Judecatoria Iasi a decis on cazul lui Ioan Branzila, administratorul unei firme din Iasi, acuzat de ucidere din culpa. Vezi detalii

 

 

 

Judecătoria Iaşi a decis ieri să condamne la un an de închisoare cu suspendare administratorul unei firme din judeţ acuzat de ucidere din culpă. Ioan Brânzilă, de 73 de ani, a fost acuzat că ar fi folosit la firmă o instalaţie termică neautorizată ce a provocat decesul unui angajat.

În 2009, patronul firmei, un service auto situat pe bulevardul Chimiei, după cartierul Metalurgie spre Dancu, l-a pus pe Mihai Lupu (49 ani) să pună în funcţiune centrala din hală, deşi acesta nu avea pregătirea necesară. Din cauza presiunii, un capac al instalaţiei s-a desprins cu viteză din aparat, lovindu-l violent pe bărbat în zona capului. „S-a stabilit drept cauză favorizantă a producerii accidentului existenţa la locul de muncă a unui echipament de muncă periculos (compus din centrala termică şi instalaţia de încălzire pe care s-a montat un vas de expansiune), din cauza faptului că acesta nu a fost supus unui proces de verificare şi întreţinere corespunzător riscurilor existente“, au precizat procurorii. Aceştia au mai precizat că mecanismul fusese achiziţionat încă din 1999, însă de atunci şi până la producerea accidentului centrala nu a mai fost verificată sau întreţinută. Mai mult, mai spun anchetatorii, în fiecare an, înaintea sezonului rece, instalaţia era pusă în funcţiune de angajaţii societăţii, cu toate că aceştia nu erau autorizaţi. „Din probele administrate în cauză a rezultat că instalaţia termică la care a avut loc explozia care a determinat decesul părţii vătămate era în mod obişnuit pusă în funcţiune de angajaţii SC Edit SRL Iaşi cu acordul tacit al inculpatului Brînzilă Ioan. Astfel, martorii audiaţi în cauză au confirmat împrejurarea că inculpatul Brînzilă Ioan cunoştea că centrala termică era pornită în sezonul rece de angajaţii societăţii“, au mai spus anchetatorii.

 

„El lucra într-un canal, sub un tir. Era o centrală pe care noi nu o foloseam. A băgat aer într-o instalaţie în care nu trebuia. Pe furtunul acela era presiune de 12 atmosfere, iar presiunea din instalaţie trebuia să fie 2 atmosfere cel mult. Când m-am dus în hală, l-am găsit întins cu faţa în sus, plin de sânge. Avea capul desfăcut în două“, ne declara Nicolae Roman, unul dintre colegii victimei, la data accidentului. 

Sentinţa dată împotriva lui Brânzilă nu este definitivă.

 

ziaruldeiasi.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

CSMS Iasi a pierdur din nou, de aceasta data in fata echipei SC Bacau. SC Bacau – CSMS Iasi 1-0

URMĂTORUL ARTICOL

Florin Aneculaesei, unul dintre fotoreporterii post-decembristi ai Iasului, a murit la varsta de 38 de ani

Ultimele știri de la Social

Scandal la UAIC Iasi

Conducerea celei mai prestigioase institutii de invatamant superior din Iasi a luat o decizie radicala in