Led-urile ne afecteaza sanatatea! Vezi detalii

 

 

 

Economice datorita faptului ca au un consum energetic mic si ca au o durata mare de viata, diodele emitatoare de lumina (Light-Emitting Diode – LED) sunt folosite peste tot astazi: la iluminatul caselor noastre, la locul de munca, in centrele comerciale, la iluminatul stradal, la farurile masinilor si, desigur, la ecranele televizoarelor, computerelor, telefoanelor inteligente. Lumina emisa de aceste diode este albastra artificiala, o componenta a luminii albe cum este cea emisa de soare sau de un bec clasic si care este compusa din culorile curcubeului. Numai ca lumina albastra emisa de LED este mult mai puternica decat ultravioletele si mai incarcata cu energie decat lumina naturala. Spre exemplu, iluminarea cu LED este de pana la 1.000 de ori mai puternica decat o iluminare clasica (cu halogen sau cu becuri economice), potrivit adevarul.ro.

 

 

Care sunt riscurile luminii albastre asupra sanatatii? 

 

Agentia nationala pentru siguranta alimentara, a mediului si a muncii din Franta (Anses) are in derulare un studiu privind riscurile asociate expunerii prelungite, zi de zi, la lumina albastra. In raportul lor din 2010 se preciza ca nu exista inca suficiente date pentru recomandarea de interzicere a LED-urilor. Totusi, la nivel mondial exista mai multe studii caer arata ca utilizarea ecranelor telefoanelor inteligente, tabletelor, computerelor si televizoarelor mai ales seara da peste cap intreg ritmul organismului. Mai exact, daca ne expunem la lumina albastra inainte de culcare, nu reusim sa adormim, iar cand, in sfarsit, reusim, avem un somn agitat, neodihnitor. Consecintele nu intarzie sa apara: oboseala, stare de somnolenta in timpul zilei, tulburari de atentie, de concentrare, scaderea productivitatii etc. 

 

Alte riscuri posibile enuntate de cercetatori:

 

Efect toxic asupra cristalinului si retinei. 

 

Ar putea agrava degenerescenta maculara (o tulburare oculara care apare la persoanele varstnice si care duce, in timp, la orbire).  

 

Perturba ritmul circadian (ceasul biologic).   

 

Provoaca disconfort vizual.

 

Cum ne putem proteja Medicii recomanda cateva masuri de precautie, pentru a reduce la minimum riscurile: Nu le cumparati copiilor jucarii cu LED-uri si evitati iluminarea cu LED a camerei lor.   

 

Limitati cat de mult puteti timpul petrecut in fata ecranului televizorului, monitorului computerului, tabletei sau telefonului mobil.  

 

Nu adormi niciodata cu televizorul sau computerul aprins. 

 

Cateva categorii de persoane au nevoie reala de protectie impotriva luminii albastre artificiale: Copiii, fiindca au cristalinul (lentila ochiului) sensibil, care lasa sa treaca prea multa lumina catre structurile interne ale ochiului.   

 

Persoanele care au suferit o interventie de inlocuire a cristalinului opacifiat de cataracta cu unul artificial.   

 

Persoanele care se afla sub tratament cu medicamente fotosensibilizante.   

 

Persoanele cu degenerescenta maculara.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Iata care sunt cele mai periculoase tipuri de peste! Vezi cu ce trebuie sa le inlocuiesti

URMĂTORUL ARTICOL

Cuisoarele- multiple beneficii pentru sanatate! Iata cum trebuie utilizate cuisoarele

Ultimele știri de la Sanatate