reprezentare a represiunii. Primul nivel este cel in care documentele secrete ale Securitatii prezinta principalele metode si tehnici de urmarire si de reprimare (supravegherea si arestarea persoanelor care se opuneau regimului comunist, anchetarea acestora si tratamentul inuman la care au fost supusi detinutii politici in penitenciarele romanesti), modalitatile de cenzura si de confiscare a corespondentei, ascultarea convorbirilor telefonice, filaje, dirijarea informatorilor, precum si atributii ale unor directii si servicii importante implicate in mentinerea regimului comunist. O secventa importanta din spatiul expozitional este rezervata anului 1989 si evenimentelor din Decembrie, ilustrata cu ajutorul unor imagini sugestive inedite.

 

Cel de al doilea nivel apartine memoriei traite, infatisand experienta directa a unor oameni, care, consultandu-si dosarul, au acceptat sa-si impartaseasca amintirile lor pe parcursul interviurilor realizate in cadrul Centrului de Istorie Orala – CNSAS. Marturiile acestora vor fi prezentate in cadrul filmului documentar „Supravegheat de Securitate in anii ’70 – ’80”, in regia lui Nicolae Margineanu. Expozitia poate fi vizitata de marti pana duminica, intre orele 10:00 – 17:00.

 

bzi.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Ieseni, atentie cum va parcati masina! un echipaj de la SC Servicii Publice SA actioneaza in zona Targu Cucu

URMĂTORUL ARTICOL

Magistratii de la Curtea de Apel Bacau il tin in suspans in continuare pe fostul primar al localitatii iesene Popricani, Otonel Slabu! Vezi detalii

Ultimele știri de la Eveniment