Istoricul Andrei Muraru si-a dat demisia din functia de presedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER)

 

 

 

Istoricul Andrei Muraru a transmis premierului Victor Ponta demisia sa din funcția de președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), informează un comunicat al instituției remis miercuri AGERPRES.

 

„Am luat această decizie pentru că principiile și loialitatea sunt mai importante decât o funcție. Pentru mine, a fost o onoare să conduc această instituție. Într-un timp foarte scurt, am reușit să demarăm campania de aducere în fața justiției a responsabililor comuniști suspectați de crime comise pe criterii politice în sistemul penitenciar din România. Pentru prima dată în istoria institutului, avem deja două puneri sub acuzare (cazurile Vișinescu și Ficior), iar alte investigații sunt aproape finalizate. De asemenea, am contribuit la promovarea proiectului de lege privind diminuarea pensiilor persoanelor condamnate definitiv pentru acte de represiune”, a precizat Andrei Muraru.

 

Prim-ministrul Victor Ponta l-a numit pe 23 mai 2012 pe Andrei Muraru în funcția de președinte executiv al IICCMER. Conform cadrului legal de funcționare a IICCMER, președintele executiv este numit de premier.

 

„Tot în timpul mandatului meu, proiectul Memorialul victimelor comunismului de la Râmnicu Sărat a intrat în linie dreaptă, urmând ca transformarea fostei închisori în memorial să se încheie peste doi ani.

 

Cadrul legal de funcționare a fost modificat pentru a permite demararea investigațiilor, iar bugetul institutului a fost majorat substanțial (o creștere de 85% față de 2013). În această perioadă, Institutul a fost eficient coordonat, implementând programe educaționale, de investigații, editoriale, bursele doctorale ș.a. Poate cea mai importantă dovadă a performanțelor IICCMER în această perioadă este recunoașterea pe plan internațional a eforturilor noastre”, a mai spus Andrei Muraru.

 

El mulțumește echipei de la IICCMER, factorilor guvernamentali care au acordat sprijin Institutului, precum și conducerii Parchetului General pentru colaborarea „exemplară”.

 

„Mulțumesc reprezentaților presei, care au făcut ca eforturile noastre să fie cunoscute, precum și partenerilor noștri, în special Fundației Konrad Adenauer, de al cărui sprijin institutul se bucură din 2010 încoace”, a mai arătat Andrei Muraru.

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Intalnire pe tema Managementul Crizelor Internationale la American Corner Iasi, vineri, 7 martie 2014

URMĂTORUL ARTICOL

Un barbat a murit si opt oameni au fost raniti, miercuri seara (5.03.2014), pe DN 65, in judetul Olt, dupa ce un sofer a derapat din cauza vitezei si a intrat frontal intr-o alta masina

Ultimele știri de la Social

Scandal la UAIC Iasi

Conducerea celei mai prestigioase institutii de invatamant superior din Iasi a luat o decizie radicala in