ULTIMĂ ORĂ:

Lupte aprige pe targurile de Craciun intre Primarie si Consiliul Judetean! Vezi detalii

Lupte aprige pe targurile de Craciun intre Primarie si Consiliul Judetean! Vezi detalii
Citit : 3 views Comentariu

 

 

 

Primăria şi Consiliul Judeţean se bat în târguri de Crăciun.

Preşedintele CJ, Cristian Adomniţei, a acuzat ieri municipalitatea că nu a acordat autorizaţia cerută pentru organizarea unui târg cu produse de sezon pe bulevardul Ştefan cel Mare şi în faţa Palatului Culturii. „Noi am cerut autorizaţia pe la sfârşitul lui octombrie, deci au trecut peste 30 de zile. Nu am primit decât un răspuns că cerea noastră este studiată cu toată atenţia. Nici da, nici nu. Fără un răspuns, după 30 de zile, prin lege, se consideră cererea aprobată tacit. Căsuţele au fost montate pe bulevard din or­dinul meu, când mi-am dat seama că nu voi primi niciun răspuns. Apoi mi s-a comunicat că a venit Poliţia Locală să ne amendeze că am amplasat căsuţele şi am fost ameninţaţi că vor fi ridicate cu macaraua“, a declarat Adomniţei. CJ intenţionase amplasarea a 50 de căsuţe pe bulevard şi în faţa Pa­latului Culturii, ca şi amenajarea unei scene de spectacole, Târgul de Crăciun urmând să se desfăşoare în perioada 13 – 22 decembrie. În final, au fost amplasate doar 30 de căsuţe, în faţa Casei Pătrate şi pe strada Costache Negri, Adomniţei precizând că s-a ajuns la această soluţie din lipsa unui spaţiu suficient. „Am discutat cu primarul Nichita, care mi-a spus că nu are nicio problemă cu târgul nostru. Personal, sunt sigur că primarul Nichita a avut toată bunăvoinţa, dar chestiunea s-a oprit la un nivel inferior. Culmea este că cei care vor performa pe scena amenajată de Primărie vor fi cei de la Şcoala de Arte şi de la Centrul de Tradiţii Populare, care sunt în subordinea noastră. Multe resurse din acţiunile organizate de Primă­rie vin de la CJ“, a spus Adom­niţei.

De partea cealaltă, viceprimarul Mihai Chirica susţine că nu s-a pus niciodată problema unei autorizaţii eliberate de municipalitate. „Din punctul nostru de vedere, este o falsă problemă. Am ţinut legătura cu vicepreşedintele CJ Victor Chi­rilă care ne-a trimis un protocol, un acord de parteneriat pe care trebuie să-l facem şi trebuie trecut prin Consiliul Local. Noi încă nu am avut şedinţă. Singurul lucru pe care-l urmăreşte Poliţia Locală este să respecte planul de ampla­sament. Poliţiştii locali urmăresc să se pună căsuţele pe amplasamentul care trebuie, nu să-i amendeze“, a declarat Chirica.

Reprezentanţii Primăriei şi-au adus propriile căsuţe de lemn pe care le-au instalat în faţa instituţiei, pe bulevardul Ştefan cel Mare. Acestea sunt diferite faţă de cele cumpărate de Consiliul Judeţean, sunt confecţionate din lemn de cu­loare închisă şi au aspectul tra­diţional al căsuţelor folosite la târgurile de Crăciun din marile ora­şe. Primăria a montat opt căsuţe de lemn care au fost împodobite cu instalaţii şi umplute cu produsele unor producători locali. Ieşenii pot găsi produse de panificaţie în două dintre căsuţe, articole de artizanat, papuci şi căciuli de blană sau piele în alte trei chioşcuri de lemn, precum şi băuturi nealcoolice şi vin fiert sau fructe de sezon.

Comercianţii din centrul ora­şului vor rămâne până pe 22 decembrie. Oficialii Primăriei au declarat că intenţionează să extindă activitatea şi să aducă mai multe căsuţe în următorii ani pe care să le monteze în centrul oraşului. „În acest an nu am perceput nicio taxă de la comercianţi, aceştia fiind obligaţi doar să-şi plătească utilităţile. Este un precedent pozitiv, astfel încât în anii următori când vom extinde această activitate să avem mai multe oferte din partea comercianţilor“, a spus Sebastian Bu­raga, purtătorul de cuvânt al Pri­măriei. Conform acestuia, cele opt căsuţe ale municipalităţii au fost cumpărate în anii trecuţi.

Problema căsuţelor instalate pe bulevard a făcut şi subiectul dis­cuţiilor în cadrul şedinţei de ieri a CJ. Consilierul PSD Mihai Popes­cu a comentat forma şi culoarea căsuţelor, considerându-le nepo­trivite. „Au o formă, nu ştiu cum să-i spun, butucănoasă. Dau sen­zaţia că sunt mici, înghesuite şi ghemuite. Nici culoarea nu mi se pare cea mai fericită. Cred că ar fi trebuit ceva mai sobru. Aş spune că sunt galbene pentru că aşa e şi culoarea conducerii CJ“, a spus Popescu, făcând aluzie la apartenenţa lui Adomniţei la PNL, ale cărui culori sunt galben şi albastru. Preşedintele CJ a explicat culoarea prin nuanţa naturală a lemnului, lacul folosit pentru acoperirea acestuia fiind transparent. Totodată, forma a fost dictată de dorinţa ca gheretele să fie demon­tabile. „Aco­perişul este într-o singură apă, de unde şi impresia că sunt mici. De fapt, au chiar mai mult spaţiu interior decât celelalte, în două ape, de pe bulevard“, a ex­plicat Adomniţei.

 

ziaruldeiasi.ro