Laviniu Lacusta, liderul USLIP Iasi despre titularizare, conditii de munca si salariile din invatamant!

 

 

 

Situatie critica in sistemul public de invatamant preuniversitar iesean!

Dupa ce, de peste un deceniu, numarul catedrelor titularizabile a scazut constant, salarizarea a continuat sa fie una proasta, iar conditiile de munca sunt din ce in ce mai dificile, tot mai putini absolventi buni din universitati au mai ales o cariera didactica. In acest context, prof. Laviniu Lacusta, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP) Iasi atrage atentia ca, in viitor, sistemul educational local ar putea intra in criza. 

 

„In primul rand as vrea sa spun un prim lucru in legatura cu examenul de titularizare de anul acesta: cei care vor participa la concurs trebuie sa fie persoane dedicate, responsabile si bine pregatite, in special pedagogic si metodic. De asemenea, acestea trebuie sa se astepte la momente dificile, atat din perspectiva salarizarii, cat si a conditiilor de la locul de munca. Si anul acesta, numarul de posturi scoase la concurs este similar cu cel din anii trecuti. Eliberarile de catedra facandu-se doar natural, prin iesirea la pensie a colegilor nostri. Totusi, as vrea sa trag un semnal de alarma: daca nu vor fi cresteri reale ale salariilor cat mai repede, iar conditiile de munca nu se vor imbunatati, trebuie sa ne asteptam la o concurenta din ce in ce mai mica la titularizare si la faptul ca tinerii nu vor mai opta pentru o cariera de profesor”, a tinut sa arate Lacusta. 

 

Pe de alta parte, Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) a publicat lista posturilor vacante. Astfel, in scoli si licee sunt 1.267 de posturi pentru diferite discipline. Este vorba printre altele de discipline legate de alimentatia publica si turism, ansamblu coral si orchestral sau arhitectura, respectiv biologie. De precizat ca probele practice sau orale, respectiv inspectiile speciale la clasa, in cadrul examenului de titularizare de anul acesta, se vor desfasura în perioada 26 mai – 27 iunie 2014. Proba scrisa se va organiza în data de 21 iulie 2014. Anul trecut, dupa finalizarea statisticilor ISJ, in baza procentului de promovabilitate (a fi promovat la examenul de titularizare inseamna minimum nota 7 – n.r.), judetul Iasi s-a plasat pe locul I in Romania, cu un procent de 58,30%. Acest lucru a avut loc in conditiile in care media pe tara de reusita la examenul de Titularizare a fost de doar 49,17%. 

 

bzi.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Atentie ieseni! Prognoza meteo pentru saptamana 12-18 mai 2014!, Iasi

URMĂTORUL ARTICOL

Modificari la legea privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri! Vezi detalii

Ultimele știri de la Actualitate