Lansare de carte – “Memoriile unui muzeograf”, semnata de Emilia Pavel, joi, 13 februarie 2014, la Muzul Unirii Iasi

 

 

 

Joi, 13 februarie 2014, ora 11, la Muzeul Unirii Iaşi, iesenii sunt asteptati să participe la lansarea volumului “Memoriile unui muzeograf”, semnat Emilia Pavel, apărut la Editura “Princeps Multimedia”.  Volumul va fi prezentat de către invitaţii acad. Valeriu Cotea, prof univ dr Lucia Drăghia, dr Lăcrămioara Stratulat şi scriitorul Daniel Corbu. 

 

Doinele din colecţia lui Tiberiu Brediceanu interpretate de solista  Mihaela Grăjdeanu şi cele din Bucovina interpretate de Elena Bălinişteanu, acompaniate la pian de Oana Cărbunariu vor completa evenimentul. 

 

Moderator: Aurica Ichim. 

Organizatori: Editura “Princeps Multimedia”, Complexul Muzeal “Moldova” şi Asociaţia Universul Prieteniei Iaşi. 

 

Reputat etnograf şi etnolog, nume de referinţã în muzeologia româneascã, Emilia Pavel s-a nãscut în satul Popeşti, judeţul Iaşi, la 9 aprilie 1925. 

A strãbãtut, la pas, indiferent de anotimp, toate zonele etnografice ale Moldovei, a discutat cu bãtrânii satelor, i-a convins sã doneze muzeului piese autentice de port popular, apoi a achiziţionat obiecte de mobilier ţãrãnesc, unelte pentru industria casnicã textilã, prese de ulei, teascuri de stors struguri, unelte agricole, grinzi de lemn din locuinţe, etc, constituind astfel colecţia de port popular din Moldova, pe zone etnografice, colecţia de scoarţe şi ţesãturi ţãrãneşti din Moldova, ca şi obiceiurile populare, în special mãştile de Anul Nou, participând la inaugurarea primului Muzeu Etnografic al Moldovei la Iaşi, la 16 februarie 1958.

A participat la sesiuni ştiinţifice şi simpozioane naţionale şi internaţionale,  iar studiile sale au văzut lumina tiparului în cele 11 volume publicate de-a lungul celor peste 60 de ani de activitate de cercetare.

A luat numeroase premii naţionale şi internaţionale, a fost desemnată cetăţean de onoare a satului natal Popeşti (2004). Amintim: Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor categoria H desemnat de către preşedintele României (2004), Medalia Mondială a Libertăţii acordată de către Institutul Biografic American (2006), Diploma de excelenţă in cadrul Festivalului Folcloric Datini şi Obiceiuri de iarnă (2007), Medalia Jubiliară la aniversarea Centenarului Muzeului Astra Sibiu (2005),  Numirea onorifică acordată de către Consiliul de publicaţie din cadrul Institutului Biografic American (2005).

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Bibliozen – ateliere gratuite de initiere in spiritualitatea contemporana la Biblioteca Judeteana Iasi, sambata, 15 februarie 2014

URMĂTORUL ARTICOL

Concert extraordinar Bogdan Ota si Nordic Sonata Orchestra in data de 26 si 27 februarie la Casa de Cultura a Studentilor Iasi

Ultimele știri de la Eveniment