uaic

Lansarea revistei Archiva Moldaviae si dezbaterea Istoria regionala, miercuri, 11 iunie 2014 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi

 

 

 

Lansarea revistei Archiva Moldaviae şi dezbaterea Istoria regională 

 

Data și ora: Miercuri, 11 iunie 2014, orele 16.00

Locația: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Corpul H (Casa Catargi), Sala H1 (Bd. Carol I, nr. 11, Iaşi)

 

Societatea de Studii Istorice din România (SSIR) organizează lansarea revistei Archiva Moldaviae, volumele II/2010, III/2011, IV/2012, şi dezbaterea Istoria regională astăzi.

Vor participa membri ai comunităţii academice din Iaşi şi Chişinău, inclusiv ai consiliului ştiinţific al revistei, membri ai redacţiei, autori etc. Intrarea este liberă, oricine este interesat de istorie, în particular de cea a Moldovei, a României, a Europei central-răsăritene fiind binevenit.

***

Archiva Moldaviae este o revistă cu specific istoric şi arhivistic, cu apariţie anuală, în cadrul căreia materialele sunt redate în limba română sau în limbi de circulaţie internaţională. Ea urmăreşte să aducă în circuitul ştiinţific studii savante şi surse inedite, în special documente de arhivă, referitoare în principal la trecutul Moldovei, la România modernă şi contemporană, în contextul istoriei Europei central-răsăritene. Publicaţia – cu sediul la Iaşi – se adresează în mod deosebit istoricilor şi arhiviştilor, dar ea este declarat deschisă pentru cercetători din câmpuri variate de cunoaştere, care apelează (şi) la documentele păstrate în arhive publice sau private ori în biblioteci. Revista publică studii de istorie, prezentări de fonduri arhivistice, istoria arhivelor, documente inedite, din arhive publice sau private, din România, Republica Moldova etc., istorie orală, dezbateri, recenzii, note bibliografice, prezentări ale vieții ștințifice.

Cele trei numere care vor fi lansate cu această ocazie ating o varietate de teme, din diverse epoci istorice. Rubricile revistei cuprind: Studii de istorie, Istoria arhivelor. Prezentări de fonduri arhivistice, Documente, Restitutio, Dezbateri, Recenzii, Note bibliografice, Viaţa ştiinţifică. Studiile de istorie ale celor trei numere apărute sunt reunite în secţiuni intitulate: Genealogii, Curente culturale, reprezentări ale trecutului în secolul XIX, Istorie instituţională, O istorie lungă şi sinuoasă: relaţiile moldovenilor cu otomanii, Universitatea din Iaşi de la sfîrşitul secolului XIX până la al Doilea Război Mondial, Primul Război Mondial, Mişcarea Legionară – organizare locală, forme de mobilizare politică, Comunismul românesc şi moştenirea sa, Protestantismul est-european şi românesc în secolul XX. Reflecţii postcomuniste, Moldova de la Est de Prut. Construcţie şi dileme identitare, dispute polititce, Comunismul românesc: ilegalitatea, preluarea puterii, edificarea şi prăbuşirea.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Bilant tragic in urma furtunilor din noaptea de marti spre miercuri (10/11 iunie 2014)! Vezi detalii

URMĂTORUL ARTICOL

Veste buna pentru ieseni! Mai multe localitati care nu aveau apa curenta vor fi racordate la reteaua judeteana. Vezi lista localitatilor

Ultimele știri de la Actualitate