In perioada 18 – 29 noiembrie, in Iasi, vor avea loc seminarii de educatie ecologica pentru copii

 

 

 

In perioada 18 – 29 noiembrie, in Iasi, Neamt, Botosani, Bacau, Braila, Galati, Ialomita, Bistrita Nasaud, Alba, Harghita si Hunedoara Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice continua cea de-a sasea etapa a Campaniei de sensibilizare si constientizare publica din cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” – seminarii de educatie ecologica pentru copii. 

 

Obiectivul principal al seminariilor consta in informarea corecta a copiilor in ceea ce priveste problemele legate de igiena si consumul de apa. De asemenea, se va incerca instruirea copiilor si crearea unei atitudini pozitive in relatia lor cu mediul inconjurator. Seminariile de educatie ecologica vor fi sustinute de cadrele didactice care au participat la Seminarul de Formare de Formatori, organizat in primavara acestui an, sub supravegherea reprezentantilor Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice. 

 

Evenimentele se vor organiza in gradinitele si scolile din comunele incluse in proiect. Astfel, cele trei grupe de copii, prescolari, ciclul primar si gimnazial vor primi informatii despre importanta apei pentru mediul inconjurator si sanatatea omului. Prin aceste actiuni se doreste imbunatatirea practicilor si comportamentelor individuale, de familie si institutionale in zonele rurale din Romania, in special in comunele desemnate ca zone vulnerabile la poluarea cu nitrati, in ceea ce priveste gestionarea gunoiului de grajd si a deseurilor menajere, precum si combaterea poluarii cu nutrienti a apelor si solului si crearea premizelor pentru o agricultura durabila.

 

Cea mai importanta sursa de intoxicare cu nitrati si nitriti o reprezinta apa din fantani. In majoritatea comunelor si satelor din Romania, apa din fantana este poluata cu aceasta substanta provenita din depozitarea haotica a gunoiului de grajd si a latrinelor neimpermeabilizate din gospodariile oamenilor. In Romania, peste 1.900 de localitati sunt vulnerabile la poluarea cu nitrati. Cantitatile peste limitele admise, a nitratilor in apa de baut, conduc la blocarea oxigenului din sange, ceea ce afecteaza capacitatea respiratorie. Afectiunea se numeste methemoglobinemie, sau „boala albastra” si este deosebit de periculoasa pentru sugari, putand provoca moartea. In plus, nitratii din apa pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculina. Limita sanitara maxima admisa pentru nitrati in apa potabila este de 50 mg/litru, la fel ca in Uniunea Europeana.

 

bzi.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Muncitorii municipalitatii continua sa taie arborii uscati din Iasi. Astazi au actionat in zona Garii

URMĂTORUL ARTICOL

Joi, 21 noiembrie, la sediul Penitenciarului de Maxima Siguranta Iasi are loc Bursa locurilor de munca. La eveniment vor participa 35 de detinuti

Ultimele știri de la Social

Scandal la UAIC Iasi

Conducerea celei mai prestigioase institutii de invatamant superior din Iasi a luat o decizie radicala in