Klaus Iohannis nu a fost invitat la ceremonii, iar Administraţia prezidenţială nu a trimis coroane de flori

Preşedintele Klaus Iohannis nu a fost invitat să participe la ceremoniile de Ziua Aviaţiei din Capitală, fapt pentru care Administraţia Prezidenţială nu a trimis coroane de flori, aşa cum s-a procedat până acum, au declarat, joi, pentru MEDIAFAX surse oficiale. Ziua Forţelor Aeriene Române a fost sărbătorită, joi, în Bucureşti printr-o ceremonie militară şi religioasă la monumentul Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor.

Joi a avut loc ceremonia militară şi religioasă cu depuneri de coroane de flori, în memoria eroilor aviatori, la Monumentul Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor din Bucureşti.

Pe timpul ceremoniei au evoluat aeronave militare din dotarea Forţelor Aeriene Române, aeronave aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii, precum şi Iacării Acrobaţi.

Câteva zeci de persoane au venit să vadă mitingul aviatic.

Totodată, în perioada 18 iulie – 30 septembrie, între orele 9.00-16.00, Muzeul Naţional al Aviaţiei Române organizează expoziţia „Aeronautica română în timpul marilor bătălii de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz”. Expoziţia cuprinde fotografii, documente şi obiecte reprezentative, iar vizitatorii vor putea afla amănunte despre eroii aeronauticii şi faptele lor.

Toate unităţile din subordinea Statului Major al Forţelor Aeriene sărbătoresc evenimentul prin ceremonii militare şi religioase, concursuri sportive, simpozioane şi activităţi specifice tradiţiei militare.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj cu ocazia Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, precizând că exemplul de devotament şi cutezanţă al militarilor reprezintă un reper pentru noi şi generaţiile care vor veni.

„De la înfiinţarea, în 1893, a primei aerostaţii a armatei noastre şi până în prezent, la intrarea în dotare a avionului de luptă F-16, Forţele Aeriene au parcurs un drum lung al evoluţiei, marcat de pasiune, de vocaţia pionieratului, dar şi de sacrificii. Cele două Războaie Mondiale au reprezentat probe de foc pentru Forţele Aeriene Române, care au îndeplinit sarcina apărării spaţiului aerian românesc şi a obiectivelor terestre şi navale, civile şi militare. În prezent, militarii Forţelor Aeriene participă la misiuni complexe, sub egida NATO, ONU, OSCE şi a Uniunii Europene, dovedind profesionalism şi patriotism”, transmite preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului precizează că exemplul de devotament şi cutezanţă al acestor oameni reprezintă un reper pentru noi şi generaţiile care vor veni.

„Tot astăzi îi cinstim pe toţi deschizătorii de drumuri care, prin efortul lor creator, au contribuit la dezvoltarea aviaţiei şi a ştiinţei aeronautice româneşti şi mondiale – personalităţi remarcabile, precum Aurel Vlaicu, Traian Vuia, Henri Coandă, Elie Carafoli şi Hermann Oberth. Îi sărbătorim, de asemenea, pe cei din aviaţia civilă de transport şi din cea utilitară, dar şi pe împătimiţii aviaţiei sportive, care prin activitatea lor contribuie la dezvoltarea economiei şi la promovarea sportului românesc”, potrivit sursei citate.

În finalul mesajului, preşedintele le mulţumeşte tuturor aviatorilor militari sau civili pentru modul exemplar în care îşi fac datoria şi îşi exprimă admiraţia şi recunoştinţa faţă de „dragostea de zbor şi abnegaţia cu care exercitaţi această profesie de credinţă, fără să ţineţi cont de restricţiile şi sacrificiile inerente”.

MApN, după ce Iohannis nu a fost invitat la Ziua Aviaţiei: Au fost erori în transmiterea invitaţiilor

Ministerul Apărării a reacţionat joi, după ce şeful statului nu a fost invitat la evenimentele dedicate Zilei Aviaţiei, anunţând că îşi cere scuze pentru eroare şi că Adrian Ţuţuianu a solicitat de urgenţă ca disfuncţionalităţile de natură birocratică să fie eliminate.

”Ministerul Apărării Naţionale îşi cere scuze pentru erorile apărute în transmiterea invitaţiilor de participare la sărbătorirea Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene către Administraţia Prezidenţială şi autorităţile publice centrale. Ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, a dispus în regim de urgenţă luarea măsurilor necesare eliminării disfuncţionalităţilor de natură birocratică ce au condus la crearea acestei regretabile situaţii”, transmite MApN, într-un comunicat de presă transmis MEDIAFAX.

Vicepreşedintele Comisiei de Apărare deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a declarat,joi, că ministrul Adrian Ţuţuianu datorează explicaţii scrise comisiilor parlamentare de specialitate privind refuzul MAPN de a-l invita pe preşedintele Iohannis la Ziua Aviaţiei,calificând gestul drept „răfuială politică”.

„Foarte ciudat refuzul MApN de a-l invita astăzi pe preşedintele Iohannis, care este totuşi cel mai important reper instituţional pentru forţele armate române, la Ziua Aviaţiei. În mod normal, invitaţiile de acest gen se fac din oficiu, pe baza unui protocol rigid, testat de ani de zile. Şi sunt dublate de o procedură de confirmare. În plus, la acest nivel corespondenta ar trebui sa fie una specială, securizată, fiind greu de crezut că ea se poate pierde pe drum. Teoretic, e mai probabil sa avem de-a face cu o răfuiala politică decât cu un act de incompetenţă”, a declarat vicepreşedintele Comisiei de Apărare deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, pe Facebook.

Ovidiu Raeţchi a afirmat că ministrul Adrian Ţuţuianu, datorează explicaţii scrise „mai lămuritoare” comisiilor parlamentare de specialitate privind refuzul MAPN de a-l invita pe preşedintele Klau Iohannis la Ziua Aviaţiei.

„Avem motive serioase de îngrijorare dacă Ministerul Apărării, care trebuie să funcţioneze ca un ceas in momente de criză, nu e in stare nici măcar să transmită niste plicuri. Cred că ministrul Tutuianu datorează niste explicaţii scrise mai lămuritoare şi convingătoare pentru Comisiile de Apărare din Camera şi Senat”, a spus liberalul.

Preşedintele Klaus Iohannis nu a fost invitat să participe la ceremoniile de Ziua Aviaţiei din Capitală, fapt pentru care Administraţia Prezidenţială nu a trimis coroane de flori, aşa cum s-a procedat până acum, au declarat, joi, pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Ministerul Apărării a reacţionat joi, după ce şeful statului nu a fost invitat la evenimentele dedicate Zilei Aviaţiei, anunţând că îşi cere scuze pentru eroare şi că Adrian Ţuţuianu a solicitat de urgenţă ca disfuncţionalităţile de natură birocratică să fie eliminate.

 

 

Sursa: MediaFax

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Plantatia cu care reusesti sa-ti recuperezi investitia de 100 de ori

URMĂTORUL ARTICOL

Cum a fost salvata de la faliment cea mai mare companie auto din lume

Ultimele știri de la National1