europa_franceza_si_cauza_romana

Luna Francofoniei la Iasi: istoricul Gheorghe Cliveti isi lanseaza la Iasi cartea „Europa franceza si cauza romana (1789-1871)”

Sintagma Europa franceza s-a regasit, se stie, destul de frecvent in verbiajul politic si cultural din Secolul Luminilor si din cel supranumit de romantici al nationalitatilor.

Sintagma Europa franceza s-a regasit, se stie, destul de frecvent in verbiajul politic si cultural din Secolul Luminilor si din cel supranumit de romantici al nationalitatilor. Pentru cel de-al XVIII-lea secol, respectiva sintagma privea „un anume colocviu al spiritelor”, „o Europa a intelectualilor”, cum remarca Paul Hazard, ce se exersau „in limba lui Voltaire”. In „orizontul ideilor”, secolul XVIII a fost, intr-adevar, cel Mare. Nu insa si in „tendinta istorica” de a debloca formele de viata ale Vechiului Regim, tendinta in care acelasi secol si-ar fi etalat doar „o maretie inhibata”. Noi forme de viata, vadind noi „reguli tendentiale”, care, sustinea Fernand Braudel, au dat mai intotdeauna masura si sens „duratei”, s-au conturat cu claritate sub impactul Revolutiei declansata la 1789. In noua „durata”, a afirmarii natiunilor, Revolutia s-a inscris prin ceea ce a dezvaluit ea mai profund, dupa cum secolul pe care l-a anticipat, daca nu chiar l-a initiat – al nationalitatilor –, s-a inscris prin ceea ce a avut el mai specific.

 

Miercuri, 13 martie, ora 18.00

Institutul francez Iasi, Sala „B. Fondane”

In prezenta autorului

Invitati: Acad. Dr. Alexandru Zub, Prof. univ. dr. Simona Modreanu

Eveniment organizat in parteneriat cu Editura Junimea, in cadrul Lunii Francofoniei

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Culisele alegerii noului Papa: unul dintre cele mai impredictibile evenimente ale acestui deceniu. Afla totul despre Conclavul care se intalneste astazi pentru a alege noul Papa

URMĂTORUL ARTICOL

Traducatorul iesean Magda Jeanrenaud isi lanseaza cea mai noua carte in cadrul Lunii Francofoniei la Iasi

Ultimele știri de la Eveniment