Ingrijorator! Boala saraciei face ravagii printre ieseni. Me­dicii de la Dispensarul TBC al Spi­talului de Pneumoftiziologie au identificat 540 de cazuri noi, în pri­mele noua luni ale anului 2013

 

 

 

„Boala sărăciei“ a făcut mai puţine victime anul acesta în judeţul Iaşi. Me­dicii de la Dispensarul TBC al Spi­talului de Pneumoftiziologie au identificat 540 de cazuri noi, în pri­mele nouă luni ale anului, în con­diţiile în care, anul trecut, au fost diagnoticaţi cu tuberculoză 840 de pacienţi.

„Din ianuarie până în septembrie au fost depistate 540 de cazuri şi cred că acesta va fi şi cifra finală pentru că până acum nu au mai fost raportate alte situaţii noi. Tendinţa generală a incidenţei este în scădere de vreo patru ani. Este adevărat că ne confruntăm cu o scădere la nivel naţional, dar şi în judeţul Iaşi trebuie menţionat că ea tinde să descrească în comparaţie cu anii trecuţi“, a explicat dr. Adriana Sorete, coordonatorul Dispensarului TBC. Însă, deşi numărul cazurilor este în continuă scădere, la nivel naţional ne situăm pe locul al III-lea, după Bucureşti, unde potrivit specialiştilor principala cauză este repre­zentată de aglomeraţia urbană, şi după judeţul Dolj, care deşi are o populaţie mai mică decât cea a judeţului Iaşi, cu aproape 100.000 de persoane, ocupă locul al doilea în clasament. La capătul celălalt al topului privind numărul de cazuri noi de tuberculoză se situează judeţele Harghita şi Co­vas­na, care au raportat pentru primele nouă luni doar 51, respectiv 62 de pacienţi cu TBC. „În Ţinutul Secu­iesc, cifrele au scăzut de la 68, pentru primul judeţ, şi de la 80 pentru al doilea. Explicaţia este simplă. Aceste cazuri apar în funcţie de condiţiile socioeconomice. Cu siguranţă şi ei au probleme şi grupuri vulnerabile, cum sunt persoanele de etnie romă, însă, acolo nivelul de viaţă este mai bun decât în restul ţării“, a adăugat dr. Adriana Sorete. Cu toate acestea, România oferă 1/3 din cazurile de TBC întâlnite în Uniunea Europeană, motiv pentru care în ţară la noi se derulează numeroase proiecte de informare a populaţiei despre tuberculoză, proiecte susţinute din fonduri europene şi care au ca scop diminuarea numărului de cazuri noi, depistate anual.

TBC-ul a migrat de la oraş la sat

În judeţul Iaşi, populaţia care este diagnosticată cu tuberculoză de către specialişti este fragilă. Se hrăneşte dezechilibrat, ba chiar are carenţe de alimentaţie care în timp creează de­ficit imunologic. „Şi atunci, dacă ai organismul slăbit, cum virusul se transmite pe cale aeriană, este suficient să te afli în acelaşi autobuz cu cineva care este infectat deja şi care strănută la întâmplare, că imediat te îmbolnăveşti“, a mai precizat şeful Dispensarului TBC. La spitalul ieşean din 1998 se derulează un proiect-pilot de evaluare şi monitorizare a pa­cien­ţilor diagnosticaţi cu tuberculoză, proiect care potrivit medicilor a determinat scăderea numărului de cazuri, însă, având în vedere că populaţia din judeţ locuieşte în spaţii mici şi în­chise, ea este expusă destul de mult riscului de contactare al virusului. „Dacă în familie există un singur caz necunoscut şi neţinut sub control, el este un pericol pentru cei din jur pentru că persoana împrăştie microbi, iar spaţiul fiind mic, ex­pu­nerea creşte, iar numărul cazurilor creşte“. Odată cu depistarea cazului, persoana intră sub tratament şi evaluare periodică. Sunt însă pacienţi care abandonează medicamentaţia şi care se expun pe ei înşişi şi pe cei din jur riscului de a transmite bacilul Koch mai departe. Cu ei se luptă medicii să-i readucă la schema de tratament prestabilită pentru a nu reprezenta un pericol pentru societate, întrucât cei care urmează sfaturile specialiştilor îndeaproape în cele din urmă se salvează . „Nu putem vorbi de focare, ci de zone predispuse. Dacă în anii 1990 cele mai multe cazuri erau întâlnite la oraş, acum ele apar cu frecvenţă la sate pentru că mare parte a populaţiei care era urbană s-a retras în mediul rural şi atunci a dus cu ea şi microbul, astfel încât acum statistica arată că populaţia rurală este mai predispusă TBC-ului decât cea urbană“, a adăugat dr. Adriana Sorete. „Pentru aceeaşi pe­rioadă a anului acesta, potrivit datelor înregistrate la Dispensarul TBC au fost diagnosticaţi cu TBC 24 de copiii din judeţ, cu 14 cazuri mai puţin faţă de cele raportate în ian­uarie – septembrie 2012. Astfel, incidenţa la minori ne clasează pe locul 15 pe ţară, un rezultat bun care este de fapt un indicator foarte fidel al situaţiei generale. Un număr mic de cazuri înregistrat la aceaste grupe de vârstă înseamnă că în familii numărul cazurilor întâlnite este mic, pentru că, de regulă, copiii iau virusul de la unul dintre părinţi“, a mai subliniat şeful Dispensarului TBC. Deocamdată, pentru primele no­uă luni ale anului nu a fost raportat numărul deceselor înregistrate în judeţul Iaşi.

 

ziaruldeiasi.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Cele patru persoane implicate in furtul anului de la Iasi au fost trimise in judecata! Vezi cum au reusit suspectii sa afle codul de la sistemul de supraveghere a casei de amanet

URMĂTORUL ARTICOL

Lupte aprige pe targurile de Craciun intre Primarie si Consiliul Judetean! Vezi detalii

Ultimele știri de la Actualitate