In perioada 23 – 24 ianuarie, la Colegiul National Iasi vor avea loc manifestarile ocazionate de Zilele Scolii, prin care cea mai veche institutie de invatamant in limba romana din Moldova isi aniverseaza cei 186 de ani de existenta. Cele doua zile de sarbatoare vor constitui un bun prilej prin care elevii si profesorii vor celebra realizarile unei institutii de educatie emblematice pentru mediul cultural iesean si romanesc deopotriva.
Deschiderea oficiala a manifestarilor va avea loc joi, 23 ianuarie, incepand cu ora 12:00, in Sala de Festivitati a Colegiului, momentul reunind invitati de marca, reprezentanti ai institutiilor partenere, profesori de altadata si de azi ai scolii, absolventi si elevi aflati la inceput de drum. Activitatile din cele doua zile sunt plasate sub semnul cunoasterii, al interdisciplinaritatii si al diversitatii. Programul primei zile include atat Concursul interjudetean de matematica „Al. Myller”, cat si activitati artistice si recreative precum Excelsior, spectacolul elevilor Colegiului National, concursurile de creatie si interpretare scenica Pasi pe nisip si In lumina reflectoarelor, Feeria pe gheata, moment al stralucirii si magiei iernii.
Cea de-a doua zi ofera elevilor si profesorilor posibilitatea de a participa la Conferinta cu tema Evolutie politica si politici educationale in secolul al XIX – lea, invitati fiind prof. univ. dr. Catalin Turliuc, cercetator stiintific gr. I, Academia Romana, Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” Iasi si conf. univ. dr. Bogdan-Petru Maleon, Directorul Muzeului Universitatii „Al. I. Cuza”, Iasi, dar si la dezbateri – „Acest parlament ar desfiinta sistemul traditional de invatare” – si concursuri interdisciplinare – „Geografia Iasului, Pro Scientia” – sau sportive.
Istoria devenirii colegiului se deschide cu vocatia de ctitor a carturarului Gheorghe Asachi ce infiinteaza la 23 ianuarie 1828 „Gimnaziul Vasilian”, institutie din care se va dezvolta si „Academia Mihaileana”, prima forma de invatamant superior din tara. Destinul Colegiului National Iasi este strans legat de numele unor mari personalitati – profesori sau oameni cu o contributie remarcabila in toate domeniile vietii stiintifice si culturale precum Gh. Asachi, M. Kogalniceanu, G. Ibraileanu, T. Maiorescu, B.P. Hasdeu, A.D. Xenopol, C. Hogas, Al. Philippide, D. Pompeiu, A. Fatu, P. Poni, V. Conta, N. Iorga, M. Sadoveanu, C. Petrescu, Gr. T. Popa, N. Labis sau O. Cotescu.
La Colegiul National Iasi, traditia a fost permanent pusa in slujba adaptarii la provocarile prezentului. Dovada stau realizarile din istoria recenta a liceului: scoala asociata UNESCO (din anul 1983), membru fondator al Aliantei Colegiilor Centenare, membru al Proiectului Pilot De la invatamantul bilingv catre filierele francofone, desfasurat de catre Ministerul Educatiei si Ministerul Francez al Afacerilor Externe, scoala partenera a statului german in Proiectul Deutsches Sprachdiplom, obtinerea a trei titluri de Scoala Europeana (2005, 2008, 2011) si a numeroase diplome de excelenta (din 2002 pana in prezent).
bzi.ro