Miniștrii Guvernului condus de Viorica Dăncilă s-au remarcat prin numeroase gafe – de la greșeli grave de exprimare în limba română până la decizii sau luări de poziții publice prin care au dovedit că nu stăpânesc deloc domeniile de care se ocupă.
Gafa impardonabilă de miercuri a Vioricăi Dăncilă – confuzia dintre capitala Muntenegrul și cea a Kosovo – este utima și cea mai gravă dintr-un lung șir de greșeli de exprimare și de protocol. Gafa premierului a fost secondată de comparația inacceptabilă făcută de ministrul Petre Daea între incinerarea porcilor bolnavi și genocidul populației evreiești.
Mai jos, o listă a dovezilor proastei pregătiri, a agramatismelor și a dificultăților reale de exprimare din partea celor care sunt miniștri în Guvern.
Gafelor din prestațiile publice ale miniștrilor li se adaugă scandalurile care au zguduit serios stabilitatea și credibilitatea țării pe plan extern: tentativa de mutare a ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim – care a scandalizat statele Uniunii Europene; modificarea cu dedicație a legilor Justiției și a Codurilor Penale; politicile economice incoerente precum discuția despre naționalizarea Pilonului 2 de pensii, legea offshore sau înființarea netransparentului Fond Suveran pentru Dezvoltare și Investiții (legea a fost declarată neconstituțională de CCR).
Valentin Popa, un ministru agramat care se ocupă de Educație
Profesor universitar doctor inginer Valentin Popa face praf limba română aproape de fiecare dată când vorbește. Cu două zile înainte de audierea sa în Parlament pentru funcția de ministru al Educației, pe Youtube a fost postat un colaj cu agramatismele rectorului Popa: ”În prima treime a întregii promoții care au terminat universitatea” / ”Avem resursa umană foarte bine pregătită care au aplicat și au avut proiecte de cercetare” / ”Această ținut binecuvântat de Dumnezeu”/ ”Vechiul consiliu local a aprobat această transfer / Mă bucur că am ajuns în ziua în care să tai pamblica la acest book cafe”.
Reacția lui Valentin Popa în fața gafelor de limbă intolerabile pentru un profesor universitar: ”Recunosc că, în ultimii șase ani, de când am fost rector, am făcut dezacorduri, bâlbe, greșeli gramaticale, în general datorate (sic!) emoțiilor. Cine nu mai greșește? Oare mai găsim o persoană publică care (sic!) în ultimii ani să nu aibă astfel de dezacorduri?”
Dănuț Andrușcă, ministrul incapabil să se exprime
Ministrul Economiei a deschis gura în public doar când a fost audiat în Parlament pentru numirea în funcție și încă o dată, strict controlat, în Senat.
Audierea sa în comisiile parlamentare a fost un spectacol al incompetenței și al incapacității reale de a se exprima.
La finalul audierilor din comisii, Dănuț Andrușca a mai dat o reprezentație. ”Voi face tot ce îmi stă în putință pentru dezvoltarea economiei românești, dar un rol important va avea pentru… în cadrul economiei… Îmi cer scuze că sunt emoționat. O a două propunere și susținere din partea mea va fi pentru crearea de noi locuri de muncă, dar noi locuri de muncă mai bine platite”, a spus el.
Jurnaliștii l-au întrebat cum va crea noi locuri de muncă. ”Este trecut în programul de guvernare”, a replicat Andrușcă. Apoi a continuat: ”O a treia viziune este pentru susținerea tuturor producatorilor”. “Cum?”, au întrebat jurnaliștii. ”Prin programul de guvernare”, a răspuns ministrul.
Carmen Dan, ministrul ”pronume” cu microfon în priză plantat de firma privată pe care o chemase să-i ”deparaziteze” casa
În noiembrie 2017, Carmen Dan a anunţat că a găsit în apartamentul în care locuieşte cu chirie un dispozitiv de înregistrare şi a sesizat Poliţia pentru demararea unei anchete. Ministrul de Interne declara atunci că a făcut plângere pentru violare de domiciliu. “Am găsit în locuinţa mea un dispozitiv care, după prima verificare, pare un dispozitiv de înregistrare audio (…) într-una dintre camerele din apartamentul în care locuiesc.
În mai 2018, Parchetul general a clasat dosarul deschis în legătură cu dispozitivul de înregistrare, după ce procurorii au concluzionat că ”experții” chemați de ministru acasă să îi ”deparaziteze” locuința de posibile microfoane sunt chiar cei care i-au ”plantat” microfonul în priză. Era vorba de un dispozitiv vechi, ieftin și nefuncțional.
”Au simulat găsirea unui microfon pe care chiar ei l-au pus în locul în care chipurile l-ar fi găsit”, au declarat sursele G4Media.ro, care au mai explicat că ”microfonul nici măcar nu avea loc în priza în care a fost găsit”.
”Experții” care au plantat microfonul în aparmanetul ministrei sunt Mihai Bercaru și Cătălin Coman. Primul este ginerele lui Bujor Florescu, fostul șef al DGIPI, serviciul secret al MAI, de pe vremea lui Vasile Blaga. Coman a fost cadru SRI și apoi al MAI, acum pensionat. Chestorul Florescu este la rîndul său pensionat și se ocupă cu o firmă de ”securitate”.
Carmen Dan a ajuns de râsul polițiștilor din subordine după ce a spus ”pronume” în loc de ”prenume”. Marian Godină a relatat o întâmplare de la examenul de admitere la Școala de Poliție, când unul dintre concurenți a spus și el pronume în loc de prenume. El a comentat ironic că nu știa atunci că acel candidat la examen are mari șanse să ajungă ministru de Interne.
Lucian Șova, ministrul Transporturilor care este convins că autostrăzile vor alunga investitorii străini din România
La jumătatea lunii iunie, ministrul Transporturilor, Lucian Șova, a oferit o explicație fără precedent pentru lipsa de autostrăzi din România. Prezent la o ședință a Comisiei de Transporturi din Camera Deputaților, Șova le-a spus celor prezenți că “este o rețea de autostrăzi minunată în Occident. De ce au venit multinaționalele aici? Pentru că sunt salarii mici. Când o să avem autostrăzi, o să avem salarii mari. Tot vor pleca. Către alte zone fără autostrăzi, dar cu salarii mici.”
Declarația lui Șova a venit pe fondul anunțului că Ministerul Transporturilor renunță să mai facă autostrada Comarnic – Brașov, proiect demarat anul trecut împreună cu Banca Mondială. În schimb, Guvernul vrea să construiască autostrada peste Carpați prin parteneriat public-privat, fără a exista însă vreun plan în afara unui anunț public.
Paul Stănescu, vicepremierul care și l-a luat consilier personal pe bodyguardul interlopului Nicu Gheară
La începutul acestui an, vicepremierul Paul Stănescu l-a angajat pe Mihai Novăcescu, fostul bodyguard al interlopului Nicu Gheară, în funcția de consilier personal. Întrebat de jurnaliști ce îl recomandă pe acesta pentru funcția de consilier în Guvern, Stănescu a răspuns iritat: ”Dar pe dumneavoastră ce vă recomandă să fiți jurnalist?”. Chestionat apoi pe ce domeniu îl va consilia Novăcescu, vicepremierul a dat o replică similară: ”Este treaba mea!”. El a susținut că nu știa că Novăcescu a fost garda de corp a lui Nicu Gheară, deși a pretins că îl cunoaște de peste 20 de ani.
Anton Anton, profesorul de fluide care explică importanța energiei
Ministrul Energiei s-a remarcat încă de la audierea în Parlament printr-o explicație total lipsită de sens despre importanța domeniului Energiei.
”Eu cred că Energia este unul dintre domeniile cruciale ale economiei. Asta nu am inventat-o eu. Nu avem energie, nu se aprinde becul. Nu avem energie, nu funcţionează telefoanele. Nu avem energie, nu funcţionează nimic. Există filme suficiente, apocaliptice, în care lipsa de energie ne duce într-o altă societate. De aceea cred că Ministerul Energiei trebuie să elaboreze o strategie naţională cu o viziune clară şi limpede”, a declarat Anton Anton după validarea în comisiile de specialitate din Parlament.
El a explicat și de ce nu îşi va schimba adresa de e-mail – profesoruldefluide@gmail.com.
”Sunt profesor de fluide. O viaţă întreagă am fost profesor de fluide. Eu am făcut maşini hidraulice. Am predat maşini hidraulice, m-am ocupat de pompe, de tot felul de fluide. Eu sunt profesorul de fluide”, a spus Anton.
La scurt timp, un jurnalist l-a întrebat pe Anton Anton ”ce este ăla curent electric”. ”Ești nesimțit!”, i-a replicat ministrul.
Olguța Vasilescu, ministra care a învățat franceză de la Dl. Goe și engleză de la Iliescu
Lia Olguța Vasilescu a făcut deliciul internetului anul trecut când a ținut să-și etaleze exprimarea în public în limbile engleză și franceză. Prezentă la ONU, ministra Muncii a vorbit prima oară în engleză despre despre femeile din România şi despre modul în care acestea sunt integrate pe piaţa muncii. Clipul cu modul stricat în care a citit de pe foaie discursul în engleză s-a viralizat rapid pe rețelele de socializare. „Pentru cineva care n-a făcut nicio ora de engleză in școala (…) m-am prezentat decent”, a reacționat ea ulterior, pe Facebook.
După numai două zile, Olguța Vasilescu a vorbit, tot la ONU, despre „rolul femeii în schimbarea pieţei mondiale a muncii”. De data aceasta a vorbit în limba franceză. Din nou, modul dezastruos de exprimare, i-a adus ”celebritatea” pe internet, mai ales cupă ce a pronunțat ”marche du tramvai” (mersul tramvaiului) în loc de ”marché du travail” (piața muncii).
Eugen Orlando Teodorovici, ministrul care înjură pe Facebook și apoi dă vina pe hackeri
Ministrul Finanțelor a fost protagonistul unui scandal după ce a dat replici celor care îl întrebau de ce nu-și plătește datoria către stat folosind un limbaj suburban pe Facebook.
”Cred ca ai tăi te-au făcut la nevoie și sigur le-a părut rău! Sincer, cu fața asta de … nici nu știu ce termen să folosesc pentru unul făcut din …”, a replicat Eugen Teodoroviciunui comentariu critic.
”Și de fapt, cu ce te-am jignit, domnule ministru? Nu pot să înțeleg, nu pot să-mi explic acest atac virulent la adresa mea? Dacă nu poți argumenta cele afirmate, poți cel putin să-ți ceri scuze?”, i-a replicat cel care a fost jignit de Eugen Teodorovici.
Întrebat, într-un alt comentariu, când își achită datoria la stat, Teodorovici a avut o altă ieșire în decor: ”Nu vă mai luați după toți idioții, nu am nicio datorie la stat”.
Ulterior, ministrul Finanțelor a declarat pentru Ştirile TVR că nu el administrează pagina de Facebook, iar totul este o campanie de denigrare. „Probabil că a fost spart contul. Mă cunoaşteţi? Mă cunoașteți? Este tipul meu de mesaj? Nu stau să mă uit, pentru că nu fac eu acest management de pagină de Facebook. Astfel de interacţiuni se petrec probabil la comandă. Uitaţi-vă de când a început această campanie de denigrare a mea”, a spus el fără a aduce nicio dovadă că, într-adevăr, contul i-a fost spart.
Ioana Bran, ministrul Tineretului, și-a pus consilierii să se dea drept admiratori
Ioana Bran, ministrul Tineretului și Sportului, a avut o singură apariție publică notabilă: un interviu la Europa FM în care și-a pus consilierii să sune pe post de ascultători obișnuiți și să o laude (detalii aici).
Ioan Deneș, ministrul care inaugurează lucrări nefuncționale
Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a inaugurat pe 21 iunie, o stație de alimentare cu apă în localitatea Ceatalchioi din județul Tulcea, care însă nu poate fi folosită deoarece nu a fost prevăzută și cu o instalație de clorinare care să facă apa potabilă.
Lucrările de construcție ale stației au început în urmă cu 14 ani, în 2004, iar investiția din bani publici s-a ridicat la 10 milioane de lei.
Situația a fost semnalată de publicația locală Cetățeanul.net, care scrie că lucrările au fost executate de o firmă de casă a baronilor PSD Tulcea, implicată în dosare de corupție și aflată în insolvență. Stația a fost închisă (încuiată!) imediat după inaugurare.
George Ivașcu, ministrul care resuscitează cu un milion de euro ”Cerbul de Aur”
Ministrul Culturii s-a făcut remarcat la puțin timp după numirea în funcție. În luna martie, el a propus pentru finanțare festivalul ”Cerbul de Aur”, produs de TVR. Festivalul e mort din 2009, când a avut loc ultima ediţie. Un comitet prezidat ulterior de premierul Viorica Dăncilă a decis finanţarea cu 4,6 milioane de lei a defunctului festival.
sursa: G4media