Judecatorilor ieseni nu le pasa de abuzurile impotriva femeilor. Ordine de protectie comunicate dupa 175 de zile

Faptul ca in zona Moldovei abuzurile impotriva femeilor, fie ca sunt verbale, fizice sau psihice, sunt la ordinea zilei nu mai este niciun secret pentru nimeni. Trei din primele patru orase aflate in topul judecatoriilor unde s-au emis cele mai multe ordine de resctrictie impotriva agresorilor sunt din Moldova: Bacau, Iasi si Vaslui. Incepand din anul 2012 de cand au intrat in vigoare reglementarile ce vizeaza ordinul de protectie si ordinul de restrictie, modificari legislative aduse de catre deputatul iesean Petru Movila, au fost emise 4.305 ordine de protectie, arata un raport al Inspectiei Judiciare a Consiliului Superios al Magistraturii. Cele mai multe au fost solicitate in Bucuresti, Bacau, Iasi, Prahova si Vaslui, mai arata raportul.

Iasul conduce si in topul ineficientei judecatoriilor in ceea ce priveste protectia femeilor abuzate. Desi legea prevede in mod expres faptul ca judecatorii sunt obligati sa judece aceste cauze de urgenta si sa emita ordinul de proiectie in aceeasi zi in care victima a depus cererea. 

Clarificările aduse în 2012, în legea care reglementează ordinele de protecţie (217/2003), obligă judecătorii să judece în regim de urgenţă cererile de ordin de protecţie, în camera de consiliu, să citeze părţile în regim de urgenţă şi să nu admită un probatoriu care necesită timp îndelungat. Pronunţarea judecătorului poate fi amânată cel mult 24 de ore, iar motivarea sentinţei trebuie emisă în cel mult 48 de ore de la pronunţare. În situaţiile de urgenţă deosebită, emiterea ordinului de protecţie poate avea loc în aceeaşi zi cu cererea. Comunicarea ordinului de protecţie impus de judecător se face „de îndată” către Poliţie. Chiar si in aceste conditii, la Judecătoria Iaşi comunicarea ordinului s-a realizat într-un interval de timp de 4-60 de zile de la pronunţarea sentinţei. Practica altor instanţe a dovedit că termenul de urgenţă are un caracter relativ, lăsat la aprecierea judecătorului, fiind raportat la volumul de activitate al instanţei, în general şi al completului învestit cu soluţionarea cauzei, în special. Gestionarea defectuoasă a managementului cauzelor având ca obiect emitere ordin de protecţie, nu în puţine rânduri a dus la lipsirea de  substanţă a dispoziţiilor avute în vedere de legiuitor vizând înlăturarea stării de pericol”, este una dintre constatările cele mai de impact ale Raportului Inspecţiei Judiciare, scrie Gandul.info

Topul judetelor cu cele mai multe femei abuzate 

Studiul pe 2013 al Reţelei pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor arată că 91% dintre cererile de ordin de protecţie provin de la femei şi doar 9% de la bărbaţi. Dintre femeile care depun o astfel de cerere, 11% îşi retrag plângerea.

98% din cazurile luate în considerare pentru emiterea unui ordin de protecţie au fost certificate medico-legale emise pentru sub 20 de zile de spitalizare, pentru lovituri şi alte violenţe, mai arată studiul.
 
Conform Raportului Inspecţiei Judiciare a CSM, cele mai multe cazuri judecate pentru emiterea unui ordin de protecţie au avut loc în perioada 2012-2014 în instanţele din Bucureşti (630), din judeţul Bacău (245), judeţul Iaşi (231), judeţul Prahova (220) şi judeţul Vaslui (194). Cele mai puţine astfel de cazuri s-au înregistrat în instanţele din judeţele Caraş-Severin (8), Harghita (24), Călăraşi (24), Vrancea (25) şi Bistriţa Năsăud (31).

Femeile batute ani de zile isi protejeaza agresorii

Chiar în luna decembrie, un bărbat de 44 de ani din comuna Lăleşti, judeţul Vaslui, a fost condamnat la 4 ani şi jumătate de închisoare, pentru încălcarea în mod repetat a ordinelor de protecţie şi pentru că îşi bătea crunt soţia şi cei şapte copii. Aceştia erau nevoiţi să se ascundă într-o groapă săpată în curtea casei, ca să scape de bătăile soţului alcoolic. Când în sfârşit justiţia şi-a făcut treaba, Judecătoria din Bârlad băgându-l pe agresor la închisoare, reacţia femeii bătute crunt atâta timp a fost stupefiantă.
 
„Bun, rău, era tata la copii. E tată, e altfel în curte. Eu pot să mă duc să tai lemne la pădure? Bărbatul se descurcă altfel, nu e ca femeia. Pentru o palmă? Dar nu se mai ceartă lumea? Prea mult i-a dat”, a spus Lucica Cucu, conform Ştirile Pro TV.

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Horoscopul financiar pentru anul 2015

URMĂTORUL ARTICOL

Julie Mayaya a slabit 10 kg intr-o luna. Afla-i reteta

Ultimele știri de la Eveniment