Intoleranta la gluten, o afectiune cu tot mai multe victime

“Sănătate fără gluten” este titlul seminarului susţinut de prof. univ. dr. Evelina Moraru în cadrul proiectului “În sănătatea ta”, derulat de echipa de la Via Naturalia. Întâlnirea va avea loc joi, 26 februarie, începând cu ora 18, la sediul Via Naturalia, şi se adresează atât părinţilor care au copii cu intoleranţă la guten, cât şi adulţilor care au astfel de probleme.

Intoleranţa la gluten este una dintre intoleranţele autoimune foarte răspândite şi care afectează un segment destul de mare de populaţie. Este determinată de hipereactivitatea unor componente ale sistemului imunitar, şi apare în urma consumului de alimente glutenice, precum grâul, orzul, secara sau ovăzul, care declanşează diferite reacții imune, ce cauzează leziuni intestinale. Aceste leziuni ale intestinului subţire determină tulburări de digestie şi de absorbţie.

Simptomele diferă de la caz la caz, de la cele uşoare care trec deseori neobservate, la complicaţii severe care au un impact negativ asupra vieţii de zi cu zi. La sugari, spre exemplu, când încep să fie hrăniţi cu alimente care conţin gluten, se manifestă prin crampe, diaree. Dacă nu este depistată, poate duce la decesul copilului. Intoleranţa poate să apară şi la maturitate şi poate fi asociată cu multe boli foarte grave. Se poate vindeca doar prin eliminarea glutenului din alimentaţie. Persoanele suferinde trebuie să înlocuiască cerealele glutenice cu cele aglutenice cum ar fi orezul, quinoa, hrişca.

“Ne-am dorit mult să oferim un cadru de discuţie dată fiind gravitatea acestei probleme şi am inclus întâlnirea în proiectul «În sănătatea ta». Aşteptăm alături de noi toate persoane care au nevoie de mai multe informaţii şi de sprijin”, a explicat Irina Dolhăscu, iniţiatorul proiectului.

Invitatul special al întâlnirii va fi prof. univ. dr Evelina Moraru, şeful Clinicii Pediatrie II din cadrul Spitalului „Sfânta Maria” Iaşi, medic primar pediatru şi imunologie-alergologie, specialist în gastroenterologie.
În România, intoleranţa la gluten afectează între 3 şi 10% din populaţie şi este subdiagnosticată. O prognoză a OMS pentru Europa arată că până în anul 2040 aproape jumătate din populaţia Europei va suferi de o formă oarecare de alergie, de intoleranţe la alimente fiindcă hrana s-a modificat drastic într-un timp foarte scurt. Oamenii mănâncă tot mai multe alimente procesate în detrimentul celor organice, cu efecte grave în starea de sănătate.

Înscrieri la office@vianaturalia.ro
Detalii la 0752.266.282

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Salvatorii ieseni salveaza vieti donand sange

URMĂTORUL ARTICOL

Colecta de produse alimentare, imbracaminte, incaltaminte si asternuturi destinate persoanelor fara adapost din Iasi

Ultimele știri de la Comunicate de presa