tatarasi

Institutii de cultura din Iasi (24) – Ateneul Tatarasi

Obiect de activitate

Obiect de activitate

ATENEUL TĂTĂRAŞI produce, organizează şi găzduieşte evenimente culturale: spectacole de teatru, expoziţii (carte, fotografie, afiş, grafică, sculptură), proiecţii filme, conferinţe, seminarii, intalniri cu scriitori, dezbateri culturale, festivaluri, spectacole pe scenă şi in aer liber (muzică, dans, recital poezie, spectacole multiart), concerte. ATENEUL TĂTĂRAŞI organizează şi activităţi pentru copii, cursuri de dans şi muzică, găzduieşte o bibliotecă de cartier, un club al pensionarilor, un club de şah etc.

Scop

ATENEUL TĂTĂRAŞI isi propune sa preia si sa dezvolte valorile culturale, educative si artistice ale orasului Iasi, cu finalitatea transformarii acestuia intr-un centru european de creatie. Activitatea institutiei antreneaza si include, prin intermediul manifestarilor culturale, personalitati de prestigiu din tara si din strainatate. De asemenea, antreneaza un perteneriat activ cu societatea civila pentru realizarea de actiuni si evenimente in spiritul european al comunicarii şi schimburilor culturale.

Scopul institutiei este acela de a deveni centrul cultural cel mai important al Moldovei precum si de a stabili legaturi culturale cu tarile Europei de Est si de Vest.

Obiective

ATENEUL TĂTĂRAŞI urmăreşte indeplinirea următoarelor obiective:

– stimularea si promovarea valorilor culturale, educative si artistice pe plan local si nu numai;

– sustinerea circulatiei valorilor culturale dinspre si inspre celelalte orase ale tarii si europene, consolidarea si amplificarea sub diferite forme a relatiilor cu personalitati si institutii de cultura din intreaga tara;

– favorizarea deschiderii spre celelalte culturi europene si a receptarii acestora pe plan local, national si european;

– dezvoltarea de activitati specifice, in beneficiul culturii si imaginii culturale;

– incurajarea creatiei tinerilor si stimularea tinerelor talente in cultura, arta si educatie si stabilirea de contacte cu toti artistii din regiune care au proiecte de mare valoare;

– constituirea unor echipe de profesionisti care vor putea pleca in turnee si care vor participa la festivaluri in tara si in strainatate;

– formarea unor trupe pentru a face cunoscut in special teatrul contemporan, privilegiind amestecul de limbi si culturi, scop in care teatrul va fi echipat progresiv cu un sistem de traducere simultana;

– desfasurarea de activitati in parteneriat cu scoli din oras si din regiune.

Stagiunea teatrală

Stagiunea teatrală se desfăşoară in perioada septembrie-iunie a fiecărui an.

Ateneu Tătăraşi sprijină punerea in scenă a spectacolelor de teatru scrise de autori din toată lumea. Astfel, a creat diferite stagiuni teatrale: Festivalul de teatru idiş in 2003, stagiune poloneză in 2005, stagiune mexicană in 2006. In 2007, Ateneu a programat o stagiune germană şi o stagiune engleză.

Public

2004 – spectatori circa 3000, vizitatori circa 20.000

2005 – spectatori circa 5000, vizitatori circa 30.000

2006 – spectatori circa 6000, vizitatori circa 40.000

2007 – spectatori circa 6700, vizitatori circa 43.000

2008 – spectatori circa 6000, vizitatori circa 40.000

Profilul social-demografic al consumatorului cultural

Profil după varstă: copii, tineri, adulţi, pensionari.

Profil după sex: public feminin, public masculin.

Profil după venit: persoane cu venituri mici, medii şi mari.

Profil după profesie:profesii socio-umane, tehnice, comerciale, profesii liberale, liber-profesionişti, pensionari.

Profil după studii: elevi, studenţi, doctoranzi, absolvenţi.

Parteneriate cu Primăria Iaşi

– Participare in fiecare an la Sărbătorile Iaşului.

– Găzduirea Galei Voluntarilor organizată de Fundaţia Bethany şi Consiliul Local Iaşi.

– Organizarea unui concert de muzică clasică in parteneriat cu Prefectura Iaşi

– Găzduirea evenimentelor artistice organizate de Asociaţia Pensionarilor Iaşi şi găzduirea clubului pensionarilor, sprijinit de Consiliul Local iaşi.

Parteneriate cu alte instituţii culturale

ATENEUL TĂTĂRAŞI a incheiat parteneriate cu alte instituţii culturale din Iaşi: Teatrul Naţional Iaşi, Opera Naţională Romană Iaşi, Teatrul Luceafărul Iaşi, Centrul Cultural Francez Iaşi, Centrul Cultural German Iaşi, British Council. De asemenea, a colaborat cu instituţii culturale din ţară şi din străinătate: Uniunea Artiştilor Plastici din Romania, Institutul Polonez Bucureşti, Centrul Cultural Ceh Bucureşti, Teatrul Republican Luceafărul din Chişinău, Teatrul din Strasbourg, Green Theatre din Douala, Camerun, Institutul Francez din Haiti.

Considerand că izolarea este defectul cel mai mare in domeniul cultural, Ateneul ţese legături cu diferite ţări, in vederea unor schimburi culturale (Franţa, Polonia, Mexic, Camerun, Haiti). De pildă, Guillaume Ekoum, cel mai bun regizor camerunez va veni in toamna anului 2007 pentru a monta un spectacol african cu actori ieşeni.

Turnee

In Romania

– Turneu cu spectacolul Victor Brauner in perioada 21 mai-6 iunie 2004 la Arad, Petroşani, Braşov, Sfantu Gheorghe, Targu-Mureş, Sibiu (3, 4 iunie, Festivalul Internaţional de Teatru), Piatra Neamţ.
– Turneu in Bucureşti cu Ultima splendoare a chinezăriei pure, 28 mai 2005.

– Participare cu spectacolul Morţi şi Vii la festivalul Internaţional de Teatru Experimental Man.In.Fest de la Cluj Napoca pe 26 iunie 2005.

– Participare cu spectacolul Morţi şi Vii la Festivalul Dramaturgiei Romaneşti de la Timişoara, pe 22 septembrie 2006.

– Turneu cu spectacolul Morţi şi Vii la Botoşani, Suceava, Galaţi, Brăila, Tulcea, Bucureşti.

– Turneu cu spectacolul Axa pămantului trece prin şoldurile tale in cadrul festivalului Underground, la Arad, 15 mai 2007.

– Turneu cu spectacolul Hai să facem sex la festivalul de teatru de la Sibiu, in cadrul programului Sibiu, Capitală Europeană Culturală 2007, in perioada 30 august-2 septembrie 2007.

In străinătate

– Lituania, Festivalul de la Vilnius 2004 (Dumnezeul Răzbunării).
– Turneu cu spectacolul Victor Brauner in perioada 15 octombrie – 7 noiembrie 2004 in Franţa la Amiens (20-22 octombrie), Paris (23, 24 octombrie), Tours (30, 31 octombrie), Bayonne, Lyon.

– Turneu cu Victor Brauner la Festivalul de la Dresda 2004.
– Turneu cu proiectul Dadaland in perioada 20 decembrie 2004 -21 ianuarie 2005 in Franţa.

– Turneu cu spectacolul Vitse Side Story in perioada 4 -20 ianuarie 2005 la New York, Mexico city, Haiti, Cuba.

– Participare cu spectacolul Morţi şi Vii la Festivalul Internaţional de Teatre Independente Apostrof de la Praga, pe 2 iulie 2005.

– Turneu cu Ultima splendoare a chinezării pure in Republica Moldova la Chişinău, Bălţi in perioada 21-22 mai 2005.

– Turneu cu Motanul incălţat in Republica Moldova la Chişinău, Soroca, Bălţi, in perioada 4-6 noiembrie 2005.

Montări in străinătate

– Montarea spectacolului Vitse side story in Mexic.

– Montarea spectacolului Alegerile lui Alexandru Sutto in perioada 2 martie – 7 mai 2006 la Green Theatre, Douala, Camerun (25, 26 aprilie 2006, Centrul Cultural Francez Douala).

– Montarea piesei Mistero buffo de Dario Fo la Port-au-Prince şi Cap Haitien din Haiti, 21, 25 septembrie 2006 şi a piesei Fabula orbului şi a şchiopului, la Institutul Francez din Haiti, 29, 30 septembrie 2006.

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Anda Tanasa, noul inspector general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Iasi, a dezvaluit planurile de viitor pe care le are! Vezi detalii

URMĂTORUL ARTICOL

Atacati de viespi in curtea gradinitei! Sapte copii la Centrul Internaţional de Limbi Moderne „Euroed” au fost atacati de un roi de viespi in timpul pauzei. Micutii au fost transportati la Spitalul de Pediatrie „Sfanta Maria“

Ultimele știri de la Cultura