Klaus Iohannis si Victor Ponta participa la ceremonia de investitura a noului sef al Statului Major General al Armatei

Presedintele Klaus Iohannis si premierul Victor Ponta participa, marti, la ceremonia de investitura a noului sef al Statului Major General al Armatei, general-locotenentul Nicolae Ciuca.

Ceremonia va avea loc la ora 14:00, la sediul Ministerului Apararii Nationale.

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, in 29 decembrie, decretul de numire a general-locotenentului cu trei stele Nicolae-Ionel Ciuca in functia de sef al Statului Major, incepand cu data de 1 ianuarie 2015, acesta detinand anterior functia de loctiitor al sefului Statului Major General. Generalul Ciuca il inlocuieste la sefia Statului Major General pe generalul Stefan Danila. Acesta a fost numit in functie la 1 ianuarie 2011. Generalul Danila a fost numit de premierul Victor Ponta in functia de consilier de stat in Cancelaria premierului, decizia in acest sens fiind semnata in 29 decembrie, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2015.

Statul Major General asigura, conform Legii nr. 346 din 21 iulie 2006 (art. 12), conducerea, organizarea, planificarea si operationalizarea fortelor, ridicarea graduala a capacitatii de lupta si mobilizarea armatei, conducerea operatiilor intrunite, antrenarea comandamentelor si trupelor, pregatirea de baza si de specialitate a personalului militar in activitate si in rezerva, managementul carierei individuale a personalului militar, planificarea armamentelor, standardizarea in domeniul militar, implementarea sistemului de comanda, control, comunicatii, computere, informatii, informatica, supraveghere, recunoastere, logistica si infrastructura, desfasurarea relatiilor militare internationale, asistenta religioasa in Ministerul Apararii Nationale si incheierea intelegerilor tehnice cu armatele altor state, promovarea valorilor specifice culturii militare si educatiei civice.

Conform aceleiasi legi, seful Statului Major General este militarul cu rangul de conducere cel mai inalt din armata. El este numit de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Apararii Nationale, cu avizul primului-ministru, pentru o perioada de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu pana la un an. In functia de sef al Statului Major General poate fi numit loctiitorul acestuia sau unul dintre sefii categoriilor de forte ale armatei.

La nivelul Statului Major General se constituie, conform legii, Comitetul Sefilor Statelor Majore(CSSM), care este o structura deliberativa avand rol consultativ. CSSM se intruneste pentru a lua in discutie probleme importante privind activitatea armatei, de regula in sedinte trimestriale sau ori de cate ori este cazul.

Seful Statului Major General este si presedinte al CSSM. La nivelul NATO si al Uniunii Europene, seful SMG este membru al Comitetului Militar al NATO (NATO-MC), respectiv, al Comitetului Militar al UE (EUMC).

 

sursa: mediafax.ro

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Monica Macovei a câştigat procesul cu Dan Şova

URMĂTORUL ARTICOL

Economia zonei euro este în pericol.

Ultimele știri de la Eveniment