Prezenta de 95% la simularea la limba romana. Saptamana de foc pentru elevii ieseni

Incepand de astazi s-a dat startul simularilor pentru elevii de clasa a VIII-a, prima proba fiind la romana. In judetul Iasi s-au inscris 8.680 de elevi, ceea ce face ca judetul sa aibe o prezenta de 95,4 la suta. 397 de elevi nu s-au prezentat la proba de astazi, conform informatiilor prezentate de reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Iasi. Rezultatele vor fi afisate pe data de 6 martie.

Maine, 24 februarie, elevii vor susţine examen la matematică.  Miercuri, 25 februarie, va avea loc proba la Limba şi literatura maternă – pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă. Rezultatele la toate aceste probe vor fi afişate pe  6 martie. La fiecare dintre probele de examen, subiectele vor cuprinde materia la zi studiată de elevi în clasa a VIII-a, dar şi elemente recapitulative, adică din materia studiată începând cu clasa a V-a pentru evaluarea naţională.Ministerul Educaţiei a publicat încă din noiembrie 2014,  pe edu.ro,  modelele de subiecte şi baremele pentru examenele de Limba şi literatura română, Matematică şi Limba şi literatura maternă pentru Evaluarea Naţională 2015. Elevii de clasa a VIII-a pot consulta modelele de subiecte pentru examenele de final de gimnaziu  pe http://subiecte2015.edu.ro. Tot pe edu.ro, elevii vor găsi şi baremele pentru subiectele pe care le pot rezolva ca exerciţiu.

Ce s-a schimbat în programa şcolară

Pentru anul 2015, Ministerul Educaţiei a schimbat programele de examen la Limba şi literatura română şi la Matematică.La limba română, elevii vor trebui să cunoască obligatoriu speciile literare: romanul şi balada, genul dramatic, propoziţiile subordonate circumstanţiale conditionale, concesive şi consecutive.Programa de examen pentru limba română  prevede ca elevii trebuie să cunoască „trăsăturile specifice genului epic, liric şi dramatic în opere literare studiate sau în texte la prima vedere”. De asemenea, elevii trebuie să cunoască şi trăsăturile speciilor literare romanul, doina populară, balada populară, pe lângă schiţa, basmul popular, pastelul, fabula si nuvela, care erau trecute si in programa veche.La partea de gramatică elevii trebuie să cunoască ce înseamnă semnele de punctuaţie: punctul, virgula, două puncte, ghilimelele, linia de dialog, semnul întrebării, semnul exclamării, cratima, punctul şi virgula, linia de pauză. De asemenea, elevii trebuie să ştie şi ce înseamnă semnele ortografice: cratima, punctul.

Cum se va desfăşura examenul

La simularea pentru Evaluarea Naţionala 2015, examenele vor avea loc în săli supravegheate video. Potrivit regulamentului, candidaţii la Evaluarea Naţională nu au voie să intre în sălile de examen cu „ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, candidaţii având obligaţia de a lasă obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învăţământ în acest scop”, scrie Gandul.info. De asemenea, elevii de clasa a VIII-a nu au voie să intre în examen nici cu telefoane mobile, căşti audio sau cu orice mijloc electronice de calcul sau de comunicare ce „permite conectarea la internet/la reţele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu exteriorul”.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Chevron se retrage din Romania!

URMĂTORUL ARTICOL

Un sinucigas din Nicolina a vrut sa arunce blocul in aer

Ultimele știri de la Social

Scandal la UAIC Iasi

Conducerea celei mai prestigioase institutii de invatamant superior din Iasi a luat o decizie radicala in