biserica_sf_vineri

Judecatorii ieseni au decis! Biserica cu hramul Sfanta Vineri si Gradinita cu program normal nr. 21 din Alexandru cel Bun vor fi demolate, pentru a retroceda terenul revendicat de un iesean. Cele doua constructii sunt considerate ca fiind ridicate ilegal

O sentinta executorie pune la pamant o biserica si o gradinita din Iasi.

O sentinta executorie pune la pamant o biserica si o gradinita din Iasi.

Judecatorii ieseni au decis ca Parohia Sfanta Vineri si curtea Gradinitei 21 din cartierul Alexandru cel Bun ocupa un teren care apartine unui fost sef al unui serviciu din cadrul Consiliului Judetean. Constantin Iancu si rudele sale detin un titlu de proprietate pe o suprafata de teren de aproape 2.000 de metri patrati, pe care se afla biserica Parohia „Sfanta Vineri” si Gradinita nr. 21. Potrivit acestei sentinte judecatoresti, cele doua constructii sunt considerate ca fiind ridicate ilegal. Sentinta de demolare a bisericii si preluare a terenului de pe soseaua Nationala nr. 70, liber de orice sarcina, de catre Constantin Iancu ar putea fi pusa in aplicare in cazul in care municipalitatea ieseana nu ajunge la un acord cu proprietarul prin oferirea unui alt teren la schimb. Problema cu terenul de sub biserica Sfanta Vineri a inceput in anii 90, cand Prefectura Iasi a atribuit terenul de 3.320 mp pentru constructia unui lacas de cult, iar aceasta a obtinut autorizatia de constructie in 2006, in paralel cu Gradinita nr. 21, care primea o autorizatie de imprejmuire. Dupa executarea lucrarilor, cele doua institutii au ocupat o parte din terenul proprietatii lui Constantin Iancu, dupa cum reiese din raportul de expertiza judiciara intocmit de expertul Raileanu Dumitru. Per total, Biserica Sfanta Vineri a ocupat o suprafata de 963 mp, iar Gradinita nr. 21 doar 586 mp din terenul de 1.956 mp, pe care proprietar era Constantin Iancu.

Mitropolia l-a dus cu zaharelul

Litigiul dintre proprietarii terenului si Mitropolia Moldovei si Bucovinei a inceput inca din 1994, cand Constantin Iancu sustine ca s-ar fi intalnit personal cu Mitropolitul Daniel, care i-a propus ieseanului „un schimb crestinesc”, pentru a face uitata construirea ilegala a bisericii de langa pasarela CFR din Alexandru.

„Titlul de proprietate il am din 1992 si de atunci am tot avut procese si discutii. Pe 19 aprilie 1994 m-a primit Mitropolitul, a spus ca Mitropolia o sa ma despagubeasca crestineste. Cum este crestineste la el nu stiu, ca eu n-am vazut nimic. Apoi am mers in instanta si am castigat. S-a obtinut titlul executoriu, pentru ca nu s-a respectat nicio lege in momentul in care acele cladiri au fost construite, pentru ca pe langa biserica, primaria a autorizat si extinderea gradinitei, tot pe terenul meu. Mitropolia cu Parohia si Primaria cu gradinita trebuie sa repare ce au gresit. Eu nu am cerut un teren anume. Am ajuns la mediere. Ce fel de om as putea fi sa cer demolarea unei biserici si a unei gradinite? Sunt o persoana de buna credinta. Daca vine o solutie de la primarie si se face o compensare corecta, cum sa nu fiu de acord? Ce sa fac sa demolez biserica?”, a declarat Constantin Iancu, fost sef al Serviciului de audit al CJ.

Demolarea bisericii a ajuns la mediator

Sentinta de demolare a bisericii este in prezent suspendata pentru realizarea unei medieri, viceprimarul Mihai Chirica si Constantin Iancu intalnindu-se recent in fata mediatorului Lacramioara Simiuc. Punerea in aplicare a deciziei 989/28.04. 2009, definitiva si executorie, data de Tribunalul Iasi, prin care se cere ca terenul „fie eliberat de constructiile nelegal executate” ar putea fi solutionat, sustine Tudor Vericeanu, arhitectul sef al Iasului, printr-o compensare. „Primaria anunta ca a acceptat propunerea unui schimb echivalent de terenuri intre Municipalitatea Iasi, Mitropolia Moldovei si Bucovinei si Parohia Sf. Vineri pe de o parte, si titularii dreptului de proprietate, pe de alta parte, pentru a evita desfiintarea constructiilor. Sunt de o incontestabila utilitate publica, atat constructia bisericii Sfanta Vineri cu imprejmuirile – pentru enoriasii de rit ortodox din zona, cat si Gradinita nr. 21”, sustine arhitectul sef al Iasului, Tudor Vericeanu.
In schimbul terenului din sos. Nationala in suprafata de 1.956 mp, primaria a propus doua loturi de teren liber, pentru care exista acordul de principiu, acestea fiind situate in soseaua Moara de Foc. Primul lot este situat intre Autogara Real si spalatoria auto din zona si are o suprafata 1.617 mp, iar al doilea, actualmente spatiu de joaca, este situat intre Club 20 si Bloc 408 si are o suprafata de 475 mp. Cedarea de catre municipalitate a celor doua terenuri din zona Pacurari va fi analizata la finele acestei saptamani de plenul Consiliului Local. In cazul in care nu se va ajunge la o intelegere, ieseanul poate pune oricand in executare decizia de demolare a bisericii si a gradinitei.

bzi.ro

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Opt eleve de la Liceul Pedagogic „Vasile Lupu”, din Iasi, au ajuns la spital cu alergii provocate de inhalarea unor substante toxice, in caminul unitatii de invatamant

URMĂTORUL ARTICOL

Timp de trei ani, spatiul in care functioneaza gradinita „Paradisul Copiilor” din Iasi a fost un nod de tranzit al cetatenilor moldoveni care au vrut sa migreze in Vestul Europei. Proprietarul cladirii este Mihai Balan, fostul viceprimar din Tansa

Ultimele știri de la Actualitate