Maia Morgenstern revine la Iasi! Pe 2 decembrie 2013, va juca pe scena Teatrului National Iasi rolul indragitului personaj Maitreyi, din romanul cu acelasi nume semnat de Mircea Eliade

 

 

 

Actrita Maia Morgenstern revine la Iasi.

Pe 2 DECEMBRIE, incepind cu ora 19.00, va juca pe scena Teatrului National Iasi rolul indragitului personaj Maitreyi, din romanul cu acelasi nume semnat de Mircea Eliade. Actrita o va intruchipa pe Maitreyi la virsta de 60 de ani, in timp de Ailyn Cadir va interpreta acelasi personaj la virsta de 16 ani. Spectacolul “Maitreyi”, regizat de Chris Simion, a avut premiera nationala oficiala anul trecut, in decembrie, la Teatrul de pe Lipscani, din Capitala.

Povestea de dragoste dintre Maitreyi Devi si Mircea Eliade (Allan in roman, n.r.) a fost transpusa pentru prima data pe scena teatrului romanesc de regizoarea Chris Simion.

 

“Prima intilnire cu Maitreyi o ai in programa de bacalaureat ca «lectura obligatorie». A doua intilnire este cind o recitesti dupa 30 de ani si realizezi ca este mai mult decit frumoasa poveste de dragoste dintre Mircea Eliade si Maitreyi Devi. «Maitreyi» este o poveste care te determina sa-ti lasi sufletul sa respire. El a scris «Maitreyi» dupa ce a fost dat afara din casa familiei Narendra Sen. Ea a scris «Dragostea nu moare», ca raspuns (dupa 42 de ani, n.r.), revoltata de aparitia romanului sau si de toate fanteziile de amor pe care le marturiseste si care o au ca personaj central. Fiecare a transpus subiectiv ceea ce sufletul sau a trait la o intensitate paroxistica, dincolo de reguli, prejudecati, religie, cultura“, precizeaza Chris Simion.

 

Asadar, spectacolul are la baza o dramatizare dubla, realizata dupa romanul “Maitreyi” de Mircea Eliade, cu interventii din “Dragostea nu moare” de Maitreyi Devi. Este prima data cind aceste doua puncte de vedere se intilnesc pe o scena de teatru. In rolul lui Mircea Eliade a fost distribuit actorul Vlad Zamfirescu. Pe parcursul celor doua ore, cit dureaza spectacolul, vor mai evolua in fata publicului actorii Doru Ana (Narendra Sen, tatal lui Maitreyi), Anca Sigartau (Srimati Devi, mama lui Maitreyi), Jasmine Iliescu (Chabu, sora lui Maitreyi), Carla Maria Teaha (Lilu, verisoara lui Maitreyi), Marius Chivu (Mantu, verisorul lui Maitreyi), Radu Micu (Harold, prietenul lui Eliade) si Teodora Garofil (servitoarea). Coregrafia ii apartine artistei Carmen Pesantez, iar scenografia poarta semnatura Adinei Mastalier. Dincolo de povestea de dragoste dintre cei doi, spectacolul “Maitreyi” vorbeste despre fascinatia pe care Mircea Eliade o manifesta ca spirit european fata de India.

Regizoarea Chris Simion marturisea intr-un articol publicat in cotidianul “Romania libera”, ca este fascinata la rindul ei de India si ca aceleasi resorturi au stat, intr-un fel, la baza acestei montari. “Acesta este mai mult decit un spectacol de teatru. Este o experienta personala. Poate pentru ca am fost deja in India de doua ori, poate pentru ca am beneficiat de o bursa la Sanskriti Kendra, poate pentru ca India este o iubire de-a mea din perioada liceului. India din «Maitreyi» este India din zona Bengal, din Calcutta, India intelectuala, rafinata. Am incercat sa facem un spectacol autentic, cu costume, decor, ritualuri cit mai apropiate de realitate, cu replici in bengali, cu muzica veche indiana“, explica regizoarea.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Premiera la Ateneul Tatarasi – Romanie draga, Elvetia mea…,sambata 9 noiembrie 2013

URMĂTORUL ARTICOL

Muzeul Literaturii Romane Iasi organizeaza cea de-a VI-a editie a Simpozionului National „Istorie, cultura, patrimoniu” pe 6-7 noiembrie 2013

Ultimele știri de la Cultura