dennis_deletant_dhc

Istoricul Dennis Deletant, profesor la University College Londra, va primi ea mai inalta distinctie oferita de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”: cea de Doctor Honoris Causa, marti, 28 mai

Dennis Deletant, profesor la University College Londra, va primi, la propunerea Facultăţii de Istorie, cea mai înaltă distincţie oferită de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”: cea de Doctor Honoris Causa. Ceremonia de acordare a titlului va avea loc marţi, 28 mai, la ora 12.00, în Aula Magna „Mihai Eminescu”.
Profesorul Dennis Deletant se bucură de o largă şi consolidată notorietate în spaţiul academic românesc şi european, clădită, în primul rând, pe un domeniu de studiu destul de vitregit în Occidentul Europei – studiile româneşti.
„Meritele istoricului Dennis Deletant privitoare la istoria românilor sunt excepţionale”, se precizează în Laudatio. „El a avut un rol de pionierat, fiind un deschizător de drumuri istoriografice, mai ales în anii ’90. Atunci când istoricii români evitau subiectul comunismului românesc, retranşându-se în apologia lui Ion Antonescu sau în redescoperirea şi fetişizarea societăţii interbelice, Dennis Deletant a deschis o discuţie profesionistă, de o înaltă ţinută ştiinţifică, asupra ceea ce a însemnat totalitarismul comunist la noi. Apoi, în contextul propriilor cercetări, s-a aplecat şi asupra altor subiecte din istoria secolului XX, atât asupra lui Ion Antonescu, cât şi, indirect, asupra perioadei interbelice, lărgind astfel sfera de cuprindere a istoriografiei româneşti. Cercetătorul Dennis Deletant, în ipostaza de istoric al culturii româneşti vechi sau în ipostaza de istoric al secolului XX, şi-a elaborat întreaga operă printr-o cercetare sistematică de arhivă şi printr-o uriaşă capacitate de sinteză, integrând critic în propriile cercetări istoriografia subiectelor studiate. Scriindu-şi marea majoritate a lucrărilor în limba engleză şi beneficiind de distanţa faţă de România şi de distanţarea critică faţă de subiectele studiate, istoricul Dennis Deletant a reuşit să fie un istoric credibil şi un promotor sensibil al istoriei româneşti în spaţiul istoriografic occidental. ” Profesorul Deletant şi-a desfăşurat cercetările pe două mari direcţii:
Represiune şi dizidenţă în România comunistă, cu cele două perioade ale sale: timpul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej şi cel al lui Nicolae Ceauşescu.
România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cu analiza modului în care Antonescu şi-a construit o relaţie de „alianţă inegală” cu Hitler; această direcţie de cercetare face parte dintr-un proiect academic mai mare, privitor la agenţii de informaţii britanici în Sud-Estul Europei în perioada 1939-1944.
Până acum, activitatea profesorului Dennis Deletant a fost recompensată atât în Marea Britanie, cât şi în România: ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic în 1995, pentru serviciile aduse relaţiilor româno-britanice, Ordinul pentre merit, în grad de comandor, acordat în 2000 de preşedintele Emil Constantinescu, pentru servicii aduse democraţiei româneşti, precum şi doctor honoris causa al Universităţilor din Sibiu (1996), Cluj-Napoca (2001) şi Târgu Mureş (2010).
Dennis Deletant, profesor la University College Londra, va primi, la propunerea Facultăţii de Istorie, cea mai înaltă distincţie oferită de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”: cea de Doctor Honoris Causa.

Dennis Deletant, profesor la University College Londra, va primi, la propunerea Facultăţii de Istorie, cea mai înaltă distincţie oferită de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”: cea de Doctor Honoris Causa.

Ceremonia de acordare a titlului va avea loc marţi, 28 mai, la ora 12.00, în Aula Magna „Mihai Eminescu”.Profesorul Dennis Deletant se bucură de o largă şi consolidată notorietate în spaţiul academic românesc şi european, clădită, în primul rând, pe un domeniu de studiu destul de vitregit în Occidentul Europei – studiile româneşti.

„Meritele istoricului Dennis Deletant privitoare la istoria românilor sunt excepţionale”, se precizează în Laudatio. „El a avut un rol de pionierat, fiind un deschizător de drumuri istoriografice, mai ales în anii ’90. Atunci când istoricii români evitau subiectul comunismului românesc, retranşându-se în apologia lui Ion Antonescu sau în redescoperirea şi fetişizarea societăţii interbelice, Dennis Deletant a deschis o discuţie profesionistă, de o înaltă ţinută ştiinţifică, asupra ceea ce a însemnat totalitarismul comunist la noi. Apoi, în contextul propriilor cercetări, s-a aplecat şi asupra altor subiecte din istoria secolului XX, atât asupra lui Ion Antonescu, cât şi, indirect, asupra perioadei interbelice, lărgind astfel sfera de cuprindere a istoriografiei româneşti. Cercetătorul Dennis Deletant, în ipostaza de istoric al culturii româneşti vechi sau în ipostaza de istoric al secolului XX, şi-a elaborat întreaga operă printr-o cercetare sistematică de arhivă şi printr-o uriaşă capacitate de sinteză, integrând critic în propriile cercetări istoriografia subiectelor studiate. Scriindu-şi marea majoritate a lucrărilor în limba engleză şi beneficiind de distanţa faţă de România şi de distanţarea critică faţă de subiectele studiate, istoricul Dennis Deletant a reuşit să fie un istoric credibil şi un promotor sensibil al istoriei româneşti în spaţiul istoriografic occidental. ” 

Profesorul Deletant şi-a desfăşurat cercetările pe două mari direcţii:
Represiune şi dizidenţă în România comunistă, cu cele două perioade ale sale: timpul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej şi cel al lui Nicolae Ceauşescu.România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cu analiza modului în care Antonescu şi-a construit o relaţie de „alianţă inegală” cu Hitler; această direcţie de cercetare face parte dintr-un proiect academic mai mare, privitor la agenţii de informaţii britanici în Sud-Estul Europei în perioada 1939-1944.Până acum, activitatea profesorului Dennis Deletant a fost recompensată atât în Marea Britanie, cât şi în România: ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic în 1995, pentru serviciile aduse relaţiilor româno-britanice, Ordinul pentre merit, în grad de comandor, acordat în 2000 de preşedintele Emil Constantinescu, pentru servicii aduse democraţiei româneşti, precum şi doctor honoris causa al Universităţilor din Sibiu (1996), Cluj-Napoca (2001) şi Târgu Mureş (2010).

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

„Sa dam viata unui pian”, concert sustinut de Sofia Salafan, Calin Calfa si Alexandru Placinta pe 6 iunie la Muzeul Unirii pentru a strange fondurile necesare restaurarii pianului uzat. Intrarea va fi libera

URMĂTORUL ARTICOL

Liderul MISA Gregorian Bivolaru este citat joi (23.05.2013) la instanta suprema si cu noul sau nume, Magnus Aurolsson, fiind prima data cand este mentionat astfel in dosarul in care este acuzat de trafic de minori

Ultimele știri de la Eveniment